torsdag 29 oktober 2009

Kol utanför Rosenbad



Igår när jag skulle till möte på statsrådsberedningen fick jag gå in en annan väg än via huvudporten. Huvudentrén var nämligen täckt med 18 ton kol och Greenpeace-aktivister som framgår av bilden ovan. Att uppmärksamma politiker på angelägna frågor och att ibland använda okonventionella metoder är inget som stör mig. Jag ställer mig dock frågande till om inte Greenpeace gick över en gräns igår? Stockholms stads förvaltning fick ett extra städuppdrag för att Greenpeace skulle få ett antal mediaklipp. Men lyckades de verkligen med att nå fram med ett politisk budskap som förändrar verkligheten? Tveksamt.

1 kommentar:

Anders sa...

Hej Tomas.
Bra inlägg. Från vår sida så tror vi dock att det krävs extra mycket svenskt klimatledarskap nu när det bara är veckor kvar till toppmötet i Köpenhamn. Därför är det mycket problematiskt att vårt statligt ägda bolag Vattenfall släpper ut 100 miljoner ton koldioxid om året och investerar miljardbelopp i ny kolkraft. Det var det vi ville uppmärksamma svenska befolkningen och svenska politiker på igår.

Självklart funkar det inte så att vi får ut ett budskap och sen förändras verkligheten dagen efter. Men onekligen fick vi ut ett, enligt oss, väldigt viktigt budskap igår, allt från SVT och TV4till AFP och AP har uppmärksammat detta. Att vi var utanför Rosenbad och demonstrerade under gårdagen diskuterades också på EU-nämndsmötet där Fredrik Reinfeldt närvarade.

Nu pågår ett arbete i regeringskansliet där man förbereder ett nytt ägardirektiv för Vattenfall. Givetvis kommer Vattenfall och den svenska regeringen att få fortsatt kritik från oss och från andra så länge som vårt statliga bolag släpper ut dubbelt så mycket koldioxid som hela landet Sverige och den svenska regeringen blundar för detta. Men ändras direktivet så att Vattenfall uttryckligen förbjuds att investera i kolkraft, ja då kommer vi så klart att hänga upp en banderoll på Rosenbad där det står "Bra jobbat, Reinfeldt!"

Med vänlig hälsning,
Anders Hellberg
Greenpeace