söndag 30 mars 2008

Svar på kritik

I Arbetarbladet kritiseras jag idag av lärare från Hofors med anledning av inlägg jag gjort på denna blogg.

Låt mig därför vara övertydlig så att ingen framöver kan missförstå mig: Jag tycker att det engagemang som elever, lärare och många andra visat för utvisningshotade Enayatulla Adel är och har varit mycket viktigt. Jag har själv varit personligt engagerad i flera gömda flyktingars fall, dock inte utifrån min roll som riksdagsledamot, och vet att just uppmärksamhet och påtryckningar kan fungera för att ändra på beslut.

Det jag vänt mig emot är att att några riksdagsledamöter valde att göra partipolitik av Adels fall. Jag säger inte att lärare på Björkhagsskolan inte förstår detta men jag är helt övertygad om att många trodde att Adels fall kunde ha avgjorts i riksdagen vid vår votering förra veckan. Det trodde iaf ett flertal journaliser som jag talade med och även många som hörde av sig inför voteringen.

Vad gäller politiken så gör vi just nu gör väldigt mycket på just detta område. En stor översyn görs av hela migrationspolitiken och dessutom vill vi öppna upp för arbetskraftsinvandring.

I den frustration som många just nu känner finns det så klart ett behov av syndabockar och kanske är det min roll lokalt? Men till lärarna och alla andra kan jag lova att ni borde se mig som en allierad. I arbetskraftsinvandringsförslaget har jag tillsammans med månfa varit starkt engagerad i att skapa en ytterligare dörr för Adel och många andra i hans situation genom att de ska kunna "byta kö" om de får negativt besked av Migrationsverket. Min förhoppning är att det förslaget håller hela vägen till verklig lagstiftning.

torsdag 27 mars 2008

Lång radiodebatt

Debatten med Raimo Pärssinen blev het. Vi hade 7 minuter till godo men det blev 14 minuter. Värd att lyssna på i Fokus kl. 15.15 idag här

Debatt i lokalradion

Idag har jag släppt en nyhet kring arbetskraftsinvandringförslaget i SR Gävleborg och nu väntar också en debatt socialdemokraten Raimo Pärssinen kl. 15.10. Ska bli intressant att höra om han är beredd att gå från ord till handling och även låta asylsökande arbetskraftsinvandra.

Arbetskraftsinvandring

Regeringen och miljöpartiet presenterar tillsammans idag den största reformen av svensk invandringspolitik på flera årtionden. Sverige öppnar upp för arbetskraftsinvandring och tidsgränserna för uppehålls- och arbetstillstånd förlängs. Därefter ska permanent uppehållstillstånd kunna beviljas. Ingen som har ett arbete ska tvingas lämna landet och ansökan om uppehålls- och arbetstillstånd ska kunna sökas från Sverige.

Förslaget innebär att personer som Enayatulla Adel, som integrerats väl i svenska samhället och som har arbete, vid ett negativt asylbesked ska kunna byta kö och istället arbetskraftsinvandra.

Jag välkomnar verkligen överenskommelsen som är historisk och kommer att innebära mycket för både enskilda människor och för Sveriges framtida välstånd. För Enayatulla Adel innebär förslaget att en ny väg till Sverige öppnas upp genom att arbetskraftsinvandra förutsatt att han inte får asyl i Sverige. Det är dock viktigt att understryka att detta förslag, lika lite som omröstningen i riksdagen igår, löser den akuta situation som han i dagsläget befinner sig i. Förslaget blir förhoppningsvis lagstiftning i december månad.

- Riksdagsledamöterna Raimo Pärssinen (s) och Ulla Andersson (v) borde nu bekänna färg om de anser att personer i Adels situation ska ges möjlighet att arbetskraftsinvandra? Stödjer de att regeringen öppnar upp flera legala vägar till Sverige och även ger asylsökande, som fått ett negativt besked, en ny möjlighet?

Årsmöte



Igår hade vi årsmöte med Svensk-Kanadensiska Parlamentarikerförbundet. En förening för riksdagsledamöter med ett stort intresse för Kanada. Ambassadör Alexandra Volkoff talade och jag blev omvald som ordförande.

onsdag 26 mars 2008

Dagens omröstning



Oppositionens riksdagsledamöterna hade inför dagens votering krävt att vi borgerliga riksdagsledamöter från Gävleborg skulle stödja en motion om att tillsätta en översyn om "väpnad konflikt". De har under tid försökt sätta en bild om att detta skulle förändra situationen för utvisningshotade Enayatulla Adel, vilket är en grov överdrift.

Vi är många som känner engagemang för Adel, och det är bra, men jag vänder mig mot det politiska spel som just nu pågår. Ett beslut om översyn betyder inte att Adel får stanna som oppositionen låter göra gällande. Det är att fara med osanning och att låta Adel och hans klasskamrater tro att hans öde avgörs vid en omröstning i riksdagen.

Regeringen har satt igång med att reformera hela migrationspolitiken och för att öppna upp fler legala vägar till Sverige. Det är ett arbete som kommer att leda fram till större möjligheter för människor i Adels situation att få stanna i Sverige. Vi kommer inom kort att presentera ett förslag till arbetskraftsinvandring och då får Raimo Pärssinen (s) och Ulla Andersson (v) bekänna färg. Då får vi se om de vackra orden betyder något.

Debatten



Blev mer debatt med Jangnäs imorse i P1 än jag förväntat mig. Ni kan lyssna på den här.

tisdag 25 mars 2008

P1


Imorgon kl. 07.20 debatterar jag med Bo Jangenäs i P1. Avser en kritisk rapport som Arbetarrörelsens Tankesmedja släpper imorgon om arbetsmarknadspolitiken.

Enayatulla Adel

Den senaste veckan är det många som har hört av sig till mig och undrat över hur jag som riksdagsledamot reagerar på att Adel ska utvisas från Sverige. Att kommentera enskilda asylprocesser är något som vi politiker bör vara återhållsamma med. Enskilda asylärenden handläggs av migrationsverket och vid överklagan av fristående migrationsdomstolar, vilket enligt min mening är ett rimligt förfarande. Det är dessutom mer rättssäkert än om enskilda fall skulle avgöras av politiker. Politikers roll bör istället vara att slå fast vilka lagar och regler som ska gälla för flyktingmottagande och invandring till Sverige. Däremot är det självklart svårt att inte bli berörd av till exempel Adels fall.

Adels bror blev mördad av talibaner i Afghanistan för att han tillhörde en motståndsrörelse. Adel som själv blev förföljd valde därför att fly från Afghanistan och sökte sig som mycket ung till Sverige. I Sverige beskrivs han av många som en så kallade ”mönster-medborgare” som både lyckats studera och arbeta samtidigt. Med andra ord har han integrerats väl i det svenska samhället.

Asylpolitiken har i praktiken inte förändrats sedan den tillkom i början av 1990-talet och det har vi all anledning att förhålla oss kritiska till. Därför ser alliansregeringen nu över den lag som reglerar mottagandet av asylsökande. Utgångspunkten är bland annat att mottagandet ska vara rättssäkert, effektivt och humant med en kort handläggningstid. Vi arbetar även för att fler länder i europa ska ta ett större solidariskt ansvar vad gäller flyktingar så att fler som flyr krig och förföljelse ska kunna få en fristad i Europa. Sverige har under vissa perioder haft ett mycket högt tryck av asylsökande vilket givetvis ställt oss inför stora
utmaningar.

Regeringen kommer inom snar framtid även att lägga fram ett förslag vad gäller arbetskraftsinvandring. Många som kommit till Sverige och saknat asylskäl skulle med ett fungerande system för arbetskraftsinvandring kunna stanna i Sverige. Det skulle öppna möjligheter för Adel och andra som fått stark anknytning till Sverige och den svenska arbetsmarknaden att fortsätta sina liv här.

Regeringen har satt igång med att reformera den havererade socialdemokratiska invandrings- och integrationspolitiken. Det är ett arbete som kommer att leda fram till större möjligheter för människor i Adels situation att få stanna i Sverige. Det är glädjande och något som jag ser fram emot att få vara med om att genomföra.

söndag 23 mars 2008

Sista ostrontallriken



Louvren



Triumfbågen



Operan



Eiffeltornet




Vid infarten till tunneln finns hälsningar till Diana ditklottrade.


Restaurangen Diana åt på innan olyckan.

Moulain Rogue



Kan inte få nog av ostron



Utställning


Stor spindel.

Notre Dame



Sainefloden



lördag 22 mars 2008

Presidentpalatset


Igår tog Sarkozy emot John McCain. Den dominerande nyheten både idag och igår.

Lyxlunch


Ostron, räkor och vin vid Triumfbågen. Trevligt.

fredag 21 mars 2008


Har en härlig utsikt över Tuileries-parken vid Louvren från lägenheten. Idag ansluter ytterligare några vänner så vi blir fulltaliga. Kör shopping, mat och vin fredag-lördag. Kulturen får vänta till söndag.

torsdag 20 mars 2008

Paris


Njuter verkligen av Paris. Började iofs dagen med att skriva en debattartikel men sedan blev det en croissant i solen. Nu väntar shopping:-) Har precis hittat en snygg stol som matchar min soffa. Hur ska jag få hem den...?

tisdag 18 mars 2008

Från riksdagen till Paris

Arbetar idag från riksdagen och det är verkligen tomt på folk här. Får iofs mer gjort men det känns lite väl ödsligt. Själv ska jag bara göra klart det sista nu och sedan väntar sex dagar i Paris. Ska bli så skönt att komma bort lite, umgås med vänner och bara ta det lugnt. Får se om mitt bloggande tar fart:-)

måndag 17 mars 2008

Melodifestivalen



I helgen har jag varit "ledig" och det behövde jag. Lördagen var särkilt kul eftersom den innebar att jag gick på melodifestivalens final i Globen med tillhörande efterfest. Själv höll jag på Charlotte Perelli och BWO. Helt otroligt vilket arrangemang melodifestivalen vuxit till att bli och hur det engagerar. Träffade Fredrik Kempe på ett evenemang tidigare i år och då sa han att han skrivit en vinnarlåt med Charlotte Perelli. Han fick rätt, grattis!

torsdag 13 mars 2008

Tingsrätten kvar i Hudiksvall

Idag beslutade regeringen att samtliga tingsrätter i Norrland blir kvar. Regeringen skrotar därmed Norrlandsutredningens förslag om att minska antalet tingsrätter från dagens elva till fem. För Gävleborg innebär det att den hotade tingsrätten i Hudiksvall blir kvar. Både jag och Margaretha B Kjellin har arbetat hårt för beslutet gentemot departementet och kan nu äntligen fira!

Med förslaget tas nu ett helhetsgrepp kring den framtida tingsrättsorganisationen och de frågetecken som den tidigare regeringen lämnat efter sig får svar. De förändringar som nu föreslås skapar en långsiktigt hållbar tingsrättsorganisation och ger organisationen arbetsro. Många tingsrätter har levt i ovisshet under en alltför lång tid vilket inneburit problem med rekryteringen till vissa tjänster och nödvändiga investeringar har uteblivit.

Debatt om invandring

Idag kl. 15.30 debatterar jag invandring med miljöpartiets Bodil Cebalos i SR Gävleborg.

onsdag 12 mars 2008

Hård dag

Klockan är nu 20 och jag har äntligen kommit till mitt arbetsrum. Helt otroligt hur en hel dag bara slukas upp i möte efter möte. Inte en minut ledig knappt, inte ens en lunch. Inte bra. Nu ska jag försöka jobba ikapp det mest akuta för att morgondagen ska bli bättre.

Nytt Saltsjöbadsavtal



Idag deltog jag på ett spännande seminarium som arrangerades av LO, PTK och Svenskt Näringsliv. Huvudämne för dagen var Saltsjöbadsavtalet och därmed var det en försmak av hur diskussionen går i de samtal som kan övergå i förhandlingar om nytt huvudavtal. Det kändes lovande.

måndag 10 mars 2008

Möte med landshövdingen


Idag bjöd landshövding Barbro Holmberg länets riksdagsledamöter på middag som kombinerades med möte. Hon gav ett gott intryck och verkar genuint intresserad av att lyfta upp de positiva tecken som finns i Gävleborg. Det behövs. Jag fick även möjlighet att ta upp situationen med den nedläggningshotade Hasselamacken. Frågan ska nu tas upp i länsstyrelsen och förhoppningsvis i regionförbundet. Övriga spår arbetas det också vidare med men om det återkommer jag.

fredag 7 mars 2008

Kommunal rikskonferens


Är nu på plats i Göteborg och moderaternas kommunala rikskonferens. 1800 förtroendevalda är här så det blir många att hälsa på:-)

torsdag 6 mars 2008

EU-flaggan på plats


Efter att många riklsdagsledamöter motionerat i Riksdagen så är den äntligen på plats i kammaren: EU-flaggan! Den svenska flaggan sitter till vänster. Att det samföll med Wetterstrands (mp) komma ut-process som EU-vän känns på något sätt rätt:-)

Seminarium


Är idag på seminarium hos Institutet för näringslivsutveckling. En genomgång av forskningen kring arbetsmarknadslagstiftningens (läs: arbetsrätt) effekter presenteras. Nu kommenterar vår statssekreterare Eva Uddén Sonnegård.

onsdag 5 mars 2008

Min almanacka

Ber om ursäkt för att jag varit så dålig på att blogga. Det har helt enkelt varit för mycket annat som tagit upp min tid. Helgen gick åt till interna partimöten samt besök i Norrsundet för att samtala om nedläggningen av massafabriken. Startade sedan veckan med att förlora min almanacka samtidigt som både måndagen och tisdagen var späckad med möten från morgon till kväll. Det var en utmaning och jag missade minst ett möte:-( Jag önskar ingen den stress och längtan jag känner efter almanackan. Har iofs fattat beslut nu om att gå över till elektronisk almanacka, dvs bli modern. Förhoppningsvis innebär det att jag aldrig behöver hamna i detta läge igen. På agendan idag är det lunch med företagare, möte med hyresgästföreningen om bostadspolitiken samt ett antal möten om framtida samepolitiken.