tisdag 25 mars 2008

Enayatulla Adel

Den senaste veckan är det många som har hört av sig till mig och undrat över hur jag som riksdagsledamot reagerar på att Adel ska utvisas från Sverige. Att kommentera enskilda asylprocesser är något som vi politiker bör vara återhållsamma med. Enskilda asylärenden handläggs av migrationsverket och vid överklagan av fristående migrationsdomstolar, vilket enligt min mening är ett rimligt förfarande. Det är dessutom mer rättssäkert än om enskilda fall skulle avgöras av politiker. Politikers roll bör istället vara att slå fast vilka lagar och regler som ska gälla för flyktingmottagande och invandring till Sverige. Däremot är det självklart svårt att inte bli berörd av till exempel Adels fall.

Adels bror blev mördad av talibaner i Afghanistan för att han tillhörde en motståndsrörelse. Adel som själv blev förföljd valde därför att fly från Afghanistan och sökte sig som mycket ung till Sverige. I Sverige beskrivs han av många som en så kallade ”mönster-medborgare” som både lyckats studera och arbeta samtidigt. Med andra ord har han integrerats väl i det svenska samhället.

Asylpolitiken har i praktiken inte förändrats sedan den tillkom i början av 1990-talet och det har vi all anledning att förhålla oss kritiska till. Därför ser alliansregeringen nu över den lag som reglerar mottagandet av asylsökande. Utgångspunkten är bland annat att mottagandet ska vara rättssäkert, effektivt och humant med en kort handläggningstid. Vi arbetar även för att fler länder i europa ska ta ett större solidariskt ansvar vad gäller flyktingar så att fler som flyr krig och förföljelse ska kunna få en fristad i Europa. Sverige har under vissa perioder haft ett mycket högt tryck av asylsökande vilket givetvis ställt oss inför stora
utmaningar.

Regeringen kommer inom snar framtid även att lägga fram ett förslag vad gäller arbetskraftsinvandring. Många som kommit till Sverige och saknat asylskäl skulle med ett fungerande system för arbetskraftsinvandring kunna stanna i Sverige. Det skulle öppna möjligheter för Adel och andra som fått stark anknytning till Sverige och den svenska arbetsmarknaden att fortsätta sina liv här.

Regeringen har satt igång med att reformera den havererade socialdemokratiska invandrings- och integrationspolitiken. Det är ett arbete som kommer att leda fram till större möjligheter för människor i Adels situation att få stanna i Sverige. Det är glädjande och något som jag ser fram emot att få vara med om att genomföra.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har länkat dig!

Anonym sa...

Men Adel kommer inte hinna påverkas utav det såkallade "nya invandrings- och integrationspolitiken? Varför kan man inte låta en ärlig medborgare som sköter sig få stanna? Vad är avsikten att utvisa just honom när det finns så många andra som missköter sig?