torsdag 15 november 2007

Debattinlägg i Dagens Industri

”Snabba besked krävs om öppen spelmarknad”

Den moderata partistämman har tagit ställning för att avskaffa det svenska spelmonopolet och mot att det är en statlig uppgift att driva spelföretag. Moderaterna anser att spelfrågan måste lösas på ett ansvarsfullt sätt. Staten har viktiga uppgifter att fullgöra: att tillhandahålla ett regelverk och se till att det efterföljs.

Regeringen tillsatte i våras en utredning där direktiven visserligen tar ansats i att behålla monopol på flera spelformer men - ännu viktigare - öppnar för andra modeller. Moderatstämmans besked är en politisk signal till utredaren Jan Nyrén om att lägga fram förslag till ett licenssystem som kan ersätta det statliga monopolet.

Finansministern har varnat för att ett sådant förslag drastiskt minskar spelandets totala bidrag till staten och idrotten. Vi som har argumenterat för en annan spelmodell måste nu visa att konsekvenserna blir de motsatta. Särskilt för idrotten och andra folkrörelser, men även för statskassan.

Sverige har möjlighet att reformera spelmarknaden på ett sätt som attraherar högkvalitativa, världsomspännande spelbolag att bidra till svenska jobb, skatteintäkter och en socialt ansvarstagande spelmarknad. Med ett licenssystem ersätts monopolintäkterna av skatter på speltjänster. Genom effektivisering, mångfald och förnyad distribution kan en mer modern reglering skapa andra typer av samhällsnytta och vitalitet inom en tjänsteindustri.

Det politiska motståndet är undanröjt och ansvaret faller tungt på bolagen att visa hur de kan bidra till en finansiering av svensk idrott och andra folkrörelser, forskning och vård av spelmissbruk, samt hur de kan ta ansvar för att undvika problemspelande. Spelbolaget Unibet har sagt sig vara villigt att betala en spelskatt om 10 procent, men det duger inte. Det krävs utförligare besked som gör att omregleringen av spelmarknaden blir trygg för alla parter. I det ingår också ett statsfinansiellt ansvar.

I spelfrågan ryms även en känslig social aspekt som måste lösas. I många år har olagliga spelkrediter gjorts möjliga genom de statliga bolagens egna redovisningssystem, placering av Jack Vegas-automater i fattiga områden med relativt hög andel missbrukare, barn som säljer skraplotter med mera.

De som förlorat kontrollen över sitt spelande har stigmatiserats och blivit ett politiskt alibi, utan att erbjudas effektiv vård. Proportionen mellan reklam för statliga spelbolag och vård av spelmissbrukare är orimlig. På detta område krävs stramare och tydligare regler, en Lotteriinspektion som på allvar bedriver tillsyn och ordentliga insatser mot spelmissbruk.
Spelutredningen ska givetvis få ha sin gång men det krävs ett snabbare principiellt besked för att förhindra att Sverige dras inför EG-domstolen.

Om ingenting sker kommer EU-kommissionen sannolikt att inleda en rättsprocess om fördragsbrott redan under våren nästa år. Kommissionens motiverade yttrande i juni 2007 är en skarp kritik mot ett svenskt spellandskap som i allt väsentligt står i direkt konflikt med EU-fördraget. Ansvaret faller givetvis tyngst på tidigare socialdemokratiska regeringar, men även alliansregeringen får en släng av sleven. Ett snabbt och tydligt politiskt besked om att utredningen nu överger tanken på ett fortsatt monopol på flertalet spelformer skulle kunna ge Sverige en chans att undvika ett rättsligt efterspel. Den möjligheten borde Sverige ta, innan den är förlorad.

Tomas Tobé
Riksdagsledamot (m)

Inga kommentarer: