torsdag 25 januari 2007

Facket borde försvara arbetslöshetsförsäkringen

Vänsterpartiets Josefin Brink begärde igår (24/1) en särskild riksdagsdebatt om avhoppen av medlemmar från a-kassorna vilket jag har svårt att förstå. Det är 3,8 miljoner arbetstagare som omfattas av arbetslöshetsförsäkringen och än så länge har vi endast fått rapporter om något tusental som har valt att gå ur. Begäran om en särskild riksdagsdebatt handlar med andra ord endast om politisk retorik. Om Vänsterpartiet vore seriöst oroade över denna utveckling borde de - i konsekvensens namn - välkomna vår utredning om en obligatorisk a-kassa.

Gällande fackföreningarna vågar jag påstå att de själva till viss del snarare bidrar till avhoppen genom att vara mer intresserrad av skrämselpropaganda om a-kassan istället för att marknadsföra försäkringens fördelar till sina medlemmar. Facken borde lugna oroade medlemmar med beskedet om att jobbavdraget ger dem rejäla plus i plånboken även efter höjningen av avgiften till a-kassan. Arbetslösa är undantagna från höjningen. Beslutet om a-kassan är fattat av Riksdagen och facken borde nu fokusera på att informera om fördelarna med arbetslöshetsförsäkringen. Den höga debattonen och skrämselpropagandan om a-kassan är överspelad.

Fick precis besked om att gruppledarna sagt ja till en särskild debatt (det skall föreligga särskilda käl för att de ska säga nej till ett partis begäran) så argumenten får väl föras upp igen då....

Inga kommentarer: