onsdag 30 maj 2007

Debatt

Idag har jag debatterat regeringens senaste proprosition på arbetsmarknadsområdet (betänkande AU13). Sök fram debatten på följande länk genom att söka på mitt namn. Oppositionen levererade förfånande få nyheter.

tisdag 29 maj 2007

Svenska Spel till hårt angrepp



Idag går Svenska Spels VD Jesper Kärrbrink till hårt angrepp i en debattartikel mot undertecknad. Min inledande kommentar är att debattartikeln ska ses mot bakgrund av att regeringen nyligen fattat beslut om att tillsätta en utredare för att just se över Svenska Spels verksamhet.

Det ska bli oerhört intressant att följa utredningen av Svenska Spel och jag förstår om Kärrbrink känner sig pressad. Svenska Spel har nyligen fått dra tillbaka spel eftersom organiserat fusk uppdagats och även valt att expandera internationellt till Litauen. Stödet för att beskriva Svenska Spel som ett företag där stor social skyddshänsyn tas minskar och därmed motivet för det statliga företagets monopolställning.

Kärrbrink menar i debattartikeln, som är publicerad i Aftonbladet, att det inte går att ifrågasätta hur Svenska Spel placerar ut värdeautomater utan att de måste möta efterfrågan. Jag menar dock att det går att föra en diskussion om en dominerade majoritet av automaterna behöver vara placerade på krogar och där är Storbritannien ett föredöme.

måndag 28 maj 2007

Jobba undan



Idag reste jag ned till Riksdagen för att jobba undan mail, brev och förbereda ett tal inför en debatt jag har i kammaren nu på onsdag. Jag har också två seminarium på gång innan sommaren där jag återkommer med inbjudningar inom kort. I övrigt hann jag även med att kort möta två klasser från Borgarskolan i Gävle där en av dem syns på bild ovan.

söndag 27 maj 2007

Fp gör utspel om ATG

Idag skriver fp-ledamoten Camilla Lindberg och hästägaren Christer Brandberg på DN Debatt om hur svensk travsport måste frikopplas från statens inflytande och vinstintressen. Deras åsikter går helt i linje med de tankar som jag lyfter upp i en motion som kommer att avhandlas på moderaternas partistämma i höst. Alltid välkommet med flera allierade i frågan.

Vidare så skriver PJ Anders Linder en viktig och bra ledare i SvD idag där han lyfter upp Värnamo som ett föredöme på integration. Läs den!

fredag 25 maj 2007

Studio 1

Hela dagen har gått till att göra intervjuer med anledning av Jack Vegas-kartläggningen och om det svenska spelmonopolet. En debatt har jag hunnit med också i Studio 1 med Vänsterpartiets Siv Holma. Lyssna på den här

Ny kartläggning av Jack Vegas



Idag presenterar jag en ny kartläggning från Riksdagens utredningstjänst om var Svenska Spels Jack Vegas-automater är utplacerade. Tidigare har jag presenterat resultat för Stockholmsområdet och nu visar en landsomfattade kartläggningen att mönstret går igen över hela landet. Orter med relativt låga nettoinkomster per invånare, så som Karlsborg, Söderhamn och Älvkarleby, har en mycket hög andel Jack Vegas-maskiner i förhållande till folkmängd, medan orter med en relativt hög nettoinkomst per invånare, t ex Danderyd, Lomma och Vellinge, endast har ett fåtal utplacerade.

I till exempel Söderhamn med 26.000 invånare har Svenska Spel placerat ut 40 Jack Vegas-automater medan det i Vellinge med 32.000 invånare endast finns fyra automater. Den bakomliggande strategin verkar vara att placera ut många automater i områden där inkomsterna är låga och de sociala problemen är stora, samtidigt som man konsekvent väljer bort områden där situationen är den omvända.

I dagens Aftonbladet utvecklar också undertecknad, Margareta Pålsson och Mats Gerdau, samtliga moderata riksdagsledamöter, vår syn på hur en ny spelmodell skulle kunna utformas.

torsdag 24 maj 2007

Svar från Torstensson



Idag har jag fått svar på min fråga till infrastrukturminister Åsa Torstensson med anledning av att Banverket skjuter upp utbyggnaden av dubbelspår mellan Skutskär och Furuvik. Infrastrukturminstern meddelade i sitt svar att hon inte är beredd att vidta några åtgärder och att regeringen fattar beslut om den reviderade banhållningsplanen efter att den överlämnats av Banverket senast den 18 juni i år. Det innebär att vi nu både behöver opinionsbilda och ta kontakter för att påverka utfallet av banhållningsplanen innan den kommer på regeringens bord. Denna sträcka är av stor betydelse för hela Norrland och att skjuta på utbyggnaden av den sista kvarvarande sträckan vore en förlust.

onsdag 23 maj 2007

Sänkta arbetsgivaravgifter för unga



Idag röstade vi igenom den första delen av det så kallade "Ungdomspaketet" med sänkta arbetsgivaravgifter för alla mellan 18-24 år som varit arbetssökande längre tid än tre månader. Oppositionen röstade givetvis nej till att förbättra möjligheten för unga att få ett jobb men det kanske var så överraskande. Regeringen Persson lämnade ju över en situationen med över 100.000 ungdomar i utanförskap. Det är ett svek som de unga inte accepterade och i förra valet övergav de socialdemokratin till förmån för nya moderaterna. Jag tror inte att dagens beslut förändrar den utvecklingen.

tisdag 22 maj 2007

Roger i mustasch



Idag har det varit fullt med möten från tidig morgon till kväll. Jag hann iaf med att äta lunch med min kompis Roger som just nu är med i "Mustasch-kampen" mot prostatacancer. Mustasch-kampen uppmanar svenska män att odla mustasch och tävla med den tillsammans med Cancerfonden och Aftonbladet. Roger, som normalt arbetar som programledare för RIX MorronZoo, är en av de kändisar som ligger riktigt bra till i omröstningen. Ovan stolterar han med sin nya mustasch framför den japanska kejsarens bilkortege utanför Sagerska.

Migration en framtidsfråga

Idag skriver undertecknad och migrationsminister Tobias Billström i hälsingetidningasrna om att migration är en framtidsfråga fåga för Sverige. Läs den gärna här.

måndag 21 maj 2007

Gör CFL till nystartscentrum!

I vårbudgeten aviserade regeringen att de vill satsa 90 miljoner på speciella så kallade "Nystartscentrum". Dessa ska hjälpa arbetslösa invandrare att få jobb. Centrumen ska inrättas i utvalda områden där arbetslösheten är som allra högst. Tanken är att samla flera instititioner under samma tak som arbetsförmedling, försälkringskassa, socialtjänst och företagsrådgivning.

Efter att jag idag besökt Centrum för flexibelt lärande, CFL, i Söderhamn så inser jag att det borde bli ett nystartscentrum. Det finns ett stort problem med utanförskap i Söderhamn och CFL har rätt grundstruktur. Det är inte bara i förorter till de stora städerna som utanförskapet är utbrett och därför hoppas jag att idén kan bli verklighet. Håll tummarna!

söndag 20 maj 2007

Äta rätt



I olika sammanhang har jag på kort tid flera gånger fått frågan om vad den moderata "matpolitiken" innebär? Vad jag vet har vi ingen speciell politik utarbetat än men troligtvis behöver vi det. Det finns ett växande intresse hos allt fler för att äta rätt och de vill veta vad vi politiker gör för att hjälpa till. För egen äter jag det jag gillar, på gott och ont:-) Det jag däremot ogillar starkt är TV-programmet "Du är vad du äter" och som leds av Anna Skipper. Givetvis är det inget fel i att hjälpa personer som har problem med sina matvanor men just detta TV-program retar upp mig rejält. Anna Skipper går på och menar att i princip allt vi äter idag är fel och farligt för oss. Drick inte mjölk! Ät inte kött! Så fortsätter budskapen programmet igenom. Nej, istället ska vi leva på rötter och äckliga juicer som enligt Skipper är det enda som kan rädda mänskligheten. Jag ställer inte upp på det. Att äta god mat är ett nöje och jag utsätter mig gärna för faran att äta det människan ätit sedan den tid vi slutade leva som nomader...

PS Idag när jag handlade blev det faktiskt ovanligt mycket grönsaker (bilden ovan) vilket faktiskt skedde utan hotet om att Skipper en dag kan bli myndighetschef för Folkhälsomyndigheten:-)

lördag 19 maj 2007

Magnus ny CUF-ordförande

En politisk vän från länet, centerpartisten Magnus Andersson, har idag blivit vald till ny ordförande för Centerpartiets Ungdomsförbund, CUF. Stort grattis och lycka till, Magnus!

En annan politisk vän lämnar in som CUF-ordförande, Fredrick Federley. Läs hans good-bye på DN Debatt.

onsdag 16 maj 2007

Veckans Affärer



Idag medverkar jag i en artikel i Veckans Affärer som "Avslöjar att spelmonopolet blir kvar". Artikeln är, precis som alla andra signaler som just nu kommer i frågan, intressant. Jag hävdar med bestämdhet att om vi inte reformerar spelmarknaden från grunden så kommer det inte att fungera. Allt fler gör glädjande nog denna analys men frågan är om de viktigaste personerna i denna process gör det? Om de inte vill lyssna till ideologiska eller sakliga argument så hoppas jag att de i alla fall inser att en omreglering kan genomföras utan att riskera finansdepartementets inflöde av intäkter. Ett tips är att ta lärdom av Storbritanien eller Australien.

Fråga till infrastrukturministern

Idag lämnar jag in en fråga till infrastrukturminister Åsa Torstensson med anledning av att Banverket skjuter upp utbyggnaden av dubbelspåret mellan Skutskär och Furuvik. Jag ifrågasätter varför den kvarvarande sträckan skjuts på framtiden och vill veta vilka åtgärder infrastrukturministern avser vidta. Idag är sträckan Skutskär-Furuvik den enda kvarvarande sträckan mellan Gamla Uppsala och Gävle som inte har dubbelspår. Sträcka är av stor betydelse inte bara Gävleborg utan hela Norrland och att skjuta på utbyggnaden av den sista kvarvarande sträckan är huvudlöst.

tisdag 15 maj 2007

Lunch med Jesper Kärrbrink



Igår besökte jag Bollnäs för att dela ut tårta till Arbetsförmedlingen för deras arbete med nystartsjobben, ha möte med förbundsstyrelsen samt tala på ett allmänt möte om arbetsmarknadspolitiken.

Idag har det varit möte arbetsmarknadsutskottet och därefter träffade jag Svenska Spels VD Jesper Kärrbrink. Vi åt lunch och resonerade över den framtida eventuella omregleringen av spelmarknaden. Det är rätt intressant höra hur nära varandra vi faktiskt står i synen om vilken modell Sverige behöver även om Kärrbrink givetvis inte delar min kritik över hur Svenska Spel som bolag brister i spelansvar.

De som försvarar dagens strutstänkande blir iaf allt färre. Jag hoppas att målet för alliansöverenskommelsen ställs högre än att endast laga och lappa för att undvika att Sverige dras inför EG-domstolen. Vi behöver reformera spelmarknaden från grunden. Det är en lösning som skulle ha många vinnare och få förlorare.

söndag 13 maj 2007

Centern tvärvänder om spelmonopolet

Min centerkollega i arbetsmarknadsutskottet, Annika Qarlsson, meddelade igår att de ställer sig bakom en omreglering av spelmarknaden där monopolet avskaffas. Strålande Annika! Det viskas just nu oerhört mycket om vad alliansuppgörelsen, som inom kort presenteras av finansministern, innehåller. Det rör på sig.

fredag 11 maj 2007

Fler får jobb!



Idag har jag gjort arbetsplatsbesök i Gävle. Möten med entréprenörer inom miljöteknik och även inom arbetsförmedling stod på agendan. Både mötena var mycket givande! Hann även förbi Region Gävleborgs möte där det särskilt trevligt att hälsa på kommun-sossar med tanke på länsarbetsnämndens positiva resultat över jobbutvecklingen i länet.

Många av dem har sedan alliansregeringen tillträdde varit mycket snabba med att kritisera vår jobbpolitik. De har på alla möjliga sätt försökt svartmåla oss genom att hävda att vår politik endast gynnar de som redan har det bra ställt. Nu kan vi låta fakta tala sitt eget tydliga språk.

Länsarbetsnämnden konstaterar att läget för de arbetslösa är bättre än på många år. I Gävleborg är 6 356 personer arbetslösa vilket kan jämföras med 7 770 personer i fjol. Det betyder att 1 414 personer i Gävleborg har fått jobb sedan den nya regeringen tillträdde. Man får gå tillbaka till år 1991 för att ens komma i närheten av de siffror som vi har i dagsläget.

Att minska utanförskapet är det bästa sättet att motverka klyftor i samhället och den uppgiften tar vi på allvar.

torsdag 10 maj 2007

Dokusåpa Folkpartiet

Idag på DN Debatt är det återigen en klassiker som sker i svensk politik: en tidigare partiledare, Ola Ullsten, kan inte hålla händerna borta från syltburken. Han vill också vara med och leka när det ska bytas partiledning. Tro mig, när ett parti ska byta företrädare - lokalt som nationellt - skapar det alltid ett oväntat engagemang från personer som normalt inte bryr sig längre eller ens tillhör den mest aktiva kärnan av partiet.

Min förhoppning är hur som helst att processen inom Folkpartiet kan bli förhållandevis kort. Jag är så trött på fp-ledamöters och tjänstemäns spring i korridorerna och ständiga mer eller mindre genomtänkta aktiviteter i partiledningsfrågan. I sak borde jag väl inte ge några råd men ett kan jag väl kosta på mig: Begränsa er inte till etiketter! Ullenhags utspel om att Folkpartiet ska vara för de "socialliberala" kan ni lägga åt sidan. Alla liberaler borde vara välkomna i Folkpartiet, det är er styrka.

I Nya moderaterna samlar vi just nu en stor bredd av idéströmningar och det präglar också våra förslag. Väljarna verkar gilla det. Tiden är dessutom förbi när väljare så starkt identifierar sig med en etikett såsom interna partiaktivitster gör. Lägg istället ordentligt med tid på att arbeta fram bra lösningar dagens problem, det behövs till alliansbygget 2010.

tisdag 8 maj 2007

GP till JKL

Ett flertal medier har idag rapporterat om att Göran Persson börjar som seniorkonsult på JKL. Carl Bildt har givit den roligaste kommentaren:

- Det är väl bra att grabben får ett jobb. Jag lyckönskar honom.

I SVT:s dokumentär "Ordförande Persson" sa Persson efter valförlusten 1998 följande om Bildt:

- Det är klart att jag undrar var han ska ta vägen, killen. Jag undrar vad han ska göra. Jag tycker lite synd om honom.

En ordreplik med hög humor-klass:-) För egen del vill jag gratulera JKL till en lyckad rekrytering och önskar GP lycka till!

Utskott och alliansmöte



Idag behandlade vi ett betänkande i arbetsmarknadsutskottet om "Bättre möjlighet till tidsbegränsad anställning". Det innebär grovt förenklat att vi ger möjlighet till arbetsgivare att ge visstidsanställning under 24 månader vilket många småföretagare efterfrågat. För många kommer nämligen beslutet om de ska ge en tillsvidareanställning alldeles för tidigt. För arbetstagare inför vi samtidigt möjlighet att redan efter två års vikariat kräva tillsvidareanställning. Förslaget håller som helhet en bra balans och om allt går som vi vill blir det infört den 1 juli i år.

Dagen avslutades med ett stort möte för alliansens riksdagsgrupper. Partiledarna höll låda och budskapet var tydligt: Alliansregeringen inför kontinuerligt viktiga och bra reformer för Sverige men vi säljer dem inte tillräckligt bra. Det är dags att sluta stirra på bilder från valrörelsen 2006 and get busy!:-)

måndag 7 maj 2007

Arbetslinjen är långt borta för (s)



"Ekonomiskt ska det inte skilja sig så mycket mellan att arbeta och inte arbeta. Man vill ha ett jobb, man vill vara del i arbetsgemenskap. Det är det som är arbetets belöning, att man är en del av arbetsgemenskapen".

Citat kommer från LO-hövdingen Wanja Lundby Wedin från en debatt nyligen och är egentligen inte särskilt överraskande. Socialdemokratin anser inte längre att det ska vara någon skillnad mellan att arbeta eller inte. De har övergivit arbetslinjen och det gav Sverige ett utanförskap om 1,5 miljoner personer i arbetsför ålder.

Min riksdagskollega Anna König Jerlmyr har på Politikerbloggen skrivit en härlig debattartikel med anledning av citatet.

söndag 6 maj 2007

Vive La Zarkozy!



Det franska presidentvalet är avgjort och högerns Nicolas Sarkozy besegrade socialisternas Ségolène Royal med rätt betryggande margnal. Även om fransk politik tyvärr rätt ofta genomsyras av unken protektionism så ska det bli spännande att följa Zarkozy. Hans program innehåller en tydlig arbetslinje med både sänkta skatter och mindre regleringar. Det behöver Frankrike och EU mer av.

Matlagningskurs på Restaurangakademien



Att äta god mat gillar jag skarpt. Tyvärr är jag inte lika skarp på att laga mat. För att äntligen ta tag i detta spenderade jag därför igår en heldag på Restaurangakademien tillsammans Tommy Myllymäki som är Årets Kock 2007. Jag har aldrig gått en matlagningskurs tidigare men kan verkligen rekommendera det! Nu har jag utökat det antal rätter jag behärskar till åtminstone tio (!) så snart kommer det middagsinbjudningar till mina vänner:-)

En fundering dock: är matlagningskurs ett ålderstecken? Jag befarar det...

fredag 4 maj 2007

Spel i London



Nu är jag precis hemkommen från min resa till London där jag under tre dagar studerat Storbritanens spellagstiftning tillsammans med Folkpartiets Camilla Lindberg. Vi har mött representanter från privata spelbolag (Unibet, Ladbrokes och Betfair), The Gambling Commission och European Gaming & Betting Association. Det vi främst valde att fokusera på var hur omregleringen i Storbritanien kunde genomföras för att bättre skydda utsatta grupper från spelande samt hur licenssystemet är uppbyggt.

Jag har blivit stärkt i min övertygelse om att en omreglering av svensk spellagstiftning främst ska ha som utgångspunkt att bli en social reform. Sverige ska givetvis hitta en egen modell men att blicka på Storbritanien är inte fel. Nedan finner ni några bilder från resan.

Idag har jag också uttalat mig i SVT ABC 19.10-sändning om Svenska Spels Jack Vegas-maskiner. Se inslaget på följande länk.







tisdag 1 maj 2007

1 maj



Imorgon reser jag till London för att under ett par dagar studera Storbritaniens spellagstiftning. Ska bli oerthört spännande! Jag reste därför ner till Stockholm redan idag och passade på att handla lite saker till lägenheten. När jag passerade Kungsträdgården hörde jag en bekant stämma, nämligen Josefin Brink (v) som höll 1 maj-tal. För en gångs skulle måste det ju kännas skönt för både sossar och kommunister att få demonstrera mot en regering, de senaste tolv åren har de ju fått demonstrera mot sig själva:-)

Hur som helst så lovade Brink, precis som LO:s Wanja Lundby Wedin, både höjd ersättningsnivå och tak i a-kassan. Ingen av dem väljer dock att berätta om finanseringen av reformen: kraftigt höjda skatter för dem som tjänar minst. Är det rimligt att ska bli mindre lönsamt att arbeta för att finansiera mer ersättning för att inte jobba? Det tycker inte jag.