tisdag 26 januari 2010

Debattutmaning till Raimo Pärssinen (S)

Käre Raimo Pärssinen,
 
Vi har alla här i Gävleborgs län upplevt en av de kallaste vintrarna på mycket länge.
 
Utöver pulkåkning och snöbollskrig för barnen har den senaste tidens mycket kalla vinterväder även åter satt energifrågan i fokus. Under riktigt kalla dagar har den inhemska elproduktionen inte förmått förse landet med den el som behövs. Följden har blivit att Sverige inte har klarat den egna elförsörjningen utan tvingats importera el från andra europeiska länder.

Det här är viktiga frågor som berör många människor, inte minst i Gävleborgs län. Mot den bakgrunden hoppas jag du håller med mig om att det är viktigt att de båda regeringsalternativen nu tydligt redovisar för väljarna hur man ser på Sveriges framtida energiförsörjning. Det vore oansvarigt att undanhålla viktig information för väljarna.
 
Alliansen är tydlig med att energiproduktionen i Sverige ska öka. Vi ökar den förnybara elproduktionen, höjer planeringsmålet för vindkraften och planerar för effekthöjningar i befintliga kärnkraftsreaktorer. Dessutom skapar vi möjligheter för ny kärnkraft att byggas. Med rätt förutsättningar kan miljövänlig svensk el bidra till att minska Europas omfattande beroende av kol och olja.

Ni Socialdemokrater har tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet deklarerat att ni vill avveckla Sveriges kärnkraft. Det är ett tydligt besked. Däremot har väljarna inte fått veta vilka reaktorer som ska avvecklas och när det ska ske. Jag tror att väldigt många människor i Gävleborgs län är intresserade av att få besked av er i de frågorna.

Nu måste den rödgröna oppositionen ta bladet ifrån munnen:
- Vilka kärnkraftsreaktorer är det ni vill stänga?
- När ska de olika reaktorerna avvecklas?
- Vad ska ersätta de 40 procent av Sveriges elproduktion som kärnkraften står för?
 
Frågorna är många och väljarna förtjänar tydliga svar. Utöver svar på ovanstående frågor hoppas jag att du har möjlighet att möta mig i en lokal debattutmaning om energifrågan.
 

Inga kommentarer: