tisdag 16 februari 2010

Debatt om arbetslöshet

Idag debatterade jag arbetslöshet med Raimo Pärssinen (S) i lokalradion. Lyssna här. (börjar ca kl. 15.35)

1 kommentar:

EKOMAT OCH EKOTIPS sa...

Hej Tomas!

Det var en intressant debatt att ta del av.

Problemet ser jag dock från båda sidor av politiken.

Man glömmer att tala om de som faktiskt söker jobb men som "sorteras bort av alla arbetsgivare i hela Sverige oavsätt hur hårt de anstränger sig".

Men, visst är det viktigt att det skapas förutsättningar för att verksamheter kan etablera sig här i Sverige och anställa människor.

Men, jag tror däremot inte på att människor mår bättre av att "bli ställda på bar backe".

De som tex kommer ut från våra universitet och högskolor och som på grund av det borttagna studerandevillkoret får ett helvete om de inte redan på examensdagen har en fast tillsvidareanställning garanterad.

Vi ser hur ungdomarna flyr Sverige varje vecka. Det är inte bara Norge och Danmark. Det är många som känner sig tvingade att utvandra/emigrera från Sverige och EU därför att de har hamnat i en så svår ekonomisk situation att de inte klarar ut sin situation därför att de sorteras bort överallt hos alla arbetsgivare i hela Sverige där de söker jobb.

Många av dessa har studielån som nu går till Kronofogden för indrivning och enda sättet för dem att kunna återbetala är att ta SMS-lån därför att några jobb får de inte trots att de söker jobb aktivt över hela Sverige.

Jag tycker det är tragiskt att politikerna springer och gömmer sig och inte vågar träffa oss som har drabbats.

De allra flesta av oss får heller inget stöd eller hjälp från arbetsförmedlingen bara på grund av vår utbildningsbakgrund.

Många får heller inget stöd av sin hemkommun och tvingas därför "hals över huvud" fly landet därför att
det är ända möjligheten att helt enkelt börja om i något annat land där man inte utsätts för de trakasserier och den ekonomiska och psykiska terror som man utsätts för i Sverige.

Vi ser därför också att alltfler som har påbörjat en högskoleutbildning i Sverige hoppar av, eftersom de vet vad som händer om man inte har en garanterad fast tillsvidareanställning efter examen. Så de hoppar av men syns inte i AMS statistiken därför att de lämnar landet och utvandrar/emigrerar för de känner sig inte önskvärda någonstans i hela Sverige längre.

Det är dags att ta de här människorna på allvar. Det är inte rimligt att den som tar examen och inte genast har en fast tillsvidareanställning skall tvingas ner ytterligare långt under fattigdomsnormen på grund av det borttagna studerandevillkoret.

Var är empati, och var är intelligensen? Det är är inget annat än att trakassera och förfölja hela grupper av människor.

Jag kan inte acceptera ett sådant beteende från våra politiker.