lördag 31 mars 2007

Vänstern samlar sig igen



I början av 2000-talet stod sig den unga vänstern rätt stark i Sverige. Reclaim the streets, Attac och Ung Vänster var heta. De samlade många aktivister och fick stor medial uppmärksamhet. 2007 står sig samtliga exempel tämligen svaga. Men när jag gick förbi Segels Torg i Stockholm idag fick jag dock uppleva dem igen i form av www.planka.nu. Ett gäng unga vänsteraktivister som anser att de har en rättighet att kräva av andra att betala för att de ska åka tunnelbana. Att Stockholm har en av världens billigaste t-bana spelar ingen roll, de anser sig ha rätt att åka tunnelbana. Glädjande kan jag dock konstatera att de flesta stockholmare som var ute i solen skakade på huvudet år deras krav.

Har under förmiddagen varit i Örebro och årsmötestalat om alliansen arbetsmarknadspolitik. Känns både prioriterat och kul! Stannar i Stockholm ikväll eftersom min kompis Ann från London kommer hit på besök men imorgon blir det hemresa till Gävle. Hoppas jag inte är allt för trött med tanke på att ett antal glas vin säkerligen konsumeras ikväll:-)

fredag 30 mars 2007

Protest gav resultat

Politikerbloggen uppmärksammar idag en protest från oss moderater i arbetsmarknadsutskottet gällande EU:s Grönbok om arbetsrätt som gav resultat. Se nedan:

PROTESTERADE. De moderata riksdagsledamöterna Jan Ericson, Anna König Jerlmyr, Elisabeth Svantesson och Tomas Tobé protesterade mot riksdagens beslut att inte vidarebefordra ett utlåtande till EU - och skrev som privatpersoner ett yttrande till EU-kommissionen.

Det fick snabb effekt.

“Till vår glädje kan vi nu konstatera att riksdagsdirektören tillsammans med utskottsordförandena på kvällen den 28 mars plötsligt gjorde helt om och tog ett nytt beslut som innebär att riksdagsdirektören från och med nu skall skicka samtliga yttranden över EU:s grönböcker till EU-kommissionen!” skriver ledamöterna.

Unga företagare


Idag har jag varit på "Företagardag" i Gävle samt på Unga Företagares mässa i Sandviken. Det finns många duktiga entreprenörer, både unga och etablerade, i länet men vi behöver bli bättre på att lyfta fram dem. Sitter nu på tåg mot Stockholm eftersom jag imorgon bitti måste vidare till Örebro för att årsmötestala. Filmregissören Colin Nutley är med på tåget bredvid mig och han är riktigt trevlig!

torsdag 29 mars 2007

Miljöbilspremien på plats



Idag har ytterligare ett av alliansens vallöften bockats av. Miljöbilspremien som ger alla som köper en miljöbil i Sverige en rabatt på 10.000 kronor blir nu realitet. Det är givetvis inget som i stort löser problemet med den gamla bilparken som dominerar Sverige men det ger en skjuss åt rätt håll. Signalvärdet är också viktigt för att visa att alliansen menar allvar med en ny miljöpolitik. På bilden ovan en miniatyr av min egna underbara Mini Cooper:-)

Debatt om arbetsrätt



Idag har vi debatterat ett betänkande om "Arbetsrätt" i kammaren. Själv fick jag springa till debatten genom korridornerna och hann precis till när det var dags för mig att inleda debatten. Debatten blev inte så spänstig som jag hade hoppats på. Oppositionen har uppenbarligen svårt att acceptera det faktum att alliansen inte står för ett raserande av svensk arbetsmarknadslagstiftning. Visst fanns det en del gliringar om att borgerliga politiker för en diskussion om fackens agerande mot småföretag men det är inget vi skäms för. Tvärtom.

I Sverige har vi en modell där arbetsmarknadens parter tar ett stort ansvar för reglera de villkor som gäller på arbetsmarkanden. Det betyder att grunden är kollektivavtal och inte lagstiftning. Att detta förhållande vid olika tillfällen justeras är inget dramatiskt utan en rätt självklar utveckling.

onsdag 28 mars 2007

Nystartsjobb succé i Gävleborg

Jag kan glädjande meddela att jag tagit del av AMS sammanställning över nystartsjobben. Efter närmare tre månader har över 3 600 personer fått ett nystartsjobb! I förhållande till befolkningen är det flest nystartsjobbare i Gävleborg och Norrbotten. Känns skönt att vi äntligen ligger i topp på en lista:-)

Förmögenhetsskatten avskaffas redan 2007

Alliansensregeringen meddelar idag på DN Debatt att som ett led i satsningen på Sveriges småföretagande så kommer förmögenhetsskatten att avskaffas redan år 2007.

Det är klokt att regeringen tar hela förmögenhetsskatten på en gång och inte i två steg som meddelats tidigare. Det finns dessutom många goda skäl för att avskaffa den:

• Bidrar till att stoppa kapitalflykten
• Är orättvis och uppfattas på goda grunder som godtycklig
• Få länder har den kvar

Alliansen är nu också överens om ambitionen att under mandatperioden gå vidare med ytterligare skattesänkningar särskilt riktade till låg- och medelinkomsttagare vilket jag verkligen välkomnar. Det ska bli intressant att invänta socialdemokratins agerande och framför allt budskap inför valet 2010. Kommer de gå till val på kraftigt höjda skatter för dem som tjänar allra minst? Vill de göra det mer lönsamt att inte arbeta?

tisdag 27 mars 2007

S och plusjobben

Jag och det moderata oppositionsrådet Stefan Andersson ifrågasätter i Ljusdals-Posten socialdemokraternas besked att säga upp plusjobbare i Ljusdals Kommun.

Svar till Sverigedemokraterna

I dagens Arbetarbladet svarar jag Roger Hedlund från Sverigedemokraterna Gävleborg.

måndag 26 mars 2007

Middag på Villa Bonnier



Middagen med Danmarks talmanspresidium och vår svenska talman Per Westerberg på Villa Bonnier var mycket trevlig. Huset i sig är en upplevelse och givetvis uppskattade jag även möjligheten att tala lite mer informellt om gemensamma politiska frågor. På bilden ovan ser ni socialdemokraten, tillika ordförande i Nordiska Rådet, Sinnika Bohlin som jag givetvis känner sedan tidigare från Gävle. På höger sida Niels Helveg Petersen som är fjärde vice talman i danska Folketinget för Socialistisk Venstre. Även om jag och Niels inte var överens om särskilt mycket måste jag säga att han imponerade på mig. Kunnig och sympatisk. Jag har alltid uppskattat politiker som har förmågan att se över det faktum att inte alltid vara överens men ändå finna ett utbyte. Det behöver vi mer av i svensk politik.

Möte med danska talmän



Har precis träffat Danmarks talmän i samband med ett Sverige-besök som de gör. Det är alltid intressant att utbyta erfarenheter. Även om Sverige och Danmark är lika på flera sätt så finns det också flera områden där vi skiljer oss åt. Diskussionerna rörde främst arbetsmarknaden där Danmarks politiska partier är tämligen överens om en system med hög flexibilitet som ska kombineras med en hög a-kassa. Översatt betyder det att arbetsgivare har lättare att avskeda personal och att arbetstagare ska ha en trygghet med hög a-kassa i omställningen till ett nytt jobb. Det är som är viktigt att påminna om är att den danska a-kassan i nivå inte avviker särskilt mycket från den svenska även om inriktningen skiljer. Men att hela det politiska fältet, inklusive fackförbunden, är överens om att det ska vara hög flexibilitet på arbetsmarknaden är rätt intressant. I Sverige är ju de positionerna helt låsta men det råder ingen tvekan om att diskussionen måste föras.

Jag har iaf blivit inbjuden av talman Per Westerberg att delta på middag ikväll tillsammans med de danska talmännen så förhoppningsvis ges det tid att fortsätta diskussionen då.

söndag 25 mars 2007

Sevilla 3



Tyvärr fick jag problem med uppkoppling från Sevilla, både från mobilen och datorn, och har därför inte rapporterat så flitigt från konferensen. Jag har laddat upp en del bilder nedan för att ändå ge en bild av resan.

Konferensen motsvarade verkligen mina förväntningar. Diskussionerna höll hög kvalitet och skapade en hel del debatt. Det som alltid är annorlunda på internationella konferenser är hur påtaglig religionen är i politiken vilket från svensk sida känns rätt främmande. Vi håller gärna isär politik och religion från varandra men det är vi rätt ensamma om.

De afrikanska länderna fokuserade mycket på problematiken med "brain drain" eftersom många av deras välutbildade väljer att söka sin framtid i andra länder. Från Europa lyfte vi upp problematiken med integrationen av invandrare, särskilt på arbetsmarknaden, vilket upptog en stor del av diskussionen. Från USA kom det en hel del tal om assimilering istället för integration vilket retade upp flera, särskilt deltagarna från Marocko. Det är svårt att sammanfatta självklara slutsatser från konferensen men det råder ingan tvekan om att de flesta är rörande överens om att migration är positivt, både för enskilda individer och länders utveckling. Utmaningen ligger i att formulera en politik som tar tillvara på det.

På bilden ovan njuter jag av solen på takterassen i väntan på flygbussen tillsammans med bland annat Jorge Castaneda, f.d. utrikesminister från Mexico, och Roger Cohen på Herald Tribune. De var båda mycket karismatiska och de kommer jag definitivt att hålla mer kontakt med framöver.

Avslutningsvis vill jag säga att det inte är helt enkelt att vara 29 år och riksdagsledamot. Internationellt sett är det nämligen väldigt, väldigt ungt för att vara parlamentariker. Flera frågade nyfiket hur det var möjligt att vara 29 år och parlamentariker vilket var helt ok men baronessan Falkner of Margravine, tillika parlamentariker i Storbritanien, tog det ett steg längre när hon frågade: "Excuse me, are you working with the name tags?" Jag höll ett inlägg på konferensen strax efter hennes verbala knytslag vilket kändes särskilt bra men vi blev aldrig bästa kompisar:-)









torsdag 22 mars 2007

Sevilla 2

Våren har definitivt kommit till Sevilla. Så underbart! Varmt och skönt. Hoppas att våren snart gör entré i Sverige också.

Idag har jag haft möte med politiker och tjänstemän från USA och ska snart på middag med övriga konferensdeltagare. Under morgondagen kommer vi att diskutera invandringens betydelse för länders utveckling men också de utmaningar och möjligheter som främst mottagarländerna ställs inför. Jag ser särskilt fram emot att samtala med politiker från Spanien där en ökad arbetskraftsinvandring varit och är avgörande för deras tillväxt. Vi kommer också att adressera vad terror-attackerna fått och kommer att få för effekt på migrationspolitiken. Egentligen handlar det om balansen mellan den enskildes rättigheter och länders säkerhet.

Lördagen är fokuserad till integration och där tror jag att särskilt Kanada kommer ha mycket att tillföra. Från svensk del är vi knappast bäst i klassen på detta område så förhoppningsvis får jag flera antal goda exempel att föra upp på hemmaplan sedan.

I övrigt har propositionen för Jobb- och utvecklingsgarantin kommit idag vilket inneburit en del media-jobb på distans. För mer info se www.regeringen.se

Tyvärr är det något fel på min telefon, eller min teknik-kunskap, så jag har inte lyckats ladda upp några bilder än...ska försöka igen imorgon...

Sevilla


Efter flygförseningar äntligen framme i Sevilla. *gäsp* Rapporterar mer imorgon!

onsdag 21 mars 2007

Sevilla here I go!

Idag flyger jag till Sevilla, Spanien, för en konferens om migrations- och integrationspolitik som pågår till och med söndag. Kommer att träffa ett stort antal politker från hela världen och ser verkligen fram emot det! Återkomer bilder och rapporter.

tisdag 20 mars 2007

Dokumentären om Göran

Igår morse åkte jag upp till Söderhamn för att tala på Rotary-lunch och göra besök på CFL, fortsatte sedan till Hudik för möte med IT Rådgivarna. Besöken var bra men höjdpunkten igår var nog ändå Fichtelius första dokumentär om Göran Persson som sändes i SVT kl. 20-21. Jag det, det är corny men kom ihåg att detta är politiskt godis för alla oss som befinner oss i denna ankdamm. Dokumentären är givetvis inte så kul för Sahlin, både med tanke på innehåll och timing, men det rör mig mindre...

Den första dokumentären innehöll flera påhopp från Perssons sida. Hans irritation över Åsbrinks avgång tycker jag är fullt förståelig men att kalla Carl Bildt för "så j-vla dålig" och hävda att Sahlin inte kan "tänka" är plumpa övertramp. Bilden av Persson som en regelrätt mobbare kommer nog att att växa sig starkare allt eftersom mer material av dokumentären visas.

måndag 19 mars 2007

Mona ger ett ytligt intryck

Jag har hela tiden sagt att det är viktigt att inte underskatta Mona Sahlin men kanske har min oro varit överdriven. Igår bänkade jag mig för att se henne i SVT:s Agenda och det var inte imponerande. Hon berör endast ytan av samhällsproblemen och ger ett rätt osäkert intryck. Inga tydliga besked på något politiskt område. Visst ska väl även hon ges tid att visa åt vilket håll hon vill föra socialdemokratin men nog borde hon väl utnyttjat starten bättre?

lördag 17 mars 2007

Möte med förbundsstyrelsen


Lördagen spenderades i Söderhamn där jag hade möte med förbundsstyrelsen.

fredag 16 mars 2007

3-2!



Ikväll spöade Brynäs HV71 med 3-2. Nu blir det avgörande match i Jönköping. Jag tror vi tar dem!

På besök i Sandviken



Idag har jag hunnit med att besöka KFG och Arbetsförmedlingen i Sandviken. Båda besöken var absolut givande. KFG:s arbete för att hjälpa långtidssjukskrivna tillbaka till arbete är imponerande och därifrån kan vi läsa oss mycket. På Arbetsförmedlingen fick jag återigen en signal om att de nu fokuserar mer på matchning istället för åtgärder - bra! Två bra besök tänker jag nu fira med en god middag, ledtråd på bilden ovan:-)

torsdag 15 mars 2007

Arbetsrätt på framtidens arbetsmarknad



Idag arrangerade jag och Désirée Pethrus Engström ett välbesökt seminarium och paneldiskussion om "Den svenska arbetsrätten på framtidens arbetsmarknaden". Kent Brorsson, enhetschef Svenskt Näringsliv, Samuel Engblom, jurist TCO, Jonas Malmberg, professor Arbetslivsinstitutet och Erland Olausson, avtalssekreterare LO, medverkade. Diskussionen var intressant men fastnade lite i de roller som respektive herrar har idag.

Jämtlin hade varit bättre



Idag skriver Carin Jämtlin i DN Debatt om hennes tankar inför helgens s-kongress. Hennes ansats är lovande då hon både pekar på ett antal brister under de socialdemokratiska åren vid rodret och anser dessutom att det krävs politikutveckling. Många menar att vi moderater ska vara nöjda med att rörelsen landade i Sahlin istället för Jämtlin men jag tvekar. Även om Jämtlin ser brister och vill se förändring så är den knappast fräscht. Hon slår fast att ett höjt tak i a-kassan och höjd a-kassa är en viktig prioritering inför valrörelsen 2010. I bostadspolitiken slås fast att vi inte ska "överlämna ytterstadens upprustningsbehov till dess invånare". Inom skolområdet visar hon en illvilja till friskolor.

Jämtlin hade nog snarare varit en bra motståndare för oss moderater i nästa valrörelse. Hon hade tvingats ge beskedet till en vanlig LO-familj att deras skatt behöver höjas med ca 4000 kronor för att finansiera hennes reform för att göra det mer lönsamt att inte arbeta. Till alla de som vill ombilda sin hyresrätt till bostadsrätt hade hon sagt att de har fel. Till alla elever med föräldrar som är nöjda med sitt skolval hade hon sagt att de har fel.

Jag tror inte Sahlin kommer att att ge oss dessa matchbollar i nästa valrörelse men man kan ju hoppas att hon lysnnar på Jämtlin:-)

onsdag 14 mars 2007

Seminarium om våldtäkt




Gick idag på ett seminarium om våldtäkter som arrangerades av riksdagskollegan Anna König Jerlmyr och som var mycket intressant. Tyvärr är situationen i Sverige allt annat än bra. Att rättsväsendet inte bättre klarar av att lagföra våldtäktsmän är en skam och att vi inte heller inom sjukvården har tillräcklig kompetens för att hantera våldtäktsoffer måste förändras. Ett stort arbete behöver nog göras också redan i skolan gällande unga killars attityder. Sammanfattningsvis måste vi från samhällets olika funktioner konsekvent arbeta för att våldtäkt aldrig ska vara ok i Sverige.

S-kommuner tror inte på plusjobb

Just nu pågår det diskussion om plusjobben i en del kommuner och det blir allt mer tydligt att inte ens s-kommuner verkar anse att plusjobb leder till några nya jobb. Ett antal kommuner har nu meddelat att de kommer att säga upp plusjobbare men de gör det med hänvisning till regeringsbeslut vilket är fegt. Säg det rakt ut istället: ni har precis som hela svenska folket insett att åtgärden är ett omfattande misslyckande.

Det ger regeringsbeslut som kommunerna hänvisar till är svagt underlag för besluten. Från regeringens sida lämnas nämnligen dagersättningen oförändrad. Kommunerna får fortfarande 1000 kr/dag/plusjobbare. Det regeringens däremot valt att göra är att från och med 15 mars ta bort den s k merkostnadsersättning om 100 kr/dag/plusjobbare. Anledningen:

I höstens budget fattade regeringen beslutet att inga nya anvisningar till plusjobben skulle ske från och med den 24 oktober. Orsaken till fördröjningen av verkställandet av beslutet berodde på att AMS behövde tid på sig att ställa om systemen. Under de dagar som förflöt mellan beslut och verkställande tillkom över 4 400 nya plusjobb! Det ger en kostnad på hela två miljarder under tvåårsperiod! För att finansiera den uppkomna situationen beslutade regeringens därför att ta bort den s k merkostnadsersättningen för plusjobbarna. Dagersättningen i plusjobben är som sagt oförändrad och täcker i princip 100 procent av lönekostnaderna.

Att kommuner nu säger upp plusjobbare med hänvisning till att de inte längre får merkostnadsersättning är ett svepskäl till den egentliga anledningen. Hade de trott att plusjobben ledde till nya jobb hade de givetvis tillfört det extra anslag som krävs för att täcka upp merkostnadsersättningen.

tisdag 13 mars 2007

Hur ser ditt Sverige ut?




Idag har jag inlett moderaternas vårkampanj ”Hur ser ditt Sverige ut?” som bland annat Gefle Dagblad rapporterar om. Syftet med vårkampanjen är att visa att vi även efter valet är intresserade av samhällsproblemen och hur människor uppfattar dem. Vi ska vara ett lyssnande och nyfiket parti som söker samtal och dialog med väljarna även i mellanvalsperioden. Själv har jag idag besökt Arbetsmiljöverket i Gävle, Högskolan i Gävle och företaget Itell i Hofors (bilden). Itell är ett mycket spännande företag som gav beskedet att de vill anställa cirka 40 personer ytterligare vilket självfallet betyder mycket för en kommun som Hofors. De gav mig även en konkret idé som de vill att jag driver med anledning av mat på jobbet. Itell vill bygga en egen restaurang för att bland annat kostnadsfritt ge personalen bra mat men med dagens regler skulle de i sådana fall drabbas av en beskattning. Kanske är det dags att överväga om en sådan verksamhet från företag snarare skulle välkomnas istället för att motarbetas? Att fler äter sund mat och att företag tar hand om sina anställda låter rätt bra i mina öron i alla fall.

Jag avslutade dagen med att tala på den moderata partiföreningen i Torsåker-Hofors årsmöte där diskussionerna blev rätt heta faktiskt. Föreningen valde även en ny ordförande i form av den engagerade Ziita Eriksson som jag tror är ett framtidsnamn att räkna med. Stort lycka till, Ziita!

Avslutningsvis kan jag konstatera att min debattartikel om Sverigedemokraternas framväxt i Gävleborg blivit publicerad i de flesta av länets tidningar. Att stoppa Sd:s framväxt är en uppgift som jag tar på stort allvar under denna mandatperiod och min förhoppning är att fler politiker i länet gör detsamma. Sd:s stolar ska efter valet 2010 flyttas ut ur fullmäktigesalarna i Gävle, Bollnäs och Nordanstig.

måndag 12 mars 2007

Ullenhag funderar högt på DN Debatt igen




Idag har Folkpartiets partisekreterare Erik Ullenhag en DN Debatt riktad mot Centerpartiet. Att vi inom borgerligheten, också i regeringsställning, kan kosta på oss en idédebatt ska inte per automatik förkastas men Ullenhags utspel är märkligt. Han väljer att rikta in sig på etiketter och vill varna för att Centerpartiet blir allt mer ”nyliberala” och därmed inte är ”socialliberala”. Vad som är poängen med utspelet förstår jag inte. Är han orolig för Centerpartiets utveckling ska attrahera väljare från Folkpartiet? Om ja, så borde han väl inte vara bekymrad eftersom Fp:s väljare inte borde attraheras av ”nyliberalismen”. Om han menar att Centerpartiet skulle hota bilden av alliansen så tycker jag att det faller rätt platt. Alliansen kommer inför valet 2010, precis som vi gjorde inför valet 2006, att ge klara besked till väljare innan valet om vad en alliansregering avser genomföra efter ett omval.

Nu är detta iofs inte första gång som Ullenhag ger uttryck för sina funderingar just på DN Debatt. Efter valet 2002 klargjorde han moderaterna som parti inte längre behövdes och kunde läggas ned. Det utspelet gav inte särskilt stor bäring i valet 2006

lördag 10 mars 2007

Kommunala Rikskonferensen 3




Glada vänner som hade en riktigt trevlig kväll.

fredag 9 mars 2007

Kommunala Rikskonferensen 2


Nu har jag hållt två av tre seminarium. Seminariet om vad som egentligen är kommunal verksamhet blev jättebra! Ovan riksdagskollegan Jessica.

Kommunal Rikskonferens


Idag inleddes moderaternas kommunala rikskonferens i Örebro. Hela 1800 moderater är samlade! Själv ska jag tala på tre seminarium under dagen så det blir fullt upp:-)

torsdag 8 mars 2007

Moderaterna de gröna?

Idag har statsminister Fredrik Reinfeldt och Danmarks statsminister Anders Fough Rasmussen en intressant artikel på DN Debatt där krav ställs på EU:s framtida energiförbrukning. Ett mål om 20 procent förnyelsebar energi ställs upp till år 2020. Det är bra. Själv har jag idag en kort insändare på miljötemat i Hälsingetidningarna.

Det är så kul att ta del av hur arg oppositionen, särskilt miljöpartister, blir över att moderaterna tar mark i miljöfrågorna. Att vi kan göra det med större tyngd tror jag stör dem mest. Att kräva att Sverige lämnar EU samtidigt som vi har en miljöutmaning framför oss i Europa och hela världen kan inte vara det enklaste.

Men kom ihåg att vår lösningen inte innebär att vi med alla medel ska lagstifta bort problemen och endast agera nationellt. Det är inte Moderaterna de gröna som växer fram men det är ingen tvekan om att en hel del politikutveckling är att vänta framöver.

onsdag 7 mars 2007

Mera bakelse!




Åt lunch med Tove idag som är kommunikationschef för Svenskt Näringsliv. Vi har jobbat ihop tidigare i ungdomsförbundet när hon var ordförande och jag generalsekreterare åren 2000-2002. Det blev faktiskt en riktigt lyxig lunch på över två timmar som dessutom avslutades med en bakelse eller snarare ett berg av jordgubbar som gjorde oss riktigt glada:-)

I övrigt förbereder jag mig inför moderaternas kommunala rikskonferens i Örebro där jag ska delta på tre seminarium. Bästa gärningen idag är utan tvekan att jag gjort min reseräkning med alla kvitton, tänk vad skönt det kan känns att vara av med det.

måndag 5 mars 2007

Rotary och Edsbyn


Idag har jag talat på Rotary-lunch i Sandviken och på kvällen vid Voxnadalens årsmöte på Gästis (bilden). Inser att denna vinter/vår kommer att innehålla många möten utanför Riksdagen vilket är bra. Har blivit inbokad på mycket som känns prioriterat. I övrigt har jag börjat skriva på en artikel om Sverigedemokraternas framväxt i länet som jag ska fila till imorgon. Men nu ska jag sova, god natt:-)

lördag 3 mars 2007

Flygresan till Skåneland




I morse satte jag mig på flyg till Köpenhamn för att därefter ta Öresundståget för att tala i Svalöv. Flygresan blev supertrevlig eftersom både Tove Lifvendahl och Gabriel Sundqvist var med på samma flyg. Vi tre jobbade ihop på MUF:s centrala kansli åren 200-2002 när jag var generalsekreterare, Tove ordförande och Gabriel politisk rådgivare. Sedan har ju jag och Gabriel också ägt Pronto ihop innan det blev Riksdagen för mig. Det var så kul att ses igen! Tove är numera kommunikationschef för Svenskt Näringsliv och Gabriel kör vidare med Pronto. De är båda två personer med stark drivkraft som jag saknar i politken. En vacker dag hoppas jag att de kommer tillbaka igen.

I Svalöv talade jag om arbetsmarknadspolitiken inför frågavisa Skånemoderater (bilden). Flera goda idéer kom upp på hur vi kan minska regelkrånglet för småföretagare som jag nu lovat att skicka vidare in till de olika departementen - i synnerhet till Mauds gäng! Sitter just på tåg och kommer precis att hinna till Melodifestivalens "Andra chansen". Har ingen direkt favorit ikväll men jag tycker nog att Jessica Anderssons låt håller fast det blir väl Uggla som tar storslam antar jag...

fredag 2 mars 2007

Klubbrummet




Ovan ser ni riksdagskollegorna Lars Hjälmered och Jessica Polfjärd i det så kallade klubbrummet på Riksdagen. I klubbrummet har vi tillgång till landets samtliga landsortstidningar vilket är en fantastisk förmån. Visst läser jag dagligen mycket på nätet men idag tog jag mig tid att läsa igenom länets samtliga tidningar ordentligt. På eftermiddagen bar det iväg mot Gävle och den lokala partiföreningens årsmöte där en ny styrele valdes. Stort lycka till!

Imorgon reser jag till Svalöv i Skåne för att tala på en stegutbildning om vår arbetsmarknadspolitik. Att vara ute i landet och tala tar visserligen mycket tid i anspråk men är också nyttigt. Våra lokala politiker behöver få mer råg i ryggen efter en medialt tung period och det är ett bra sätt att fånga upp stämningen i partiet.

torsdag 1 mars 2007

Ryska journalister




Idag har jag kort talat, tillsammans med andra riksdagsledamöter, på ett möte med ryska journalister. De var särskilt intresserade av det faktum att Sverige har så hög andel kvinnliga parlamentariker och där kanske inte jag var den bästa avsändaren iofs men jag kunde stolt berätta om att (m) i länet har flera kvinnor som sitter på de tunga posterna ute i kommunerna iaf.

I övrigt har även denna dag blivit full med skrivjobb. Skönt att få undan det och att ha några roliga uppslag på gång. Känner att jag längtar efter helg nu även fast den både innebär en hel del resande och tal...:-)