fredag 17 augusti 2007

Ny same- och rennäringspolitik

Idag rapporterar ett flertal lokala medier om att jag av regeringen utsetts att ingå i en arbetsgrupp mellan de borgerliga partierna för att formulera en ny same- och rennäringspolitik. I arbetsgruppen ingår förutom undertecknad Liselotte Hagberg (fp), Åke Sandström (c) och Gunilla Tjernberg (kd). Från statsrådsberedningen får jag med mig Moa Eriksson, politisk sakkunnig hos statsministern, som jag tidigare arbetat med under åren i ungdomsförbundet i Gävleborg.

Min inställning är att frågan har utretts tillräckligt länge nu och att det är dags att ta politiskt ansvar. Dagens situation skapar inbyggda konflikter mellan främst samer och markägare som vi behöver komma bort ifrån. Arbetet kommer att uppta en hel av riksdagsarbetet det närmaste halvåret och tyvärr kommer jag inte att öppet kunna delge allt om processen här på bloggen. Det hoppas jag att ni har förståelse för. Har ni synpunkter eller erfarenheter som ni vill ha med i processen så är ni varmt välkomna att höra av er.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Din inställning är ”frågan har utretts tillräckligt länge nu och att det är dags att ta politiskt ansvar ”.
Jag kan vara enig om att det är dags att ta ett politiskt ansvar. Men, har samefrågan utretts tillräckligt länge nu?
Har man över huvud taget utrett den största samegruppens situation – de icke renskötande samerna?
Har man utrett sameslöjden och sameslöjdarnas situation någonsin? Detta medan samekvinnorna fortfarande bedriver sin verksamhet vid köksbordet utan stödåtgärder.
Har man utrett fiskesamerna och deras situation? Detta medan den fiskesamiska gruppen och fiskesamisk kultur går under!
Har man utrett åtgärder för samiskan? Detta medan Pitesamiskan, Umesamiskan, Sydsamiskan håller på att gå under och inom kort kan vara ett minne blott!
Har samisk äganderätt någonsin utretts av staten?
Har man utrett den statliga bidragsgivningen till samiska organisationer. Medan en organisation får över 3 miljoner årligen får de flesta andra samiska organisationer inget eller några få kronor.
Detta bara för att nämna några frågor om samerna!
Är inte sanningen den att statliga utredningar enbart handlat om 1 % av den samiska befolkningen och inget om de övriga 99 procenten? Är det inte så att DO och JO har rätt om statliga utredningar om samerna?
Justitiekanslern (JK) har nyligen uttalat stark kritik till samtliga statliga utredningar om samer och svensk ratificering av ILO konvention 169. JK menar att samtliga förslag ökar klyftorna och orättvisor i det samiska samhället! Se http://lasko.bloggsite.se/post/769/5612
Diskrimineringsombudsmannen(DO) uttalade för ett år sedan att staten utreder fel saker om samerna! Dessutom menade DO att staten utreder på fel sätt! Se http://lasko.bloggsite.se/post/769/4435
Du skriver vidare ” dagens situation skapar inbyggda konflikter mellan främst samer och markägare”. Fanns det inget viktigare att i regeringens samepolitik för dagens och framtidens samesamhälle?

Samehälsningar från
Lars-Nila Lasko
www.lasko.has.it
www.lasko.bloggsite.se

Anonym sa...

Läs mer om Tomas Tobé på http://lasko.bloggsite.se/

Anonym sa...

Lycka till med arbetet!

Ett tips: En sak som är viktig att hålla isär är definitionen av samer och markägare. De flesta samer som lever kvar i inlandet är markägare. Till och med de flesta renskötare/renägare äger hemman eller avstyckade tomter.

När man berör de olika konflikter som finns i Norrland bör man därför tala om markägare vs renskötare.

Anonym sa...

Intressant uppdrag du fått ta dig an och spännande se resultatet. :-)

Politiken som förs karakteriseras av klientelism. Är det något som kommer fortsätta omhulda same- och rennäringspolitiken?

Anonym sa...

Med Åke Sandström i gruppen kan det inte bli annat än katastrof. Jag har varit på möten där han kraftigt uttalat sitt förakt mot samer, Ilo 169 osv