lördag 25 augusti 2007

Gamla centerpartister



Idag visar sig den allt mer marginaliserade och gamla delen av centern upp sig på DN Debatt. Denna gång med att driva kravet om folkomröstning om EU:s reformfördrag. För egen del har jag svårt att förstå motståndet till reformfördraget. Utvidgningen av EU kräver att vi får ett ordentlig regelverk på plats som sätter spelreglerna. Allt fler viktiga frågor måste lösas tillsammans och dagens situation, efter den stora utvidgningen, skapar låsningar som ger en politisk tröghet i EU. Vi kan givetvis folkomrösta om de flesta frågorna som Riksdagen beslutar om men jag finner inget i fördraget som egentligen kräver det. Vidare så uppleverar jag heller inget väljartryck på en folkomröstning, snarare att samma gamla EU-skeptiker som tidigare höjer rösten igen.

2 kommentarer:

Knute sa...

Tiderna ändras. Kanske det gamla har blivit nytt igen. Många EU-anhängare har blivit skeptiska, där i bland jag själv. Det demokratiska underskottet, som jag blundade för när jag röstade ja till EU, börjar bli besvärande. Om man jämför med USA finns det en senat som tar till vara de små staternas intressen, i Europa gör man tvärtom. Unionen får inte bli som Sovjet eller Jugoslavien där det lades ett lock på motsättningarna, som en tryckkokare som exploderade. Den muslimska massinvandringen kan medföra att EU utvecklas till en polisstat. Redan stryps yttrandefriheten genom hatbrottslagstiftning.

Med tanke på att EUs värdland Belgien snabbt håller på att falla sönder, är det bråttom att stoppa EU-konstitutionen. Om inte Flandern och Vallonien kan hålla ihop, hur ska Europa kunna det? Belgien är en multinationell stat, själva modellen för Europaunionen.

Knute sa...

"Allt fler viktiga frågor måste lösas tillsammans och dagens situation, efter den stora utvidgningen, skapar låsningar som ger en politisk tröghet i EU."

Nya medlemmar som Polen och Ungern vill inte bli överkörda, vilket de kommer att bli enligt den nya konstitutionen. Samma sak där, det var inte detta EU de ville in i. Om man nyss har sluppit ur ett förtryck vill man inte in i ett nytt.