lördag 17 februari 2007

Media om plusjobben

Regeringen fattade igår ett beslut om att ta bort den så kallade "merkostnadsersättningen" som är kopplad till plusjobben. Ersättningen har främst gått till att finansiera handledning av plusjobbarna och har gett ca 100 kr/plusjobbare/dag (ibland högre beroende på omständighet).

Bakgrunden till beslutet är att antalet plusjobbare i Sverige blev klart fler än vad regeringen hade räknat med. Efter att beslutet om att plusjobben skulle upphöra som åtgärd kommunicerades ut så förmedlades hela 4400 plusjobb (!) den sista veckan. Det innebar att det istället för ca 16.000 plusjobbare blev över 20.000 plusjobbare. Den oväntade kostnaden: -1,1 miljarder.

Media i länet valde igår att "informera" om beslutet. Hur informerade media? Jo, man kopierade socialdemokraternas pressmeddelande som berättade att 350 plusjobb var hotade. Att kommunerna fortfarande får 1000 kr/dag/plusjobbare valde de att glömma berätta. Att kommunderna fått rejält höjda statsbidrag för i år glömde de också att berätta. Att merkostnadsersättning varit oskäligt hög och ofta bara gått rätt in i kommunkassan glömdes också bort...

Att vara bitter på media är inget framgångsrecept för politiker men ibland skulle jag önska att de inte bara kommunicerade ut budskap från oppositionen utan källkritik. Jag har idag fått massor av mail från plusjobbare som tror att deras åtgärd nu är avslutad pga mediarapporteringen.

Inga kommentarer: