torsdag 18 mars 2010

AMS-åtgärder populära hos S

Återkommande kommer kritik mot att det erbjudas för lite arbetsmarknadsutbildningar på Arbetsförmedlingen. Visserligen kommer inte kritiken från arbetslösa utan från olika S-språkrör men även en del journalister verkar haka på. De verkar helt ha missat att vi menar att det offentliga utbildningssystemet är mest lämpat för att utbilda människor.

Vår utgångspunkt är att huvuddelen av utbildningarna ska vara inom det offentliga utbildningssystemet och inte inom arbetsmarknadspolitiken. Inom ramen för arbetsmarknadspolitiken bör det istället handla om kortare utbildningar exempelvis, CNC-operatörer eller yrkesförarutbildningar.

Min bild är att vi har ett brett stöd för detta, inte minst hos dem som är arbetslösa. Vi har gjort stora satsningar i det offentliga utbildningssystemet för att människor ska kunna förnya och fördjupa sina kunskaper så att de står bättre rustade att få ett nytt arbete. Det är bättre. Till exempel:

Antalet utbildnings- och omställningsplatser har förstärkts för 2010 med resurser motsvarande hela 180 500 helårsplatser. Det innebär bland annat:

- 30 000 fler praktikplatser
- 18 300 fler platser i yrkesvux/komvux
- 37 200 fler i jobb- och utvecklingsgarantin
- 54 000 fler i jobbgarantin för unga
- 10 000 fler platser på universitet och högskola
- 4 500 fler platser i yrkeshögskolan
- 40 000 platser i Lyft
- 6 000 fler med nystartsjobb m.a.a. fördubblad kompensation (

Dessutom finns det 38 000 fler platser för intensifierad förmedling med coachning. Att S gnäller om mer AMS-utbildning visar att de inte förnyat sin misslyckade arbetsmarknadspolitik.

1 kommentar:

EKOMAT OCH EKOTIPS sa...

Hej Tomas!

Du har rätt i mycket av det du säger. Men om Sverige skall vakna och det nu och genast så måste vi snabbt få en förändring till stånd som bygger på individens önskemål istället för att politikerna och det politiska systemet skall bestämma vilken hjälp som folk har rätt till.

Många av dessa unga är inte ungdomar utan slutförd gymnasieutbildning, utan de allra flesta är nyutexaminerade unga akademiker visar statistik från både Saco och Jusek.

Många av dessa skulle per definition komma in snabbare på arbetsmarknaden om de istället fick ett ekonomiskt riktat stöd för att marknadsföra sin kompetens och sina kunskaper på plats i länder som vill ta tillvara deras kunskap och kompetens, dvs länder som Kanada, Australien och Amerika.

Lösningen på problemet är att istället införa riktade stöd så att de som behöver kan få ekonomiskt stöd för att marknadsföra sin kompetens och sina kunskaper i länder där man
har bättre förutsättningar att komma in på arbetsmarknaden än i Sverige. Detta därför att i Sverige så ser alla ned på oss och behandlar oss som skit och som 2:a och 3:e klassens medborgare.

Problemet är att Ni inte ser och inte förstår vad det är för hinder som vi utsätts för i Sverige och som inte går att lösa med era jobbcoacher.

Ända sättet för oss att komma förbi dessa hinder är att man
inför riktade stöd för att dessa unga välutbildade personer kan marknadsföra sin kompetens och kunskap på plats i länder som ger oss bättre möjligheter än vad som är fallet i Sverige.

Eftersom man har både Entry Level Jobs och Jobtraining av mycket hög kvalitet i både Amerika och Kanada så skulle fler unga få bättre möjligheter att komma in på och etablera sig på arbetsmarknaden om man satsade på riktade stöd för att de skall kunna marknadsföra sin kompetens och sina kunskaper på plats i länder som Amerika, Kanada och Australien där vår kompetens och våra kunskaper efterfrågas och där man dessutom
tycker om oss som människor.

Jag menar på fullt allvar att den bästa lösningen hade varit att ta bort jobbcoacherna, och istället ta dessa pengar och göra om till riktade stöd till varje enskild så att han/hon kan inhämta den hjälp som han/hon vill ha oavsätt var i världen den hjälpen finns.

Många upplever nämligen att Sverige är i grund och botten det ALLRA STÖRSTA problemet/hindret för dem.

Detta baserar sig på det faktum att rapporterna "akademi eller verklighet" och "Jakten på anställningsbarhet" smutskastar alla de unga generationerna och drar alla över en kam och kallar nyutexaminerade för OANSTÄLLBARA.

Detta gör att man slänger igen dörren i ansiktet på människor.

Jag och många med mig känner oss inte längre önskvärda i vårt eget land, landet Sverige.

Därför ser vi att det behövs den lösning som jag föreslår för annars kommer Sverige att drabbas av en social katastrof och en extrem radikalisering när människor blir fly förbannade för att de kränks och trampas på hur som helst i det här landet.

Mvh

Mikael