måndag 1 februari 2010

Med blicken mot framtiden



Idag har jag och sex kollegor presenterat en gemensam debattbok med blicken riktad mot framtiden. Jag har skrivit om vilka utmaningar som väntar Sverige och om de reformer som är viktiga fram till år 2020 inom områdena arbetsmarknad och näringsliv. Läs mer om boken här.

1 kommentar:

EKOMAT OCH EKOTIPS sa...

Hej!

Framtiden är viktig och kan inte behandlas hur som helst.

Det duger inte att politiker pratar "över huvudet" på människor och hela tiden tror sig veta bäst.

Jag tror man måste ner på individnivå för att förstå hur varje enskild individ har det.

Jag håller helt med Obama och Biden när de faktiskt vågar sig ner till den "lilla människans" nivå. De vågar ta upp de saker som de som har det svårt att klara.

De vågar tala om och framförallt tala med de som har hamnat i en svår situation som de själva inte har något ansvar för.

Dvs, de som inte släpps in på arbetsmarknaden eller de som helt stängs ute från samhället bara för att människor vill dem illa och vill förnedra och förlöjliga dem.

De bryr sig om barnen och ungdomarna på ett riktigt sätt.

De är ute på träffar de som har det riktigt svårt, det ser vi aldrig att alliansen gör.

De pratar bara med Generaldirektörer, företagare osv.

De är aldrig ute och talar med de som hela tiden stängs ute överallt i samhället och som systematiskt och cyniskt sorteras bort överallt där de söker jobb i hela Sverige.

Dvs, de riktigt fattiga i vårt land.

Här kan vi lära mycket av Obama som har erfarenhet av att jobba med de fattiga och de mindre lyckligt lottade i samhället då han varit Community Organizer och kämpat för de som har det värst i samhället.

Det är därför som jag driver
den här frågan och vill ha upp det på agendan. Det är viktigt att vi
inte glömmer bort människor, som
har hamnat i utanförskap mot sin vilja, därför att de är offer för
arbetsgivarnas cyniska bortsortering/utsortering och utfrysning. Här ser vi hur denna grupp ökar allt snabbare och de allra flesta här är nyutexaminerade akademiker från de samhällsvetenskapliga disciplinerna.

Ansvaret ligger inte hos de som söker jobb, men blir bortsorterade överallt hos alla arbetsgivare i hela Sverige, utan ansvaret ligger exklusivt hos arbetsgivarna.

Således har de nyutexamaminerade arbetslösa akademikerna inget eget ansvar eftersom att de söker jobb aktivt, men de sorteras bort överallt hos alla arbetsgivare i hela Sverige.

Mvh

Mikael