tisdag 19 januari 2010

Pinsamt om sjukförsäkring

Sahlin har länge utlovat att vänsterexperimentet skulle återkomma med en "stor överenskommelse om sjukförsäkringen". I debatten har de hävdat att de är upprörda och att det finns stora problem med sjukförsäkringen som omgående måste åtgärdas. Resultatet av deras överenskommelse som presenterades idag? En lång utredning med inriktning på återgång till en situation där 140 människor förtidspensionerades varje dag. Pinsamt. Läs mer på min kollega Gunnar Axéns blogg.

1 kommentar:

EKOMAT OCH EKOTIPS sa...

Hej Tomas!

Det är ju som sagt var bättre att "tänka först och handla sen" än att göra tvärtom.

Låt mig ta ett exempel på vad som händer när man låter bli att tänka och handlar i desperation. Resultatet blir propositionen om "En arbetslöshetsförsäkring för arbete".

Problemet är just att det finns ingen konsekvensanalys av vad som skulle hända om man beslutar sig för att ta bort studerandevillkoret.

Detta är verkligen ett slag i ansiktet på de som har drabbats av det borttagna studerandevillkoret och som hade behövt denna omställningsförsäkring när de tar examen. Detta därför att jag och många andra är mycket aktiva med att söka jobb , men det spelar ingen som helst roll för vi sorteras bort lika fort som vi söker jobb.

Jag vet att det är så för jag och många andra har drabbats av det. Vi kan se det varje vecka då man får ytterligare några kränkande svar på jobb som man sökt där man sorteras bort helt utan några som helst argument.

Jag menar att det hade varit bättre att faktiskt lyssna på de som drabbas istället för att välja utfrysningsmodellen där man uppenbart från alliansens håll inte vill se hur det ser ut utan väljer att anklaga alla andra som inte tycker som er.

Detta finns tydligt med i propositionen om "En arbetslöshetsförsäkring för arbete".

Det finns en tydlig rad där man kan läsa att regeringen öppet anklagar SFS för att starkt överdriva argumenten.

Men, regeringen presenterar inga motbevis, som motbevisar vad SFS säger, och då tolkar jag regeringens argument som att man gör sig skyldig till FÖRTAL. Förtal kan enligt Brottsbalken medföra åtal och grova böter.

Än så länge har inte SFS gått till domstol. Men, vi som enskilda individer som har drabbats otroligt hårt av det borttagna studerandevillkoret och som inte ens får stöd eller hjälp av Arbetsförmedlingen eller någon annan instans heller för den delen har blivit helt ruinerade. Detta därför att alla ens ansökningar slutar med negativa resultat hela tiden oavsätt hur hårt man anstränger sig.

Många har blivit helt utblottade på grund av det här.

Många sitter dessutom i den situationen att de har tagit studielån för sin utbildning och
nu har de därför hamnat i studielånefällan mot sin vilja.
Många litade på den information
de fick om sin utbildning, och allt var ett bedrägeri enligt mitt
sätt att se på saken. Många har därför mot sin vilja tvingats hamna hos Kronfogden därför att CSN numera är tuffare och kommer en eller ett par dygn efter examen och skall ha allt återbetalt på en gång och hotar med Intrum Justitia och Kronofogden.

De bryr sig inte om vår situation utan trampar överallt på våra mänskliga rättigheter.

På grund av regelverket som politikerna skrivit så anses nyutexaminerade heller inte nå upp till de synnerliga skälen för att få nedsättning av återbetalning av studielån eftersom man inte anses vara långvarit beroende av socialbidrag. Detta är ett hån och ett slag i ansiktet på oss.

Först efter 4 månader anses en person enligt gällande rätt vara "långvarit beroende av socialbidrag", vilket gör att först måste det går 4 månader efter examen innan man kan få ansöka om att få nedsättning av återbetalning av studiemedel. Då har individen redan gått i personlig konkurs, därför kommunerna har i princip som praxis att inte heller ställa upp och hjälpa nyutexaminerade arbetslösa akademiker.

Snacka om rättslöshet som Ni politiker har åstadkommit för denna grupp. Många far oerhört illa och politikerna blundar och stoppar huvudet i sanden. Det är djupt stötande och ansvarslöst.