tisdag 6 oktober 2009

Drar ned rullgardinen över Gävleborg

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har idag presenterat sina budgetförslag för år 2010. Det står nu klart att vänsteroppositionen saknar en sammanhållen jobbpolitik och istället för fram förslag som både riskerar statsfinanserna och jobben. För Gävleborg är det som att dra ned en rullgardin med tanke på att vi har landets högsta arbetslöshet. Miljöpartiets förslag om 2 kronor höjd bensinskatt är också direkt skadlig för länet.

I de lagda budgetförslagen har Lars Ohlys inflytande över vänsteroppositionen blivit mycket tydligt. Socialdemokraterna girar nu till vänster med krav på omfattande skattehöjningar för vanligt folk och en nedmontering av arbetslinjen.

Oppositionen som helhet vill införa en särskild LO-skatt som innebär att låg- och normalinkomsttagare kommer att få betala mer i skatt. För ett vårdbiträde innebär S-förslaget en sammantagen skattehöjning på 11 000 kr under nästa mandatperiod. Med Vänsterpartiets förslag kommer skattehöjningen att bli närmare 70 000 kronor.

Oppositionens sammantagna försvagningar av arbetslinjen samt skattehöjningar för låg- och medelinkomsttagare och företag leder till att cirka 40 000 jobb försvinner på kort sikt. Eftersom de inte tar med effekterna av detta i sina beräkningar blir deras budgetar i praktiken underfinansierade med 10-15 miljarder kronor. Därmed lånar de till arbetslöshet.

Därutöver medför Socialdemokraternas budgetförslag att det skulle bli svårare för unga människor att få fotfäste på arbetsmarknaden. S-förslaget skulle innebära att kostnaderna för att ha ungdomar anställda i ett slag höjdes med närmare tio miljarder kronor.

På längre sikt blir effekterna än mer dramatiska. En sämre fungerande ekonomi med oppositionens förslag riskerar att leda till cirka 100 000 i lägre sysselsättning.

Inga kommentarer: