onsdag 31 oktober 2007

Aktuellt ikväll

Idag har jag blivit intervjuad av Aktuellt med anledning av två motioner som jag väckt under allmänna motionsperioden om hedersrelaterat förtryck och våld. Håll utkik!

tisdag 30 oktober 2007

Full fart...


På väg till Stockholm från Gävle med min politiska sekreterare Cherine. Gjort intervjuer med Arbetarbladet och lokalradion. Nu väntar kvällsmöte på Svenskt Näringsliv. Imorgon kl 07.20 är jag med i debatt igen i P1. Blir förhoppningsvis en bra diskussion med kristdemokraternas gruppledare Attenfall om könsnetrala äktenrkap.

måndag 29 oktober 2007

Debatt i Studio 1



Idag har jag haft några möten på riksdagen men framför allt gått igenom min mailbox. Över 250 mail låg och väntade. Mest grattis-mail till att besluten genomgående på partistämman gått i linje med mina åsikter. Särskilt glad är jag över att så många tagit sig tid att skriva några varma rader om hur de beslut vi fattat även skulle kunna påverka deras liv på ett positivt sätt. Avslutade dagen med att debattera könsneutrala äktenskap med kristdemokraten Eva Johnsson i P1:s Studio 1.

söndag 28 oktober 2007

Upphovsrätt



Idag skriver jag, Lars Hjälmered (m) och Magdalena Streiffert (s) tillsammans med Andreas Wilson, Miss Li och Johanna Nilsson i Aftonbladet om att ny teknik och upphovsrätt inte står i motsats till varandra.

Söndag

Jag och Christofer Fjellner har under det senaste året
drivit en distinkt linje om hur vi vill att svensk spelpolitik ska utvecklas. Så kom då dagen när det var dags för prövning. Debatt med Borg där min motion om omreglering av spelmarknaden ställdes mot partistyrelsens mer avvaktande linje.

Debatten blev inte särskilt bra men vi tog hem den med sakliga argument. Motionen röstades igenom och moderaterna har nu fått kompass i spelpolitiken. Tack alla ni som bidragit!

Lördag

Lördagen blev en speciell dag på flera sätt. Att jag skulle delta i debatten om könsneutrala äktenskap var givet. Att jag skulle personifiera frågan genom att uppmana stämman att även ge mig möjlighet att gifta mig i framtiden bara hände.

Jag har tidigare alltid medialt hållt min sexuella läggning privat men när jag talade om frågan så bara kom det. Det blev iaf riktigt bra och tog dessutom bra skruv medialt.

När vi med stor majoritet röstade igenom förslaget så blev jag så stolt. Över mitt parti. Mina partivänner. Och mig själv.

fredag 26 oktober 2007

Fredag




I rollen som utskottsordförande hade jag mycket att göra under fredagens förmiddag och den tre timmar långa debatten. Stämman valde att följa den linje som vi utskottet presenterade som huvudförslag och vi förlorade inte en enda votering. Skönt!

Av de resterande debatterna var den om miljö bäst. Den visade att moderaterna verkligen är bereddd att söka nya lösningar och tog redan några positionsförändringar på denna stämma. Sofia Arkelsten, vår talesperson i miljöfrågor, är så klockren. Liberal med äkta engagemang för ett bättre miljö. Det kan bli riktigt bra.

torsdag 25 oktober 2007

Torsdag


Torsdagens stämma inleddes med ett tal av Fredrik och därefter blev det behandling av handlingsprogram och motioner i de olika utskottet. Jag var ordförande för utskott "Tillväxt och arbete åt fler" och vi hade ett stort antal frågeställningar på vårt bord som arbetsrätt, skatter, migrationspolitik, infrastruktur och bostadspolitik.

Samtalen i utskottet blev riktigt bra och vi kunde landa i ett enhälligt förslag på flera viktiga områden. Den mest centrala nyheterna var att vi kompletterade handlingsprogrammet med en text om att vi vill ha balans mellan parterna på arbetsmarknaden samt att vi vill att hela bostadsbeståndet skall utgöra grund före hyressättning.

onsdag 24 oktober 2007

Unibet och partistämma

Unibets VD Petter Nylander har nu försatts på fri fot men får inte lämna Holland i väntan på utlämning till Frankrike i nästa vecka. Det franska agerandet är direkt vidrigt och jag tror inte att deras aktier stärkts hos EU-kommissionen.

I övrigt förbereder jag mig nu inför den moderata partistämman i Gävle som börjar imorgon. Cirka 800 moderater och 200 journalister samlas. Ska bli så kul att träffa alla och köra ett antal tuffa debatter! Själv är jag utskottsordförande för "Tillväxt och arbete åt fler" där vi bland annat har frågor som arbetsrätt, bostadspolitik och integration. Det upptar större delen av både torsdag och fredag. Lördag blir det fokus på könsneutrala äktenskap och på söndag ska min motion om omreglering av den svenska spelmarknaden behandlas. Håll tummarna!

tisdag 23 oktober 2007

Unibets VD gripen

Idag har jag lämnat in en skriftlig fråga i Riksdagen till justiteminister Beatrice Ask med anledning av att spelföretaget Unibets VD Petter Nylander igår greps av holländska myndigheter enligt en europeisk arresteringsorder. Bakgrunden till gripandet är de franska statliga spelmonopolen Française des Jeux samt PMUs talan mot Unibet huruvida företaget bryter mot fransk spellagstiftning.

Agerandet är ett tydligt övergrepp endast i syfte att försvara ett statligt spelmonopol. Att det franska monopolet själv utmanas rättsligt av EU-kommissionen gör att tillämpningen av en europeisk arresteringsorder i detta fall är ett klart missbruk av ändamålet.

Det är inte Unibet som bryter mot lagen, snarare det franska agerandet.

måndag 22 oktober 2007

Regioner



En koalition av storstadsmoderater slår idag ett slag på DN Debatt för att moderaterna i större utsträckning ska välkomna och utveckla regiontanken. Personligen är jag skeptisk till att dela upp Sverige i regioner med de politiska ansvarsområden som flera andra partier argumenterar för. Givetvis skall moderata företrädare på länsnivå vara konstruktiva i de processer som pågår men den grundläggande uppfattning för mig är följande:

Utgångspunkten måste vara nyttan för medborgarna och där är inte regionutvecklingen självklar. Jag tror nämligen inte att landstingens nuvarande struktur, som kännetecknas av en svårstyrd tröghet och stor organisation, blir väsentligt bättre bara för att den organiseras i regioner. En styrning av en region riskerar snarare att resultera i en ny administrativ region istället för att styras efter vad som är funktionellt bäst.

För att sjukvården ska få ett tydligt patientperspektiv så krävs en statlig finansiering där patientens behov sätts i centrum och där pengarna följer patienten till vald sjukvårdsinrättning. En stor politisk organisation som både är finansiär och utförare av vården gynnar inte tillgänglighet och kvalitet i vården. Det visar dagens landsting med önskvärd tydlighet.

Med detta som utgångspunkt säger jag också nej till ett nytt direktvalt parlament i en stor landstingregion utan anser att det räcker med stat och kommun som politisk nivå. Det är fullt tillräckligt med två beskattningsnivåer och det antal politiker som idag är förtroendevalda i dessa församlingar. Risken för parallella system och överfinansiering kan då begränsas och resurserna kan användas till verksamhet istället.

fredag 19 oktober 2007

Att bli gammal



AMF:s kampanj om hur du ser ut när du är 70 år är lysande! Resultatet för egen del var skräckinjagande men har resulterat i många skratt bland vänner. Har du inte testat? Messa bild till 712 12.

torsdag 18 oktober 2007

Debatt om arbetsmarknadspolitik

Idag tog jag repliker på oppositionen under den allmänpolitiska debatten, till exempel på Sven-Erik Österberg (s) och Luciano Astudillo (s).

Genrellt sett var debatten rätt trist, det märks att vi debatterat detta mycket under gångna året:-)

onsdag 17 oktober 2007

Lyckad hearing



Idag arrangerade jag och europaparlamentariker Christofer Fjellner en hearing i riksdagen om "En spelmarknad i förändring". Intresset var mycket stort från riksdagsledamöter, finansdepartment, bransch och journalister vilket ni ser på bilden ovan. Hela 70 personer på plats!

Talarna gjorde samtliga mycket bra ifrån sig och det känns som att detta kan bli starten på en mer nyanserad debatt framöver. Stort tack till Coffe, Sara, Oliver och Cherine för allt jobb!

tisdag 16 oktober 2007

Villaägarna ger felaktig bild

Villaägarna kritiserar idag kraftigt regeringens aviserade förändring av fastighetsskatten. Mycket kan sägas om processen och denna skatt som princip men likväl genomförs en stor och välkommen reform. Villaägarnas försöker nu sätta bilden att småhusägare förlorar på reformen vilket inte stämmer.

De jämför den avgift som betalas 2008 med den skatt som betalas år 2007. Det relevanta är dock att jämföra med de gamla fastighetsskattereglerna om skatt med 1 procent av taxeringsvärdet, innan övergångsreglerna om begränsning av markvärdet infördes av alliansregeringen för år 2006.

Vidare så jämför Villaägarna det antal fastighetsägare som SCB anger som får höjd skatt (220 000), med antalet fastigheter (drygt 2 miljoner). Mer relevant är dock att jämföra med antalet fastighetsägare som är drygt 3 miljoner.

söndag 14 oktober 2007

Språkrör



Miljöpartiet styrs som bekant av två språkrör, ett kvinnligt och ett manligt. Även om det så klart kan plocka någon jämställdhetspoäng så är nog det övergripande betyget trots allt det inte fungerar särskilt bra. Ledarskapet blir otydligt och jag tror dessutom inte att väljarna önskar det.

Maria Wetterstrand, det ena språkröret, har som bekant varit mammaledig i två omgångar nu och jag måste säga att det ska bli skönt när hon är tillbaka. Om hennes "come-back" bara innebär lite lite mindre av Peter Erikssons mumlande, gnäll och oberäkneliga budskap så är det en stor tjänst för svensk politik. Kanske är tur att de har två språkrör trots allt...

fredag 12 oktober 2007

I like Ljusdal



Idag har jag spenderat dagen i Ljusdal tillsammans med oppositionsrådet Stefan Andersson (m) och kommunpolitikern Lena Andersson (m). Vi inledde dagen med att besöka Freinetgymnasiet och fortsatte sedan till Utvecklingscentrum. På Utvecklingscentrum blev det även möte med elever som gick samhällskunskap och de gav regeringen både ris och ros. Förhoppningsvis bidrog besöket till att det blir mer rosor framöver.

Lunch intog vi på Rotary där jag också höll ett tal om arbetet i Riksdagen samt om vårt arbete med att gå från utanförskap till full sysselsättning. Gjorde en intervju med Ljusdals-Posten och talade då främst om att vi avser öppna upp för nystartsjobben även i offentlig sektor. Det är viktigt att långtidsarbetslösa kvinnor nu ges en bättre chans till jobb och det budskapet tog jag även med mig till arbetsförmedlingen. På arbetsförmedlingen blev det samtal med flera handledare om både genomförda och kommande förändringar av arbetsmarknadspolitiken. Avslutade dagen med att besöka det nystartade företaget Ringbolaget där unga försäljare berättade om sina erfarenheter av att söka det ”första jobbet”.

Sammantaget har jag fått flera goda idéer att ta med till Riksdagen och framför allt fått flera glada tillrop vilket värmer. Ljusdal är alltid trevligt och Lena och Stefan är två lokala kanonmoderater. Tack för allt och trevlig helg!

Tysta avdelningen

Åkte igår tåg upp till Hudik, innan det blev buss till Ljusdal, och råkade bli inbokad på den så kallade ”tysta avdelningen” av tåget. Jag vet att flera gillar den skarpt men det gör inte jag. Tågresa för mig innebär jobb. Äntligen en chans att skriva artiklar, beta av mail och även ringa några samtal för att boka in möten. Jag försöker alltid att ändå vara en trevlig tågresenär, och vara så tyst jag kan, men jag håller mig kort sagt borta från den tysta avdelningen

Igår fick jag dock som sagt pröva på den och mitt smattrande på datorn var inte populärt eftersom det direkt gav en irriterad blick från resenären mitt emot mig. När jag sedan diskret tog upp mobilen för att skicka ett sms utbrast samma person: ”Det här är faktiskt TYSTA avdelningen!!!”. Jag hade egentligen velat svara något rappt tillbaka men i sann anda av att vara en trevlig förtroendevald så stängde jag omgående av mobilen med ett leende:-) Att köpa en prasslig godispåse var frestande men jag avstod.

Egentligen fick jag på denna färd några av mina sämre fördomar bekräftade gällande tågresenärer i tysta avdelningen. Rätt bittra personer som mest letar efter något att vara missnöjd med och klaga. Den typen som älskar förbud och gärna vill ha lagstiftning mot allt som är dåligt. Typ fet mat. Eller som prenumerar på Råd & Rön. Jag vet att det är hemska fördomar och jag ber om ursäkt om någon känner sig förolämpad…

Bredvid mig satt iaf förresten f.d. statsrådet Margereta Winberg (s). Apropå bitter alltså;-)

onsdag 10 oktober 2007

Hello Mynttorget!



När Ewa Björling utsågs till ny handelsminister blev hennes arbetsrum på Riksdagen ledigt. Nu har jag precis tagit över det och det känns redan bra! Mindre rum men fantastisk utsikt över Mynttorget och högt i tak.

Bye bye!



Idag har jag flyttat från mitt arbetsrum på Riksdagen. Rummet var bra och förhållandevis stort men jag fick möjlighet till något bättre. Snabb flytt på några timmar och därmed kort skilsmässa till både rum och grannar.

Inbjudan till spelhearing

Christofer Fjellner(m), Europaparlamentariker
& Tomas Tobé(m), Riksdagsledamot, bjuder in till:

Öppen hearing i Riksdagen

"En spelmarknad i förändring"
17 oktober 2007
Var: Bååtska rummet, Munkbroleden 17, 8tr
När: kl.13:30-15:15

Inbjudna talare samt program

13:30 Christofer Fjellner och Tomas Tobé välkomnar
13:35 Jan Francke - ansvarig för lotteriutredningen 2004-2006
13:55 Petter Nylander - VD Unibet
14:15 Jörgen Hettne - Svenska institutet för europapolitiska studier
14:35 Per Jansson - Statssekreterare Finansdepartementet
14:55 Avslutande diskussion

I anslutning till varje enskild talare finns tid för åhörarna att ställa frågor

O.S.A senast den 15 oktober till cherine.khalil@riksdagen.se

Välkomna till ett intressant diskussionstillfälle!

tisdag 9 oktober 2007

Mp vill inte ha romans med V

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson har idag gått ut med beskedet att han ej vill ha ett regeringssamarbete med Vänsterpartiet. Jag förstår honom men samtidigt är hans utspel underligt. Varför redan nu sätta fokus på hur splittrad vänsterkartellen är? Dessutom är han ju väl medveten om att Vänsterpartiet redan klargjort att de inte vill ha något gemensamt valmanifest men gärna sitter i regering. Att socialdemokraterna varken vill ha Miljöpartiet eller Västerpartiet i regering gör det bara mer underhållande.

Oppositionens idéfattiga budgetar, TV-debatten och Miljöpartiets utspel spelar alliansen rätt i händerna. Äntligen dags för opinionsvinster i nästa mätning?

måndag 8 oktober 2007

Privat vård



Idag har jag tillsammans med Åsa Äng Erikson, vice ordförande (m) i Bollnäs kommunstyrelse, och Lena Roos, ordf. för moderaterna i Bollnäs, gjort arbetsplatsbesök i Bollnäs. Vi inledde med att besöka det privata vårdföretaget Mitt Hjärta som sedan ett par år driver en specialistläkarmottagning för hjärtsjukdomar i Bollnäs. Sedan besökte vi Bollnäs hälsocentral som sedan 1 år tillbaka drivs på entreprenad av just Mitt hjärta.

Jag fick en mycket positiv bild av verksamheten och av VD:n Anna Hammarström som är en person som svensk sjukvård behöver fler av. En entreprenör som drivs av målet att ge bättre vård till patienterna.

Dagen avslutades med ett studiebesök på lokaltidningen Ljusnan där nyhetschef Matts Westin berättade om hur hälsingetidningarna arbetar.

En tanke som slog mig under dagen vore att det bästa för Bollnäs nog vore om hela sjukhuset lades ut på entreprenad. Givetvis är det svårt att sia om framtiden men nog framstår det allt mer som att Bollnäs kommer dra det korta stråt i landstingets planer? Att lägga ut det på entreprenad skulle därför kunna bli en start på en utveckling istället för nedläggning. Tyvärr kommer så klart den sittande landstingsmajoriteten att förhindra en sådan utveckling men kanske kan det finnas en öppning hos södra hälsinglands socialdemokrater?

Den politiska konfliktlinjen är inte om vård skall vara gemensamt och solidariskt finansierad eller om vård skall vara högt prioriterat. Där är vi överlag överens. Konflikten handlar snarare om att stelbenta landstingspolitiker tror sig veta bäst om hur vård skall utvecklas och säger därför nej till att låta privata vårdföretag göra det. Det borde vi göra väljarna mer uppmärksamma på.

TV-debatten

Gårdagens TV-debatt mellan statsminister Fredrik Reinfeldt och oppositionsledaren Mona Sahlin bjöd inte på någon större konfrontation men var intressant. Ofta är det nog vi redan "frälsta" och ledarsidorna som mest längtar efter en retorisk slugger-stil medan väljare söker något annat. Både Fredrik och Mona klarade sig bra om det stämmer.

Det blir iaf allt mer uppenbart att Mona har uppenbara problem med att erkänna socialdemokratiska misslyckanden. Förmodligen eftersom hon har en stor del i dem själv, som del av regeringen, men likväl har hon ju alla möjligheter att lyfta sin hand ifrån det och peka på något nytt. Men det gör hon inte.

TV-tittarnas frågor gav Fredrik ett ordentligt övertag i debatten och om detta var ett förspel av nästa valrörelse så känns det väldigt bra. Arbetslinje kommer att stå mot bidragslinje och enad allians mot splittrad västerkartell.

fredag 5 oktober 2007

Stjärnor föds

Har äntligen fått lite ledig tid och har precis tittat på Idol. Måste säga att det i år generellt håller en hög nivå men att Daniel Karlsson är klart bäst. Han är som en härlig blandning mellan Ola Salo och Thomas di Leva.

En annan talang som tog hem "Britain´s got talent" måste ni lyssna på! Helt otroligt.

Ohederlig kritik

Inriktning för det svenska Försvaret har varit föremål för mycket debatt den senaste tiden och den socialdemokratiska riksdagsledamoten Åsa Lindestam, från Gävleborg, har varit en av de största kritikerna till regeringens aviserade besparingar. Idag har socialdemokraterna presenterat sitt budgetalternativ och där klargörs att de, utöver regeringens besparingar, vill minska anslagen med ytterligare 3 miljarder under 2009 och 4,5 miljarder under 2010.

Det är faktiskt direkt ohederligt av Lindestam att kritisera regeringens förändrade anslag för Försvarsmakten samtidigt som hennes eget parti vill göra större besparingar. Hon borde drar tillbaka sin kritik eller snarare vända den mot sitt eget parti.

25 motioner

Idag väcker jag sammanlagt 25 motioner i Riksdagen om allt från gårdförsäljning för Mackmyra Whiskey utanflr Gävle till åtgärder för ett bättre företagsklimat. Tyvärr är de inte publicerade på Riksdagens hemsida än så ni får nöja er med rubrikerna i blandad kompott:

Äldreomsorg utifrån den enkildes önskemål
Gårdsförsäljning av öl, vin, cider och starksprit
Statens fastighetsbestånd
Bolagisering av Banverkets divisioner före år 2010
Bolagisering av Vägverkets divisioner före år 2010
Företags tillgång till riskkapital
Nystartscentra i Söderhamn
Dubbelspår mellan Skutskär-Furuvik
Entreprenörskap
Offentlig upphandling
Skattedeklaration av arbetsgivaravgifter kvartalsvis
Flexibelt strandskydd
Hedersrelaterat våld och förtryck
Tvångsäktenskap och arrangerade äktenskap
Ökat personval
Omreglering av den svenska spelmarknaden
Könsneutral äktenskapslagstiftning
Upphovsrätten på Internet
Översyn av företagsstöd
Miljösanktionsavgifter för mindre företag
Konkurrensverkets sanktionsmöjlighet
Friare universitet och högskolor
Filmcensur och Biografbyrån
Enhetlig nivå för mervärdesskatt i EU
Offentlig upphandling

torsdag 4 oktober 2007

Motioner för ett mer företagsamt Sverige

Imorgon kommer jag att presentera de motioner som jag lagt under den allmänna motionsperioden för detta riksdagsår. Det handlar om allt från åtgärder mot hedersrelaterat förtryck och våld till att tillåta gårdsförsäljning för Mackmyra Whiskey utanför Gävle.

Ett paket av motioner tar en tydlig ansats för att skapa ett mer företagsamt Sverige. Även om vi som enskilda riksdagsledamöter inte lägger budgetpåverkande motioner, läs: skattesänkningar, eller motioner som kommer att behandlas i vårt eget utskott, läs: arbetsmarknadsutskottet, så finns det mycket att lyfta upp.

Flexibel deklaration av arbetsgivaravgifter, entreprenörsskap i skolan, bättre tillgång till riskkapital, ett starkare Konkurrensverk, förbättrad offentlig upphandling, höjd avdragsgräns för representation, enhetlig nivå för mervärdesskatt i EU och översyn av skattefinansierade företagsstöd är mina förslag för detta riksdagsår.

onsdag 3 oktober 2007

Kanadensisk migrationspolitik



I Riksdagen är det ovanligt högt tempo just nu, det stavas allmänna motionsperioden. För egen del har jag precis skrivit min sista motion. Kl är 22.02 på onsdagskvällen och vår interna deadline är imorgon kl. 08.00. Kanske ska skriva någon mer? :-)

Idag hann jag även med att arrangera ett väldigt välbesökt seminarium i Riksdagen om kanadensisk migrationspolitik. Bob Orr, minister och chef för migration vid kanadensiska ambassaden i London, presenterade den kanadensiska migrationspolitiken som under lång tid präglats av stor arbetskraftsinvandring. Vidare presenterade migrationsminister Tobias Billström regeringens förslag till ett effektivt och flexibelt system för arbetskraftsinvandring och Monika Arvidsson, utredare på LO, kommenterade. Blev ett väldigt intressant seminarium och en försmak av en kommande debatt om behovet av arbetskraftsinvandring för att bland annat möta den demografiska utmaningen.

På bilden ser ni den nya kanadensiska ambassadören Alexandra Volkoff som diskuterar med Bob Orr och LO:s Monika Arvidsson.

måndag 1 oktober 2007

Integration i Söderhamn



Idag har jag besökt den omtalade Norrtullsskolan i Söderhamn. Den blev känd för en tid sedan när både lokal - och riksmedier berättade om unga rivaliserande gäng och om en situation som bara eskalerade. Enkelt översatt om ett ungt gäng med svenskt ursprung och om ett annat med invandrarbakgrund. Efter besöket är min bild något mer nyanserad än rubrikerna i media men det är fortsatt är mycket oroväckande utveckling för Söderhamn. Problemen bottnar i ett stort utanförskap och nu krävs det fler åtgärder än vad kommunen förmår sätta i verket.

Tyvärr är integrationspolitiken från staten idag till stor del reducerad till en storstadsfråga vilket är helt fel. Söderhamn är ett lysande exempel på där staten, tillsammans med kommunen, skulle behöva ta fram ett ordentligt integrationspaket. I en sådan satsning behöver allt från flyktingmottagande och arbetsmarknadspolitik till skola och fritidsliv ingå.

Stort tack Linus för bra organiserad dag!