fredag 25 maj 2007

Ny kartläggning av Jack Vegas



Idag presenterar jag en ny kartläggning från Riksdagens utredningstjänst om var Svenska Spels Jack Vegas-automater är utplacerade. Tidigare har jag presenterat resultat för Stockholmsområdet och nu visar en landsomfattade kartläggningen att mönstret går igen över hela landet. Orter med relativt låga nettoinkomster per invånare, så som Karlsborg, Söderhamn och Älvkarleby, har en mycket hög andel Jack Vegas-maskiner i förhållande till folkmängd, medan orter med en relativt hög nettoinkomst per invånare, t ex Danderyd, Lomma och Vellinge, endast har ett fåtal utplacerade.

I till exempel Söderhamn med 26.000 invånare har Svenska Spel placerat ut 40 Jack Vegas-automater medan det i Vellinge med 32.000 invånare endast finns fyra automater. Den bakomliggande strategin verkar vara att placera ut många automater i områden där inkomsterna är låga och de sociala problemen är stora, samtidigt som man konsekvent väljer bort områden där situationen är den omvända.

I dagens Aftonbladet utvecklar också undertecknad, Margareta Pålsson och Mats Gerdau, samtliga moderata riksdagsledamöter, vår syn på hur en ny spelmodell skulle kunna utformas.

2 kommentarer:

Stig-Björn Ljunggren sa...

Lysande Tobé, och fortsätt jaga på dem som försvarar den här ordningen. De borde skämmas!

Anonym sa...

Är det inte dax att sälja Svenska Spel, och slippa sitta på två stolar när det handlar om spel.