onsdag 8 oktober 2008

Förlovningen ett faktum

Vi har sett flörtarna allt mer intensivt den sista tiden och nu är det faktum: socialdemorakterna och miljöpartiet förlovar sig. Tanken är att förlovningen ska övergå i giftemål och koalitionsregering år 2010 och sedan ska äktenskapet kunna hålla ända fram till år 2020. Kommentarerna till att de inte vill ha med vänsterpartiet i samarbetet har varit hårda. Inte ens om vänsterpartiet böjer sig för deras krav så är de intresserade.

Mona Sahlin kommer därmed inte att gå till val för att bilda en majoritetsregering och verkar förlita sig på att deras koalition blir större än vad allianspartierna får i nästa val. Vidare så verkar hon förlita sig på att vänsterpartiet inte röstar emot en s+mp-regering. Sahlin erkänner med dagens besked att vänsterpartiets oansvarsfulla ekonomiska politik inte ens kan accepteras av socialdemokrater längre. Hur borgerligt sinnade miljöpartistrer och traditionella s-väljare reagerar på detta besked återstår att se. Helt lättsmält blir det inte.

Men är det inte överraskande? Nja, det är ett rätt rimligt utfall men att de ska presentera politik ända fram år 2020 var för mig en nyhet.

En chansning? Absolut. Detta är ett högriskspel. Det ger möjlighet att framstå som modern men regeringsunderlaget torde bli för tunnt i slutändan.

Inga kommentarer: