måndag 22 februari 2010

Öppen fråga till Tomas Eneroth

För att stimulera efterfrågan inom servicebranschen har alliansregeringen infört ett RUT-avdrag för hushållsnära tjänster som sedan förstärkts med ett ROT-avdrag för byggnationer i hemmet. De rödgröna har hela vägen varit ense om att bekämpa avdraget för hushållsnära tjänster men Miljöpartiet verkar nu öppna upp ögonen för att reformen ger jobb. Det är inte en dag för sent och ett välkommet besked för de 11 000 personer som fått jobb tack vare reformen.

Tyvärr kan det dock visa vara en klen tröst eftersom risken är överhängande att den gemensamma rödgröna politiken innebär att ideologiska skygglappar får fälla avgörandet. Eller är Socialdemokraterna beredda att tänka om? Om ja, vore det i sammanhanget också intressant att få besked om vad som gäller för ROT-avdraget? I Socialdemokraternas budgetmotion i riksdagen klargörs det tydligt att ROT-avdraget endast är en tillfällig åtgärd för att möta krisen.

För alliansen råder det ingen tvekan om att både RUT- och ROT-avdragen blivit är en veritabel succé. Servicesektorn har fått en större efterfrågan, svarta jobb har blivit vita och nya företag har etablerats. Avdraget för hushållsnära tjänster har bidragit till att göra det möjligt för fler att anlita hjälp i hemmet. Det handlar om allt från den ensamstående pensionären, som behöver ett komplement till sin hemtjänst, till ett medelålders par med barn som har det svårt att få dygnets alla timmar att räcka till.

Vi konstaterar vidare att en kvarts miljon personer har gjort avdrag för byggarbeten i hemmet förra året och att åtta av tio byggföretag uppger att svartjobben har blivit färre sedan reformen infördes. Istället för att ta bort reformer som skapar jobb vill vi istället göra fler insatser för att servicesektorn ska fortsätta utvecklas.

Sverige befinner sig i ett läge där den svenska ekonomin precis har börjat återhämta sig efter en allvarlig lågkonjunktur. Det är nu hög tid att väljarna får besked och att Tomas Eneroth, näringspolitisk talesperson (S), förklarar hur blir jobben fler av att avskaffa RUT- och ROT-avdrag?

Inga kommentarer: