fredag 31 augusti 2007

Svenska Spel får lämna Litauen



Idag har jag släppt nyheten att Svenska Spel får avbryta sin Litauen-etablering. Jag har varit starkt kritiskt till den från start, ett företag som vilar på en monopolställning i Sverige ska inte expandera till andra marknader. Det paradoxala har dessutom varit att Svenska Spel själva varit kritiska till att andra spelbolag sökt sig till Sverige för att konkurrera med dem. Nu har iaf regeringen inte fortsatt på denna förra regeringens linje i frågan och det välkomnar jag.

Men det blir allt mer tydligt att bästa trots allt vore en skilsmässa mellan staten och Svenska Spel. Staten skulle då få en mer renodlad roll och Svenska Spel en möjlighet att utvecklas som vilket annat spelbolag som helst. Till TT formulerade jag det med att staten ska sätta spelreglerna, inte spela spelet.

onsdag 29 augusti 2007

S-kommunalråd går över gränsen

Idag besökte jag företaget Itell i Hofors som av fackförbundet HTF krävts på kollektivavtal. Jag träffade under besöket både företagsledning och personal. Igår träffade jag HTF. Under besöket framkom att Marie-Louise Dangardt, socialdemokratiskt kommunalråd i Hofors, ringt till Itells VD Roger Gudmundsäter under veckan och krävt att företaget tecknar kollektivavtal. Hon anser, enligt uppgift, att det ”inte spelar någon roll” att personalen inte vill ha kollektivavtal. Vidare ska hon, enligt uppgift, ha meddelat att kommunen inte kommer marknadsföra Itell och inte vill fortsätta upphandla kommunens växel när avtalet gått ut.

Om Dangardts agerande stämmer så är det upprörande. I Sverige lämnar vi politiker ett stort ansvar till parterna på arbetsmarknaden och ska inte agera domare. Itell är ett välskött företag och min bedömning är att HTF inte kommer att fortsätta driva kravet på kollektivavtal i strid med personalens vilja. Jag har idag kommenterat konflikten i lokaltidningarna och förhoppningsvis ger de en balanserad bild imorgon. Fortsättningen följer.

tisdag 28 augusti 2007

HTF och regioner



Idag hade jag möte med fackförbundet HTF inför ett möte jag gör imorgon på callcenterföretaget Itell i Hofors. En diskussion, eller snarare begynnande konflikt, har pågått en längre tid mellan fack och arbetsgivare. Mitt syfte med besöket är att bättre förstå bakgrunden till konflikten och därefter kommer jag att kommentera den.

Resten av dagen blev det same-möten och därefter riksdagsgrupp där statsministern informerade om arbetet med budgeten. Kvällen avslutande jag på Timbro som arrangerade en kvällsdiskussion med Ansvarskommitténs ordf. Mats Svegfors och folkpartiets Tobias Krantz. Ämne var givetvis Ansvarskommittténs förslag om en regionindelning av Sverige. För egen del så säger jag nej till att från staten dela upp Sverige i regioner med de politiska ansvarsområden som flera andra partier argumenterat för. När det gäller Ansvarkommitténs förslag om ansvarsområden som kräver samverkan vill jag snarare lyfta upp vikten av en ny finansiering för sjukvården.

Landstingens nuvarande struktur, som inte fungerar, blir inte väsentligt bättre bara för att den organiseras under regioner. För att sjukvården ska få ett tydligt patientperspektiv så krävs istället en statlig finansiering där patientens behov sätts i centrum och där pengarna följer patienten till vald sjukvårdsinrättning. En stor politisk organisation som både är finansiär och utförare av vården gynnar inte tillgänglighet och kvalitet i vården. Det visar tillståndet i Landstinget Gävleborg med önskvärd tydlighet.

Ideologisk vurpa

Idag skriver jag i Dagens Industri om försäljningen av det statliga ägandet i ett antal bolag. Hittar inte artikeln på DI:s nätupplaga så jag klipper in den nedan:

DI, 28 augusti 2007
"Ideologisk vurpa att sälja OMX till annan stat"

Sedan alliansregeringen meddelat att försäljning av ägandet i ett antal statliga bolag skulle inledas har en märklig debatten pågått. Oppositionen klamrade sig till en början fast vid att procedurerna kring försäljningarna är felaktiga. När de argumenten körts i botten gick den istället över till att bolagens intäkter är centrala för staten. Ett fåtal borgerliga riksdagsledamöter hängde snart också på i motståndet till en utförsäljning. Men därefter har debatten stannat av, eller vart fall blivit tråkigare än vad den borde vara. Vi som stöder försäljningarna har inte heller bidraget till att göra den bättre. Argumentationen har nu begränsats till finansplanen: 150 miljarder ska in.

Egentligen borde diskussionerna om att sälja Vin&Sprit, SBAB, OMX och de andra bolagen handla om något av det allra viktigaste i politiska sammanhang: frågan om statens roll i samhället. I det avseendet är frågan högintressant.

Vi är många som är entusiastiska över regeringens första steg mot en förminskning av statens och politikens makt. Det finns ingen anledning att stater ska äga och driva företag som andra kan göra bättre. Men också för att stater ska sätta spelreglerna, inte spela spelet.

Vad gäller den senaste tidens uppståndelse kring OMX-intressenterna finns det dock anledning att ta till orda i frågan. Nasdaqs tidiga inviter har som bekant överskuggats av en Dubainsk prins. Ytterst ska staten givetvis sälja till högsta möjliga bud, det är man skyldig de skattebetalande ägarna. Men om det är fel att svenska staten äger, är inte då lika fel att en annan stat gör det? Om det dessutom är en odemokratisk regim är det svårt att rent ideologiskt se transaktionen som en förbättring.

2002 utsågs Ian Hay Davisonatt leda Dubais tillsynsmyndighet, Dubai Financial Services Authority, i ett försök att höja Dubaibörsens anseende. Han berättar nu om metoder som knappast hör hemma i en rättsstat och menar att det kan ifrågasättas om Dubaibörsen är en seriös köpare och ägare.

Budet från Dubai har ingen given utgång men en rekommendation till finansmarknadsminister Mats Odell är att ta avstamp i en ideologisk ståndpunkt. De idéburna argumenten har nämligen fördelen att ge kompass när de svåra frågorna hopar sig.

lördag 25 augusti 2007

Gamla centerpartister



Idag visar sig den allt mer marginaliserade och gamla delen av centern upp sig på DN Debatt. Denna gång med att driva kravet om folkomröstning om EU:s reformfördrag. För egen del har jag svårt att förstå motståndet till reformfördraget. Utvidgningen av EU kräver att vi får ett ordentlig regelverk på plats som sätter spelreglerna. Allt fler viktiga frågor måste lösas tillsammans och dagens situation, efter den stora utvidgningen, skapar låsningar som ger en politisk tröghet i EU. Vi kan givetvis folkomrösta om de flesta frågorna som Riksdagen beslutar om men jag finner inget i fördraget som egentligen kräver det. Vidare så uppleverar jag heller inget väljartryck på en folkomröstning, snarare att samma gamla EU-skeptiker som tidigare höjer rösten igen.

onsdag 22 augusti 2007

Smileys och spelmonopol



På förmiddagen hade jag möte med både representanter för både musik- och filmbranschen för tala om upphovsrätt och sedan var det seminarium om arbetsmiljö med arbetsmarknadsministern. Han gjorde idag ett utspel i frågan som ni kan kolla in på följande länk

Folkpartiet bekände även färg i spelfrågan idag och tog några snabba kliv framåt. Spelmonopolet ska inte bara avskaffas utan Svenska Spel ska också säljas ut. Jag instämmer. Debatten håller med andra ord i sig trots att den är lagd i isboxen...förlåt utredning:-)

tisdag 21 augusti 2007

Humor

På följande länk kan ni kolla in när Djungelboken goes svensk politik...

Senaste dagarna

Har inte rapporterat vad som hänt de senaste dagarna men lovar att försöka skärpa mig. Mest har det handlat om planering inför höstens arbete och nu närmast den allmänna motionsperioden. Har satt en rätt hög ribba och befarar att min politiska sekreterare just nu har panik när hon inser vad vi ska åstadkomma tillsammans:-)

En hel del inläsning av samepolitik har det också blivit samt produktion av ett gäng debattartiklar. Möten har det varit få av men idag hann jag i alla fall med att träffa Svenskt Näringslivs regionchef Lars Beckman för att tala om länets sysselsättningsutveckling och därefter Jörgen Olsson som är HTF:s fackliga representant i Cherryföretagen (läs: spelpolitik).

Gjorde idag även en kort intervju med Ekot som nu drar igång rapporteringen av spelpolitiken igen inför de borgerliga partiernas respektive riksmöten under hösten.

Ja, jag ska skaffa Facebook...

Det är helt otroligt hur Facebook på mindre än en månad verkar har tagit över alla mina vänners liv. Alla pratar om det. Hörde det första gången när jag var på i konferens i Serbien i början av juli. Hade jag skaffat det då hade jag med andra ord legat rätt i tiden. Nu är jag efter igen men lovar att snart ha ett konto...hold on!

fredag 17 augusti 2007

Ny same- och rennäringspolitik

Idag rapporterar ett flertal lokala medier om att jag av regeringen utsetts att ingå i en arbetsgrupp mellan de borgerliga partierna för att formulera en ny same- och rennäringspolitik. I arbetsgruppen ingår förutom undertecknad Liselotte Hagberg (fp), Åke Sandström (c) och Gunilla Tjernberg (kd). Från statsrådsberedningen får jag med mig Moa Eriksson, politisk sakkunnig hos statsministern, som jag tidigare arbetat med under åren i ungdomsförbundet i Gävleborg.

Min inställning är att frågan har utretts tillräckligt länge nu och att det är dags att ta politiskt ansvar. Dagens situation skapar inbyggda konflikter mellan främst samer och markägare som vi behöver komma bort ifrån. Arbetet kommer att uppta en hel av riksdagsarbetet det närmaste halvåret och tyvärr kommer jag inte att öppet kunna delge allt om processen här på bloggen. Det hoppas jag att ni har förståelse för. Har ni synpunkter eller erfarenheter som ni vill ha med i processen så är ni varmt välkomna att höra av er.

onsdag 15 augusti 2007

Snabba cash



Nu har tillräckligt många i min bekantskapskrets läst Jens Lapidus "Snabba cash" för att att jag ska bli irriterad över referensdropping. Nu är den köpt och den får bli veckans kvällsläsning. Någon mer som läst den?

I övrigt har det varit en hel del att ta igen på Riksdagen. Mail, post och de idéer som inte blev av innan sommaren. Känns iaf riktigt bra. Ser fram emot hösten och det känns som om den övergripande planen blir bra.

måndag 13 augusti 2007

Sundbyberg goes (s)?

I Sundbyberg har Arne Wijkman och Michael Spira, båda moderata fullmäktigemedlemmar, meddelat att de vill bli socialdemokrater. Det är helt ok, vi bor i en demokrati. Men Wijkman och Spira vill inte lämna sina moderata fullmäktigeplatser och blir därför ett problem för den alliansmajoritet som fått väljarnas förtroende.

Om Wijkman och Spira hade fått ett stort personligt stöd från väljare hade jag möjligtvis haft större förståelse för deras agerande men antalet kryss för dessa herrar är försvinnande få. De borde göra det enda vettiga och avgå. Skriv på protestlistan här

Back in business!



Tillbaka på Riksdagen nu. Hade gärna önskat lite mer ledighet men det finns för mycket viktiga saker som inte blir gjorda. Nu är det bara att köra igång!

torsdag 9 augusti 2007

Ok att fildela?


Idag skriver min riksdagskollega Karl Sigfrid på DN Debatt om rätten att fildela. Intressant inspel i debatten som är dagens lästips.

onsdag 8 augusti 2007

Svenska Spels reklam


Jag har ju inte direkt gjort mig känd som en försvarare av Svenska Spel och deras marknadsföring. Den bilden stämmer fortfarande men jag måste ändå ge dem en eloge för sin humoristiska sommarkampanj! "Så låt oss skrapa..."-låten är klockren. Svenska Spel gör dessutom smart i att satsa på en vartmärkeskampanj i ICA-stil. De behöver den.

tisdag 7 augusti 2007

Att välja


Efter flertalet tester i sommar har jag bestämt mig: grillkol är bättre än briketter! Lättantändliga och pålitliga. Det spelar ingen roll om briketter glöder längre. Vem grillar i tre timmar?!

söndag 5 augusti 2007

Konjunkturinstitutet lyfter upp regeringens reformer

Oppositionen har sedan maktskiftet hävdat att det endast är högkonjunkturen som gör att allt fler får arbete i Sverige. Nu ger Konjunkturinstitutet klara besked: regeringens reformer inom arbetsmarknaden bidrar till att stärka högkonjunkturen. Minst en tredjedel av jobben kan direkt tillskrivas regeringen. Ska bli kul med debatter i kammaren i höst när oppositionen nu förlorat ytterligare ett argument och snart behöver inse att de behöver reformera sin arbetsmarknadspolitik.

Pride



Så har årets Pride-vecka ägt rum. Det är fantastiskt vilken folkfest det blivit och höjdpunkten är givetvis lördagens parad. 50 000 som går i tåget och en halv miljon som kollar på. Moderaternas del av Pride-tåget blir större för varje år men tyvärr hade jag inte tid att resa ned för att delta detta år. Respekten för människors fria livsval och sexuella läggning anser jag vara en självklar del av moderat politik.

Borg om Försvaret

Regeringen Reinfeldt har haft ovanligt få offentliga diskussioner med öppna meningsmotsättningar men i sommar kom den första med anledning av finansministern utspel om Försvaret under Almedalsveckan. Borg menar att Försvaret behöver spara uppskattningsvis fyra miljarder, främst på materialinköp, för att finansiera regeringens kommande skattesänkningar för låginkomsttagare. Försvarsministern, ÖB och de andra borgerliga partierna har varit kritiska till utspelet. För egen del anser jag att Försvarets budget skall sättas utifrån det behov som finns och efter en ordentlig konsekvensanalys. Jag ogillar tanken att se på Försvarets utgifter som vilken budgetpost som helst och som kan användas för att finansiera andra reformer. Samtidigt är jag, precis som finansministern, övertygad om att det finns effektiviseringar och besparingar att göra. Klarar arbetsmarknadsministern av att minska arbetsmarknadskostnaderna med en 1/3 så borde försvarsministern klara av 1/10.

En vecka till...

Har äntligen kommit in i en riktig semester-känsla. Planerar dagen som den kommer och så lär det bli kommande vecka också! Underbart. Vädret ska äntligen också vara på gång. Samtidigt saknar man så klart pulsen i det politiska livet men just nu får det vänta minst en vecka till...