fredag 29 februari 2008

Ny m-ordförande i Gävle

Igår berättade lokalmedia om att jag ska bli ny ordförande för moderaterna i Gävle. Jag väljs formellt på ett årsmöte ikväll och ser fram emot uppdraget. Det finns ett stort intresse för moderaterna i Gävle och vi kan göra mer för att möta upp det. I förra valet ökade vi med hela 10,5 procent till riksdagen och 7,5 procent i kommunen. Jag ser nu fram emot att bygga upp föreningen för att väljarna i nästa val ska möte ett moderaterna som både erbjuder nya namn och lösningar på Gävles framtid.

GI



Sedan ett par veckor tillbaka har jag följt den så kallade GI-dieten. Det har inte främst handlat om att gå ner i vikt utan snarare om att äta mer sunt. Resultatet? Över förväntan. Är piggare på kvällar och känner att jag mår bättre. Men nog saknar jag att äta stora mängder pasta...

onsdag 27 februari 2008

Interpellation om framtida rovdjurspolitiken

Idag har jag lämnat in en begäran om interpellationsdebatt i riksdagen till miljöminister Andreas Carlgren (c). Jag vill diskutera hans inställning till rovdjursutredningen ”Rovdjuren och deras förvaltning”. I utredningen föreslås bland annat att Sverige ska ha en regional rovdjursförvaltning och att den höga vargkoncentrationen, som bland annat drabbar Gävleborg hårt, ska lindras genom att fler län får ansvar för vargföryngringar.

Personligen är jag orolig kring vilken inriktning den framtida rovdjurspolitiken får om miljöministerns åsikt väger tyngst. Han har redan uttalat sig skeptisk till utredningen. För egen deö har jag lovat väljarna att strida för ett ökat regionalt inflytande och vill ha mer sunt förnuft i rovdjurspolitiken.

tisdag 26 februari 2008

Media om Hasselamacken

Gårdagens manifestation för Hasselamacken resulterade i bra lokal mediatäckning: SR Gävleborg, SVT Gävleborg, Hudiksvalls tidning, Ljusdals-Posten, Söderhamnskuriren och Sundsvalls tidning.

måndag 25 februari 2008



Jag och mackägaren Siv Åhslund.

Rädda Hasselamacken!



Idag har jag besökt Hassela och gjort två arbetsplatsbesök hos Plyfa och Hassela Skogsvårdsprodukter. Båda besöken var väldigt bra och jag slogs särskilt över den ”Hassela-anda” som finns i dessa företag. Det är inte bara två framgångsrika företag utan de visar också att de tar ett samhällsansvar för Hassela. Moderaterna i Nordanstigs kommun var också med och de hade verkligen ordnat en bra dag för mig. Tack!

Anledning till mitt Hassela besök gällde dock mest Uno-X-macken som nu hotas av nedläggning. Om macken läggs ned innebär det i statistiken kanske endast att ytterligare en mack i glesbygd lägger ned men för Hassela vore det en katastrof. Den närmaste macken är då 3 mil bort och utgör idag en viktig del av Hasselas kärna. För egen del startade jag därför en protest idag mot nedläggningen och en stor del av befolkningen slöt upp vid macken. För mig handlar inte detta bara om den enskilda macken utan hur vi politiskt kan säkerställa en livskraftig landsbygd framöver.

Vid mötet på macken gav jag tre besked om vad jag bidrar med i min roll som länets riksdagsledamot och som också gav stor medial uppmärksamhet:


1. Samtal med Norsk Hydro
Jag har haft ett inledande positivt samtal med Norsk Hydro som aviserat om nedläggningen. Målet är att tillsammans med dem hitta en lösning som gör att macken kan drivas vidare. Formerna för en sådan lösning kan jag dock inte redovisa än utan det får växa fram de närmaste veckorna.


2. Möte med landshövdingen
Den 10 mars träffar jag och länets riksdagsledamöter den nya landshövdingen Barbro Holmberg. Jag har då krävt att Hasselamacken förs upp till diskussion och min förhoppning i förlängningen är att länsstyrelsen engagerar sig. Mackar som också bedriver livsmedelsförsäljning kan få ett stöd från länsstyrelsen förutsatt att det inte snedvrider konkurrensen.


3. Skriftlig fråga till näringsministern
Jag har lämnat in en skriftlig fråga till näringsminister Maud Olofsson för att får svar på vad hon anser om att mackar i glesbygden läggs ned i ett rasande tempo. Konsekvensen är för allvarlig för att inte ta en rejäl diskussion om var det politiska ansvaret ligger.

Kommunist version 2


Igår valdes Raul Castro till ny president för Cuba efter att Fidel Castro äntligen meddelat sin avgång. En bror och lika övertygad kommunist fortsätter därmed. Tragiskt. Det skapar inte mycket hopp för de i oppositionen som fängslats och för landets fattiga som hade hoppats på ekonomiska reformer.

fredag 22 februari 2008

Skriftlig fråga om saneringsskyldighet

Idag lämnar jag in en skriftlig fråga i riksdagen till miljöminister Andreas Carlgren angående saneringsskyldighet. Efter att miljöbalken trädde i kraft 1999 så är markägare ansvariga för att sanera ett förorenat område när det anses nödvändigt, även om föroreningarna har skett för länge sedan och den nuvarande markägaren inte orsakat skadan.

Konsekvensen är att markägare kan drabbas av orimliga ekonomiska ålägganden för något som de inte bär ansvar för. Det skapar dessutom incitament för att dölja att marken är förorenad för att undkomma eventuell saneringsskyldighet. Jag anser att vi bör överväga om staten behöver ta ett ökat ansvar för att mildra konsekvensen för enskilda markägare och miljön. Ska bli intressant att få besked om miljöministern håller med.

torsdag 21 februari 2008

Grill


Ikväll fick jag möjlighet att gå på smygpremiär av nya restaurang Grill. Den brann ner i slutet av förra året men är snart klar. Är sig likt, med andra ord trevligt:-) Imorgon väntar interpellationsdebatt om instegsjobben.

Endorsement

Det är ju som bekant populärt i det amerikanska presidentvalet att ge sitt stöd för en kandidat, sitt "endorsement". Vissa gör det tyvärr nog mest för att ställa sig in hos en potentiellt vinnande kandidat. Eller vad tror ni om senator Kirk Watsons endorsemnet av Barack Obama? Kolla in klippet

onsdag 20 februari 2008

Reformagendan



Fick idag Johnny Munkhammars bok "the Guide to Reform" och den ska bli riktigt intressant att läsa. Den belyser olika länders genomförda reformer och liberaliseringar. Tesen är att reformer krävs för tillväxt samt det också leder till förnyat politisk förtroende.

tisdag 19 februari 2008

Skriftlig fråga om OpenNet

Idag har jag lämnat in en skriftlig fråga till näringsminister Maud Olofsson om Gävleföretaget OpenNet. Enligt uppgifter från OpenNet utsätter det statsägda bolaget Teracom dem för osund konkurrens. Teracom anses lägga anbud på marknaden som inte är affärsmässiga. Min förhoppning är att jag får ett tydligt besked från näringsministern. Om uppgifterna från OpenNet stämmer vore det att skapa en osund konkurrens som riskerar en utveckling där privata aktörer framöver inte finner det lönsamt att investera i bredbandsnät. Regeringen har tidigare klargjort för kommuner och kommunala bolag att de gärna får investera i till exempel stadsnät men att de inte ska ske med osund konkurrens.

Se diskrimineringen



På dagens sammanträde med arbetsmarknadsutskottet valde vi formellt Hillevi Engström till ny ordf. efter Catharina Elmsäter-Svärd. Hillevi är en rutinerad politiker och det känns bra. Varmt välkommen, Hillevi! I övrigt gick sammanträdet igenom uppgifter om diskriminering på arbetsmarknaden av utrikes födda svenskar. Svenskt Näringsliv hävdar att den inte är utbredd men den slutsatsen finns det snart inte mycket fog för. Har du ett arabiskt klingande namn har du klart mindre chans att bli kallad till en anställningsintervju. Det finns även könsskillnader som visar att diskrimineringen mot utrikes födda kvinnor är mindre än mot män samt att diskriminering från infödda män är högre än hos kvinnor. Lösningen för oss politiker är givetvis att se till att diskrimineringslagstiftningen är tillräckligt kraftfull samt att till exempel anonymiserade ansökningshandlingar prövas på försök. Men mest handlar det om attityder och där behöver Sveriges arbetsgivare nu bjuda till.

måndag 18 februari 2008

SFI borde ersättas med något nytt

Idag skriver Jan Björklund och Nyamko Sabuni på DN Debatt om behovet av goda kunskaper i svenska hos invandrare för en lyckad integration. En utredningen tillsätts nu och flera av direktiven är lovande. Men samtidigt anser jag att en hel del missas. Invandrare ses återigen som en homogen grupp oberoende om en person är anaflabet eller civilingenjör. De öppnar inte dörren för att SFI borde läggas ned och ersättas av något nytt. Med något nytt menar jag ett mer individanpassat flyktingmottagande där vi dessutom på allvar släpper in fler aktörer för att både erbjuda språkundervisning och arbetspraktik. I den moderata arbetsgruppen, där jag ingår, som arbetar med att ta fram en ny integrationspolitik så är vi beredda att vända på alla stenar för lösa ett av vårt samhälles största problem. Det utanförskap som många nya svenskar idag lever med måste brytas. Då duger det inte med att ratta och skruva i befintliga system bara.

söndag 17 februari 2008

Tips på blogg

För alla som är intresserad av det amerikanska presidentvalet vill jag tipsa om denna blogg. Uppdateras ofta och med intressanta nyheter.

Tack!

Hade igår en fantastiskt trevlig kväll med familj och vänner när jag fyllde 30 år! Många skratt och resor "down the memory lane"...Tack alla!

Med anledning av jag fyllt år har jag gjort intervjuer i lokaltidningarna och Svenska Dagbladet.

fredag 15 februari 2008

Ytterligare ett vuxenpoäng

Imorgon fyller jag 30 år och samlar därmed på mig ytterligare ett vuxenpoäng. Ska fira dagen med närmaste familj och några vänner.

Firandet har dock redan inletts idag med några överraskningar. Champagne och blommor från Matti och Challa samt från Margareta och Jörgen. Blev även lurad enligt följande:

Anna König Jerlmyr sa att en organisation (säger inte vilken) var intresserad av mig och henne som ambassadörer i ny stor annonskampanj. Första möte idag på restaurang East. Helt rätt lockbete:-) Men någon annonskampanj var det inte tal om utan snarare ett gäng glada riksdagsledamöter som bjöd på en fantastisk lunch med mycket skratt och gott dricka:-)

Tack alla för uppvaktningarna!

Riksdagsinternat


Idag är jag på internat med riksdagsgruppen. Politikutveckling står på agendan.

torsdag 14 februari 2008

En riktig (vu)rpa

Vid dagens votering i kammaren beslutade vi bland annat om att förstärka registerkontrollen inom förskoleverksamhet, skola och barnomsorg. Ett klokt beslut för att förhindra att personer som begått sexuella övergrepp, grovt våld och mord inte ska kunna bli anställda i nämnda verksamheter. Men enhälligt beslut i riksdagen blev det inte. Vänsterpartiet röstade nej och reserverade sig mot beslutet! De anser att Sverige måste fokusera mer på den personliga integriteten. Givetvis kan den personliga integriteten förstärkas på flera områden men hur kan de anse att detta är rätt område att börja med? Snacka om politisk vurpa.

Lyx på Clarion



Igår kväll fick jag uppleva lite lyx när jag besökte invigningsfesten för det nya hotellet Clarion vid tågstationen i Stockholm. Fick dra på mig farfars gamla smoking och det var verkligen en kul tillställning med mycket mat och trevliga människor. Fick även möjlighet att prata med flickidolen Måns Zelmerlöw som jag senast träffade på gaygalan där både han och jag vann utmärkelser.

Idag har det mest varit möten om den framtida samepolitiken och hanterande av mailkorgen. Snart är jag nere på 40 olästa mail iaf...

onsdag 13 februari 2008

Arbetsplatsbesök under våren

Jag kommer under våren att besöka ett stort antal arbetsplatser i länet. Jag smygstartade i Ockelbo förra veckan och fortsatte i Sandviken denna vecka. Syftet är att lyssna in synpunkter på den förda politiken men också förklara bakgrunden till flera av de genomförda reformerna. Fokus för besöken är hos företagare utifrån mina roller i arbetsmarknadsutskottet och näringsutsktotet. Gefle Dagblad har skrivit ett kort notis om det och än så länge har det varit mycket bra besök. Inte sällan lämnar jag mötena med lista på förslag att ta med in i riksdagsarbetet.

tisdag 12 februari 2008

(s)+(v)+(mp)= svamp

På dagens riksdagsgrupp fick jag lära mig ett nytt uttryck: "svamp-reservation". Det är en reservation till ett betänkande där samtliga oppositionspartier reserverat sig gemensamt. Ett bra och enkelt uttryck.

Välkommet besked!

Hela dagen har försvunnit i möten med arbetsmarknadsutskottet, handläggare, journalister och riksdagsgrupp. Ska ikväll nu vidare till ett besök på arbetsförmedlingens huvudkontor.

Har tyvärr inte hunnit kommentera att regeringen dragit tillbaka det eventuella förslaget om en minskningsregel för sjukförsäkringar. Vad jag anser? Jag välkomnar det! Förslagit hade inneburit att ersättning från privata sjukförsäkringar skulle kunna resultera i lägre statig sjukpenning vid längre tids sjukdom. I detalj köper jag att det går att diskutera hur det kan påverka arbetslinjen men frågan hade en djupare botten för mig. Den var i högsta grad ideologisk och handlar om att värna avtalsfriheten. Att en regering tvingas backa från förslag är givetvis inget nytt och det kommer att hända igen. Om det inte skedde vore den politiska debatten och remissinstatsers svar utan värde. En sådan modell vill åtminstone inte jag ha.

måndag 11 februari 2008

Samråd


Började dagen med företagsbesök på Sandbacka Park i Sandviken. Nu på samråd om politikförnyelse i Gävle med biståndsminister Gunilla Carlsson.

söndag 10 februari 2008

I love Europe



Christer Sjögrens "I love Europe" har satt sig på hjärnan. Hjälp! En hemsk låt som lyckades ta sig vidare i gårdagens melodifestival men som jag inte kan sluta nynna på...

Valka(m)panj och AF



Har precis varit inne på Arbetsförmedlingens kampanjsite för nystartsjobb och insett en sak: färger och typsnitt är identiska med manéret för den moderata valkampanjen! Någon socialdemokratisk konspiratoriker kanske skulle gissa på ministerstyre...

Frukost med Tilde i TV4

Imorse åt jag frukost i TV4. Kolla in klippet här

lördag 9 februari 2008

fredag 8 februari 2008

Inför europavalet



Började dagen med att resa till Uppsala för intervjun med TV4:s morgon-TV. Resten av dagen var det konferens inför europavalet tillsammans med partiledningen. Den inledande planeringen känns genomtänkt och kloka slutsatser är dragna från förra valet 2004.

torsdag 7 februari 2008

Försörjningskrav införs

Regeringen har idag meddelat att ett försörjningskrav vid anhöriginvandring införs för att främja arbetslinjen och öka förutsättningarna för integration. Det är rimligt att kräva att den som vill ta hit sina anhöriga först ordnar arbete och bostad, särskilt mot bakgrund av att vi också infört en gräddfil till nystartsjobb och förstärkta instegsjobb.

Full fart



Gårdagens ”Eftersnack” i SVT gick bra. Idag har jag passat på att besöka min gamla gymnasieskola Vasaskolan och kört klasspresentationer. Hann även med en intervju med Gefle Dagblad inför att jag fyller 30 år.

I övrigt är det en hel del TV4 på gång. Ikväll medverkar jag i QX-galan som sänds i TV4 mellan kl. 20.00-22.00. Imorgon bitti medverkar jag kl. 09.15 i TV4 Gävle/Uppland och på söndag morgon i TV4:s frukostsamtal. Håll utkik!

onsdag 6 februari 2008

Överen(s) om skolpolitiken?

Idag har skolminister Jan Björklund presenterat regeringens ingång i diskussionen om ett nytt och mer rättvist betygssystem. Betyg föreslås införas från och med årskurs sex med en skala som innehåller sex steg. De fem stegen A-E är godkända resultat och F innebär icke godkänt. Omfattande skolk ska resultera i streck. Tidigare i veckan skrev jag i länets tidningar och frågade de lokala socialdemokratiska riksdagsledamöterna om vi är överens om skolpolitiken? Mona Sahlin har erkänt att socialdemokraternas skolpolitik varit ett misslyckande och att den behöver förnyas. Ska bli intressant att se om jag får ett svar eller om de som vanligt inte vill ge besked.

En hel del media

Det mediala intresset för min utnämning har varit oväntat stort och jag spenderade större delen av gårdagen med att göra intervjuer. Imorse blev jag väckt av Rix MorronZoo och även Metro kör en intervju idag. Ikväll ska jag vara med i SVT Gävleborgs "Eftersnack" kl. 22.25.

tisdag 5 februari 2008

Tack!

Tack alla som röstat på mig! Känner mig både hedrad och stolt.

Dagen har varit full med intervjuer och även en lite rivig debatt med Mona Sahlin i P4 Extra.

QX Gaygala


Blev årets gay. Coolt.

lördag 2 februari 2008

Hedersrelaterat förtryck och våld

Idag skriver jag på SVT Opinion om åtgärder som behövs för att bekämpa hedersrelaterat förtryck.

GP nr. 2


Här är Göran Persson gamla mys-stol som på statsrådsberedningen nu övertagits av Moa Berglöf. När jag och Moa jobbar med samepolitiken så brukar jag barrikera den. Sjukt skön att sitta i:-)

Flerlänskonferens i Uppsala


Idag talade jag för 120 moderater på en flerlänskonferens i Uppsala om hur framgång i media kan uppnås. Kändes som att det blev uppskattat. Lycka till alla nu!

Kammaren


Den här veckan känns det som Riksdagen drog igång på allvar. Känner mig riktigt laddad och ska i år öka min närvaro i kammar-debatterna. Ett löfte som ska bli kul att infria.

GP nr. 1


Kommunals återkommande demonstration utanför mitt fönster till arbetsrummet fick igår ett spännande besök. Göran Persson. Undrar om han berättade om hur mycket han uppskattar de hushållsnära tjänsterna som Kommunals medlemmar utför hos honom och Anitra? Han har iaf dragit av för dem...

fredag 1 februari 2008

Pin(s)amt

Vi är många som väntar på att Mona Sahlin och socialdemokraterna ska börja ge politiska besked. Det skulle göra att politiken och alternativen på allvar kan prövas mot varandra. När jag idag öppnade DN och såg att Mona skrivit en debattartikel med den nya lojala Östros tänkte jag att det äntligen var dags. Men nej, några nya besked kommer inte.

De lovar att höja a-kassan och att avskaffa vårdningsbidraget. I övrigt är det tom retorik om att regeringen för en politik bort från arbetslinjen och dessutom sänkt skatter ofinansierat. Fine. Låt oss gå igenom det bit för bit.

A-kassan
Det anser att ska bli mer lönsamt att inte arbeta än att göra det. Med andra ord exakt den politik som cementerade över 1 miljon svenskar i utanförskap. Vidare så borde de också redovisa en finansiering av reformen. Det innebär upp mot 1000 kronor i höjd skatt varje månad för en normal familj.

Vårdnadsbidraget

De vill alltså förbjuda kommuner från att erbjuda vårdnadsbidrag. Att det finns föräldrar som vill välja en annan omsorg för sina barn än förskola kan därmed inte accepteras.

Arbetslinjen

Förra året gick över 160 000 personer från utanförskap till arbete. Kommentarer är överflödiga.

Ofinansierade skattesänkningar
Trams. Regeringen har finansierat skattesänkningarna med tuffa reformer och finansministern brukar snarare kritiseras för att han borde släppa efter mer. Uppenbart att s-lägret börjar få panik över att vi har högre förtroende än dem gällande ekonomisk politik bland väljarna.