onsdag 14 mars 2007

S-kommuner tror inte på plusjobb

Just nu pågår det diskussion om plusjobben i en del kommuner och det blir allt mer tydligt att inte ens s-kommuner verkar anse att plusjobb leder till några nya jobb. Ett antal kommuner har nu meddelat att de kommer att säga upp plusjobbare men de gör det med hänvisning till regeringsbeslut vilket är fegt. Säg det rakt ut istället: ni har precis som hela svenska folket insett att åtgärden är ett omfattande misslyckande.

Det ger regeringsbeslut som kommunerna hänvisar till är svagt underlag för besluten. Från regeringens sida lämnas nämnligen dagersättningen oförändrad. Kommunerna får fortfarande 1000 kr/dag/plusjobbare. Det regeringens däremot valt att göra är att från och med 15 mars ta bort den s k merkostnadsersättning om 100 kr/dag/plusjobbare. Anledningen:

I höstens budget fattade regeringen beslutet att inga nya anvisningar till plusjobben skulle ske från och med den 24 oktober. Orsaken till fördröjningen av verkställandet av beslutet berodde på att AMS behövde tid på sig att ställa om systemen. Under de dagar som förflöt mellan beslut och verkställande tillkom över 4 400 nya plusjobb! Det ger en kostnad på hela två miljarder under tvåårsperiod! För att finansiera den uppkomna situationen beslutade regeringens därför att ta bort den s k merkostnadsersättningen för plusjobbarna. Dagersättningen i plusjobben är som sagt oförändrad och täcker i princip 100 procent av lönekostnaderna.

Att kommuner nu säger upp plusjobbare med hänvisning till att de inte längre får merkostnadsersättning är ett svepskäl till den egentliga anledningen. Hade de trott att plusjobben ledde till nya jobb hade de givetvis tillfört det extra anslag som krävs för att täcka upp merkostnadsersättningen.

Inga kommentarer: