M-politik för jobb och företagande
Idag rapportar SvD om ett antal förslag jag lägger fram till ny M-politik för jobb och företagande. Förslagen ingår i en rapport som i sin helhet kommer att presenteras inom kort och som tar sikte på viktiga reformer fram till år 2020. Vad tycker ni är viktigt för att stärka företagandet?
3 kommentarer:
Hej!
Nu är det dags att alliansen och då i första hand Moderaterna slutar springa företagens/näringslivets och svenskt näringslivs ärenden.
Dessa aktörer anställer nämligen inte den kompetenta arbetskraft som utexamineras från våra universitet och högskolor.
Därför är företagen och näringslivet meningslösa aktörer.
Om fler som investerar i utbildning skall få något annat än en "studielånefälla" och sedan en "socialbidragsfälla" osv, så måste vi istället tänka helt annorlunda.
Vi måste fråga oss: Hur skall de som Näringslivet inte anställer
kunna få ett riktigt jobb?
Svaret på denna fråga kan se lite olika ut. Ett svar är att man inför praktik för nyutexaminerade akademiker på statliga myndigheter.
Ett annat alternativ är att man hjälper de nyutexaminerade och relativt nyutexaminerade akademiker som inte får några jobb i Sverige genom att UD utfärdar arbets- och uppehållstillstånd för dessa människor i Amerika och Kanada i samarbete med de amerikanska och kanadensiska myndigheterna.
Denna grupp av nyutexaminerade blir bara allt större och genom
att fortsätta vara passiva och inte låtsas om att de finns så
har man också förlorat potentiella väljare. De uppfattar det som att Regeringen är deras fiender och att
de därför inte kan ge regeringen sitt stöd. Det säger sig själv att de skulle göra bort sig genom att rösta på alliansen 2010 därför att
de behöver en regeringen som ser dem och som respekterar deras ekonomiska, sociala och mänskliga rättigheter.
Sedan kan en annan lösning vara att expandera den offentliga sektorn så att det finns jobb för
tex statsvetare, freds- och konfliktvetare, sociologer, medie- och kommunikationsvetare som idag
står helt UTANFÖR samhället på examensdagen därför att företagen och näringslivet anställer inte dessa grupper av människor utan de kastas ut i "det kalla vattnet" och står helt oskyddade på grund av det borttagna studerandevillkoret och tvingas med hjälp av "strukturellt våld" till socialtjänsten, men där blir bara beskedet till deras nackdel och de tvingas därför att söka hjälp hos kyrkan som heller inte kan hjälpa dem med pengar utan
de dumpas helt utanför samhället.
Många tvingas därför fly från Sverige och EU för att rädda sitt
liv.
Det är arrogant, ansvarslöst, omdömeslöst och svinaktigt att behandla människor på det här sättet.
Bravo, Tomas. Sänk bolagsskatterna. Var de andra skattesatserna ska ligga på är mer en politisk avvägning än en ekonomisk-teknisk. Med liten offentlig sektor och små offentliga åtaganden kan inkomstskatter och andra skatter sänkas - med stor offentlig sektor och stora offentliga åtaganden måste skatterna vara stora. Den diskussionen deltar jag inte i på min blogg.
Men bolagsskatten ger mycket små budgettekniska inkomster för staten och stora effektivitetsförlustkostnader för hela samhället. På lång sikt ger bolagsskatten inget statligt överskott alls, eftersom den dels reducerar basen för andra skatter dels kostar tiotals miljarder att hantera för skattemyndigheter, rättsväsende och domstolar. Dessutom är den en rättssäkerhetsrisk genom att den är och måste vara oerhört komplicerad och verkar demoraliserande och konkurrenssnedvridande eftersom bolagsskattereglerna kringgås genom sofistikerade transaktionsupplägg. På lång sikt drabbar den inte heller bolagen, eftersom de övervältrar sina skattekostnader - liksom alla andra kostnader - på konsumenter och löntagare. En fullkomligt meningslös och bara destruktiv skatt.
Och vilken förenkling för företagande! Och vilken tillväxtstimulans! Vilken attraktion för utländskt kapital när avkastningen på investeringar i svenska företag ökar med 36 procent!
Tomas Tobé. Du har chans att bli känd som den som tog bort bolagsskatten.
Upplagd av Niclas Virin kl. 10.39
Etiketter: Bolagsbeskattning, dubbelbeskattning, företagsbeskattning, företagsklimat, skatteförenklingar, skatter, vinst, vinstbeskattning
Hej Tomas!
Jag läste just något intressant som låter relevant.
Så här skriver MP:
Inför ett studerandevillkor
Möjligheten att kvalificera sig för arbetslöshetsförsäkringen genom studier, studerandevillkoret, har avskaffats av regeringen. Det betyder att övergången mellan högskoleutbildning och inträde på arbetsmarknaden försvåras. Det är olyckligt då studierna som regel syftar till att ta sig ut till ”rätt jobb”.
Slopandet av studerandevillkoret leder också till ökade kostnader för kommunerna då många studenter som avslutat studierna och som söker jobb, men ännu inte fått något, tvingas söka kommunalt försörjningsstöd då de inte har rätt till ersättning från a-kassan.
Studenter saknar idag trygghet på arbetsmarknaden. Vi menar att det är rimligt att studier ska kunna kvalificera till a-kassa och föreslår att ett studerandevillkor införs i försäkringen.
http://www.riksdagen.se/debatt/visadok.aspx?spec=visa_stort_dokument&dokid=GX02Fi262#_Toc245179835
Det vore intressant att höra vad du tycker! Det är ju faktiskt som så att de sätter fingret på "ett stort problem" som drabbar många människor väldigt hårt.
Att tvinga dessa till försäkringslöshet som är fallet idag är ju inte hållbart för dessa individer. Många får heller inte hjälp av vare sig AF eller kommunens socialtjänst.
De nyutexaminerade har fått nog av denna förnedrande behandling och många känner nu att deras ända möjlighet är att vända sig till de amerikanska och kanadensiska myndigheterna därför att de ser att det är bara i dessa två länder som det finns några riktiga jobb längre. Detta då de kan se att på Monster.com (USA) och Monster.ca (Canada) så finns de jobb som de efterfrågar och som inte finns i vare sig Sverige eller EU, därför att man använder sig av Entry Level och att det finns en massa lämpliga CLERK jobs för nyutexaminerade akademiker, däribland samhällsvetarna, dvs de som idag upplever att de är ICKE ÖNSKVÄRDA på den svenska arbetsmarknaden.
Så vad tycker du Tomas, vill du har försäkringslöshet eller vill du att de försäkringslösa nyutexaminerade skall få en omställningsförsäkring, eller varför inte möjlighet att få de jobb som motsvarar deras kompetens men som inte finns i Sverige eller EU, men som finns i Monster.com och Monster.ca
Ingen skall nämligen enligt mig TVINGAS till socialen mot sin vilja. Det är emot humanitetens lagar. Det är att förnedra och kränka människor, det är att angripa människors person, ära och heder.
Mvh
Mikael
Skicka en kommentar