torsdag 27 mars 2008

Arbetskraftsinvandring

Regeringen och miljöpartiet presenterar tillsammans idag den största reformen av svensk invandringspolitik på flera årtionden. Sverige öppnar upp för arbetskraftsinvandring och tidsgränserna för uppehålls- och arbetstillstånd förlängs. Därefter ska permanent uppehållstillstånd kunna beviljas. Ingen som har ett arbete ska tvingas lämna landet och ansökan om uppehålls- och arbetstillstånd ska kunna sökas från Sverige.

Förslaget innebär att personer som Enayatulla Adel, som integrerats väl i svenska samhället och som har arbete, vid ett negativt asylbesked ska kunna byta kö och istället arbetskraftsinvandra.

Jag välkomnar verkligen överenskommelsen som är historisk och kommer att innebära mycket för både enskilda människor och för Sveriges framtida välstånd. För Enayatulla Adel innebär förslaget att en ny väg till Sverige öppnas upp genom att arbetskraftsinvandra förutsatt att han inte får asyl i Sverige. Det är dock viktigt att understryka att detta förslag, lika lite som omröstningen i riksdagen igår, löser den akuta situation som han i dagsläget befinner sig i. Förslaget blir förhoppningsvis lagstiftning i december månad.

- Riksdagsledamöterna Raimo Pärssinen (s) och Ulla Andersson (v) borde nu bekänna färg om de anser att personer i Adels situation ska ges möjlighet att arbetskraftsinvandra? Stödjer de att regeringen öppnar upp flera legala vägar till Sverige och även ger asylsökande, som fått ett negativt besked, en ny möjlighet?

Inga kommentarer: