tisdag 9 januari 2007

Wild´n Fresh

Debatten om att Hotell- och restaurangfacket satt salladsbaren Wild´n Fresh i blockad rullar vidare både i media, mailboxen och telefonen. Framför allt har ett antal småföretagare och väljare krävt svar om min ståndpunkt som jag tror bäst beskrivs i debattartikel från förra året.

Jag och ett antal andra unga borgerliga riksdagsledamöter hade nedanstående debattartikel införd i Expressen den 19/12:

Kanske lagligt - men inte rätt

Inom borgerligheten finns en positiv syn på fackföreningar men också en nykter inställning till de metoder som används. Tyvärr har det den senaste tiden visat sig en tydlig skiljelinje vad gäller inställningen till människor som väljer bort fackligt medlemskap. Det handlar inte om den svenska arbetsrätten och det handlar inte om vår inställning till fackföreningar. Det handlar om att vi inte accepterar metoderna som nyligen använts vid stridsåtgärder. Vi accepterar inte människosynen som fackföreningsrörelsen gett uttryck för i flera fall när människor frivilligt ingått avtal.

Facket är en del i det svenska samhället och fackföreningarna åtnjuter ett särskilt lagligt stöd och har till funktion att sluta kollektiva avtal med arbetsgivarorganisationerna. Du kan som enskild medborgare välja att ställa dig utanför den fackliga föreningstillhörigheten och du kan välja att bara ansluta dig till en a-kassa. Vi har en grundlagsstadgad frihet att välja vilka, om några, föreningar vi vill vara med i. Men fortsätter fackföreningarna att söka upp och blockera enskilda människor; arbetsgivare och medarbetare, som hittat andra lösningar för sin verksamhet, som ger arbetstagare bättre villkor, finns snart inte möjligheten att stå fri längre.

Nu prövas snart frågan om vilken ställning ett annat EU-lands kollektivavtal har i andra medlemsstater. Men oavsett hur den processen slutar så går inte att rättfärdiga inbussade ombudsmän i orange västar som skriker ”go home” åt lettiska byggarbetare. Det är faktiskt skamligt att anställda hos hotell- och restaurangfacket ”lagligt, lugnt och fredligt” ställer sig utanför porten till Wild´n Fresh för att hindra och ”informera” kunder som vill köpa lunch. Det må vara undantag men stridsåtgärderna saknar proportionalitet. En åtgärd kan vara laglig utan att vara rätt och diskussionen förs inte på rätt arena. Enskilda människor drabbas.

En fackförening bör snarare stärka sin ställning genom att se till att värva medlemmar och förbättra sina erbjudanden om de inte är tillräckligt attraktiva, precis som vilken förening som helst. Eller så kan den använda sig av möjligheten att sluta avtal med arbetsgivarsidan. Det brister i rättssäkerhet att godtyckligt utsätta enskilda medborgare för oproportionerliga stridsåtgärder och det är ovärdigt ett fritt samhälle.

Sofia Arkelsten, riksdagsledamot (m)
Tomas Tobé, riksdagsledamot (m)
Anna König Jerlmyr, riksdagsledamot (m)
Fredrick Federley, riksdagsledamot (c)
Annie Johansson, riksdagsledamot (c)
Fredrik Malm, riksdagsledamot (fp)
Emma Henriksson, riksdagsledamot (kd)

Inga kommentarer: