M föreslår Jobbhus
Under både högkonjunktur och lågkojunktur har frågan om matchning mellan arbetstagare och arbetsgivare vuxit i betydelse. Ett bra matchningssystem gynnar inte bara företag som växer utan förkortar också den tid som människor befinner sig i arbetslöshet. När alliansen nu utvecklar politiken för nästa mandatperiod vill vi moderater att Arbetsförmedlingen utvecklas till Jobbhus.
Detta presenterade jag idag tillsammans med arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin i på Dagens Industris debattpölats. Vi besökte även under dagen Arbetsförmedlingen i Upplands Väsby.
Syftet med förslaget är är den enskilde, direkt efter kontakt med coach, ges vägledning till möjliga insatser, åtgärder och aktörer. Det samverkansprojekt som pågår där Arbetsförmedling och Försäkringskassa sitter i samma lokaler kan förstärkas ytterligare. Arbetsförmedlingen har haft en mycket positiv utveckling de senaste åren men samtidigt kan inte en enskild myndighet tillgodose allas önskemål och behov. En mer effektiv matchning och ett minskat utanförskap förutsätter därför en bred uppsättning av aktörer och mer samordning med andra myndigheter.
Om förslaget:
Oavsett om en person är arbetslös, sjukskriven, förtidspensionerad eller av någon annan anledning inte kunnat delta fullt ut på arbetsmarknaden så ska de mötas av ett större individuellt stöd. Internetbaserade tjänster kan aldrig ersätta den personliga kontakten. Det behövs instrument som bättre kan avgöra vilken insats som en enskild behöver och en större samordning av olika aktörer. Syftet är att den enskilde omgående får en bedömning genom metoder för så kallad profiling och targeting som avgör vilka insatser som är rätt väg framåt.
För att detta ska bli framgångsrik krävs att olika aktörer som Arbetsförmedling, Försäkringskassa, Almi, studievägledare med flera samordnas och gärna i gemensamma lokaler. Det skulle innebära en vidareutveckling av ett antal samverkansprojekt som för närvarande pågår i flera delar av landet.
Syftet är att den enskilde, direkt efter kontakt med coach, ges vägledning till möjliga insatser, åtgärder och aktörer. Att de ges tillgång till olika tjänster och aktörer beroende på vad som krävs för att han eller hon ska komma tillbaka till arbetsmarknaden. Incitament ska vara styrande så att insatser i huvudsak prioriteras för dem som står längst från arbetsmarknaden. Det är också av betydande vikt att denna reform innefattar ett ökat samarbete med arbetsgivare. Likväl som den enskilde kan ta del av bedömning och alla insatser och ett ökad utbud av aktörer på en plats har arbetsgivaren också en given knutpunkt att vända sig till för framtida rekrytering. Arbetsgivaren kan också få ett mer komplett stöd i det fall någon medarbetare varit sjuk och kan återgå inom ramen för en insats eller upphandlad tjänst.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar