måndag 1 oktober 2007

Integration i Söderhamn



Idag har jag besökt den omtalade Norrtullsskolan i Söderhamn. Den blev känd för en tid sedan när både lokal - och riksmedier berättade om unga rivaliserande gäng och om en situation som bara eskalerade. Enkelt översatt om ett ungt gäng med svenskt ursprung och om ett annat med invandrarbakgrund. Efter besöket är min bild något mer nyanserad än rubrikerna i media men det är fortsatt är mycket oroväckande utveckling för Söderhamn. Problemen bottnar i ett stort utanförskap och nu krävs det fler åtgärder än vad kommunen förmår sätta i verket.

Tyvärr är integrationspolitiken från staten idag till stor del reducerad till en storstadsfråga vilket är helt fel. Söderhamn är ett lysande exempel på där staten, tillsammans med kommunen, skulle behöva ta fram ett ordentligt integrationspaket. I en sådan satsning behöver allt från flyktingmottagande och arbetsmarknadspolitik till skola och fritidsliv ingå.

Stort tack Linus för bra organiserad dag!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tyvärr finns det inget större hopp för Söderhamn om vi inte får en ny politisk ledning. Just nu styr s+c, men i omröstningar vinner s+v. Snacka om konstig majoritet.
Sossarna bäddar verkligen för SD inför nästa val. Du har alldeles rätt att staten måste träda in och hjälpa kommunen, men men det måste ske på ett sätt som inte gynnar vissa partier......

Anonym sa...

Hej jag går på skolan och tycker att alla bråk som dem vill att man ska bli rädda för är bullshit där har ni min åstikt