Om sjukförsäkringen
Idag skriver statsminister Fredrik och Christina DN Debatt med anledning av sjukförsäkringsreglerna.
Före valet 2006 var svenskarna bland det mest sjukskrivna folket i världen. Över 200 000 människor var sjukskrivna och antalet förtidspensionerade uppgick till 555 000. Antalet nya förtidspensionärer ökade därtill med hela 140 personer om dagen. Efter alliansen reformer har de passiva sjukskrivningstrenden brytits och det märks även i siffror. 100 000 färre sjuksrivna och 50 000 färre förtidspensionärer.
Oppositionen presenterade i förra veckan sin politik på området där aktiva insatser – vård, rehabilitering, regelbundna avstämningar, prövning mot arbetsmarknaden och tydliga mål om att se till varje människas möjlighet att komma tillbaka – ersätts med höjda passiva ersättningar. Vidare vill de införa en "58 års-gräns för förtidspensionering" som har många brister. En tydlig brist är att förslaget missar det faktum att det finns personer med stadigvarande helt nedsatt arbetsförmåga. Det kan till exempel handla om allvarliga medfödda funktionshinder såsom cp-skador eller unga personer som fått allvarliga skador innan de hunnit träda in på arbetsmarknaden. Uppskattningsvis handlar det om cirka 1 000 personer per årskull. I dag får dessa först aktivitetsersättning och därefter sjukersättning.
Om 58-årsgränsen skulle bli verklighet kan dessa personer inte få sjukpenning då de saknar sjukpenninggrundande inkomst (SGI). De kan heller inte ta ett anpassat arbete. Möjligen skulle de kunna få den nya partiella ersättningen. Om en person saknar SGI och är yngre än 58 år innebär detta att personen får maximalt en 75-procentig partiell ersättning, vilket ger 6 360 kronor per månad. Det innebär i så fall att dessa personer får sänkt ersättning med 2 120 kronor i förhållande till dagens lägstanivå om 8 480 kronor.
Detta måste Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet nu stå till svars för. Är det här vad som är avsikten med deras förslag till 58-årsgräns? Hur rimmar det i så fall med tidigare löften som getts i debatten om sjukförsäkringen? Oavsett vilket förstärker det bilden av en överenskommelse som är ogenomtänkt, otydlig och skissartad.
1 kommentar:
Hej Tomas. Det gläder mig att M motsätter sig en åldersgräns på 58 år, för Förtidspension. Förslaget är ju fullständigt Vansinnigt. Tex så räknar man med att ca 1% av ALLA befolkningar har sjukdomar av typ Schizofreni eller mano-depressivitet, dvs ca 90 000 människor i Sverige. Så Fredrik Reinfelt bör i sin nästa Debatt uppmana Mona Sahlin, att göra ett besök på ett av våra större Mentalsjukhus, där Hon kommer att möta många Förtidspensionärer ! Men hon kanske vill sända dessa människor på Komvux !? Så jag tackar åter M, för att man har börjat "stämma i bäcken" och inser allvaret i denna fråga. Antalet förtidpensionärer som nu föreligger är nog ganska normalt med ca 5% av befolkningen, dvs 1 på 20. De övriga 95% är ju friska och både kan och vill arbeta. mvh Lars-anders.
Skicka en kommentar