torsdag 8 oktober 2009

Efter Laval

Idag har regeringen presenterat en lagrådsremiss som grundar sig på Lavalutredningen. De föreslagna åtgärderna innebär att vissa förutsättningar ska vara uppfyllda för att fackföreningarna ska få vidta stridsåtgärder för att få till stånd ett kollektivavtal med ett utländskt företag som utstationerar arbetstagare i Sverige. Förslaget innebär också att Arbetsmiljöverket ska tillhandahålla information om svenska kollektivavtal som kan komma att bli tillämpliga vid en utstationering i Sverige.

Det är bra att regeringen funnit en lösning som på ett välbalanserat sätt förenar den svenska arbetsmarknadsmodellen med gällande EG-rätt. Det går att behålla den svenska modellen och samtidigt respektera EG-rätten. Vi behöver inte införa system med lagreglerade minimilöner eller allmängiltigförklarade kollektivavtal.

De nya förutsättningarna för stridsåtgärder innebär att de kollektiv¬avtalsvillkor som fackföreningarna tar strid för bland annat måste vara hämtade från ett svenskt centralt branschavtal och bara får reglera vissa områden - exempelvis lön, arbetstid och semester. Fackföreningarna måste också ta hänsyn till att de utstationerade arbetstagarna redan kan ha villkor som lever upp till en svensk standard, exempelvis enligt ett utländskt kollektivavtal.

Inga kommentarer: