torsdag 15 november 2007

Skriftlig fråga om frihandel

Idag har jag lämnat in följande skriftlig fråga till handelsminister Ewa Björling:

Ökad frihandel

I den globala konkurrensen blir det allt viktigare att exporterande företag får samma tillgång till marknader som sina konkurrenter. Svenska företags framgångar är beroende av lika möjligheter att konkurrera med kvalitet och kunnande som övriga aktörer från andra länder.

Sverige är bundet till Europeiska unionens handelspolitiska samverkan, och har hittills haft en föredömlig tydlig linje vad gäller värdet och vikten av ökad frihandel med länder och frihandelsområden utanför unionens gränser.
Den sydamerikanska handelsgemenskapen Mercosur har nu öppnat sig för förhandlingar med länder utanför kontinenten och redan fört långtgående förhandlingar om handelsgemenskap med nationer utanför EU.

För EU är det därför viktigt att ta en ledande roll i att etablera handelsrelationer med Mercosur för att säkerställa att europeiska och svenska företag får ett likvärdigt utgångsläge jämfört med sina konkurrenter.

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att Europeiska unionen ska inleda förhandlingar om ökad frihandel med Mercosur?

Inga kommentarer: