måndag 8 oktober 2007

Privat vård



Idag har jag tillsammans med Åsa Äng Erikson, vice ordförande (m) i Bollnäs kommunstyrelse, och Lena Roos, ordf. för moderaterna i Bollnäs, gjort arbetsplatsbesök i Bollnäs. Vi inledde med att besöka det privata vårdföretaget Mitt Hjärta som sedan ett par år driver en specialistläkarmottagning för hjärtsjukdomar i Bollnäs. Sedan besökte vi Bollnäs hälsocentral som sedan 1 år tillbaka drivs på entreprenad av just Mitt hjärta.

Jag fick en mycket positiv bild av verksamheten och av VD:n Anna Hammarström som är en person som svensk sjukvård behöver fler av. En entreprenör som drivs av målet att ge bättre vård till patienterna.

Dagen avslutades med ett studiebesök på lokaltidningen Ljusnan där nyhetschef Matts Westin berättade om hur hälsingetidningarna arbetar.

En tanke som slog mig under dagen vore att det bästa för Bollnäs nog vore om hela sjukhuset lades ut på entreprenad. Givetvis är det svårt att sia om framtiden men nog framstår det allt mer som att Bollnäs kommer dra det korta stråt i landstingets planer? Att lägga ut det på entreprenad skulle därför kunna bli en start på en utveckling istället för nedläggning. Tyvärr kommer så klart den sittande landstingsmajoriteten att förhindra en sådan utveckling men kanske kan det finnas en öppning hos södra hälsinglands socialdemokrater?

Den politiska konfliktlinjen är inte om vård skall vara gemensamt och solidariskt finansierad eller om vård skall vara högt prioriterat. Där är vi överlag överens. Konflikten handlar snarare om att stelbenta landstingspolitiker tror sig veta bäst om hur vård skall utvecklas och säger därför nej till att låta privata vårdföretag göra det. Det borde vi göra väljarna mer uppmärksamma på.

Inga kommentarer: