fredag 29 juni 2007

Ockelbo marknad och MUF:s sommarläger



Idag kampanjade jag tillsammans med Ockelbo-, Hofors- och Sandvikenföreningarna på Ockelbo marknad. Det var riktigt proffsigt organiserat med snyggt tält och bra kampanjupplägg. Många bra samtal med nyfikna personer och barnen älskade helium-ballongerna. (S) kampanjde också på marknaden men hade inget helium till sina ballonger vilket gjorde att marknaden snabbt för överfull med barn som sprang runt med m-ballonger! En trevlig syn i Ockelbo:-) Stort tack för bra jobb och lycka till de kommande dagarna.

Efter Ockeblo marknad åkte jag upp till Hudiksvall och talade på ungdomsförbundets sommarläger. Så kul att MUF är på gång igen i länet. Det här blev en riktigt bra fredag.

torsdag 28 juni 2007

EU-kommission kritiserar spelmonopol



EU-kommissionen valde igår att, för andra gången, kritisera Sverige för spelmonopolet och underkänner därmed indirekt de direktiv till utredning av den svenska spelmarknaden som nyligen presenterats. Jag varnade för detta redan när direktiven blev kända och nu återstår att se hur frågan ska hanteras. Kommissionen kräver vidare att Sverige inom två månader (!) återkommer med besked om hur monopolet för odds på sportspel kan öppnas upp för att privata spelbolag ska kunna bedriva sin verksamhet lagligt i Sverige. Givetvis kan vi köpa oss mer tid än två månader men om inte tydliga signaler kommer, som visar att vi tar kritiken på allvar, så väntar stämning inför domstolen.

Jag menar att direktiven till utredningen av den svenska spelmarknaden mycket tydligare behöver utgå från att uppfylla EG-rätten. Sverige kan inte återigen välja att blunda inför vad som pågår i övriga Europa. EU-kommissionen har till exempel redan stämt Finland för sitt spelmonopol och processer pågår i flera andra europeiska länder. Vi har faktiskt ett ansvar för att undvika att hamna i samma situation som Finland och att hålla fast vid spelmonopolet är en återvändsgränd.

Jag kommenterade under dagen EU-kommissionens kritik för bland annat TT och Ekot. Det märks att journalisterna börjar få bra koll på frågan vilket hjälper.

I övrigt får jag en rejäl skopa av den pressade VD:n Jesper Kärrbrink på Svenska Spel i Aftonbladet Debatt idag. Det bjuder jag honom på i dessa dagar. Spelmonopolet vittrar sakta men säkert sönder och samman. Det har många vinnare och få förlorare.

Norrbottenturné 6



Resan fortsatte därefter till Haparanda för middag och övernattning på Stadshotellet. Idag har jag träffat företagare och politiker i Boden för att slutligen ta flyget från Luleå. Sammanlagt blev det tre fantastiska dagar i Norrbotten med massor av intressanta iaktagelser. Norrbotten är mer på g än vad många tror.

onsdag 27 juni 2007

Norrbottenturné 5


I Finland på besök hos Lapin Kulta.

Norrbottenturné 4


Sik-lunch vid Kukkolaforsen. Ser gott ut!

Norrbottenturné 3


På besök hos SLP i Övertorneå.

tisdag 26 juni 2007

Norrbottenturné 2


Överkalix

Norrbottenturné


Under tre dagar kommer jag resa runt i Norrbotten och göra företagsbesök tillsammans med andra politiker och Svenskt Näringsliv. Nu på besök i LKABs gruva i Kiruna.

måndag 25 juni 2007

Svara i media

I de lokala tidningarna är det väldigt vanligt att oppositionen ställer sina debattartiklar gentemot undertecknad. Det är givetvis ett bevis på att jag lyckats med att bli en naturlig representant för alliansregeringen men också att moderaternas ställning blivit starkare i länet. Jag väljer dock att inte svara på samtliga debattartiklar men i Arbetarbladet svarade jag nyligen vänsterns Ulla Andersson om dubbelspåret mellan Skutskär och Furuvik men även en anonym signatur i hälsingetidningarna om vår skattepolitik.

söndag 24 juni 2007

Glad midsommar!


Har haft en underbar midsommarhelg i sommarstugan med familj, vänner, god mat och många härliga skratt! Behövde det.

torsdag 21 juni 2007

Dagen efter...

...beskedet om utredning av svensk spelmarknad så är kommentarerna och känslorna blandade. De privata spelbolagen kännner sig svikna. Svenska Spel känner sig troligtvis tilltuffsade. Finansminister och folkhälsominister är nöjda. Ledarsidor är överlag negativt inställda. Oppositionen är tyst.

För egen del ser jag öppningar i spelmarknaden som en delseger, särskilt mot bakgrund av att det så sent som i mars kom signaler om att spelmonopolet skulle försvaras med näbbar och klor. Positioner har flyttas fram på kort tid. Samtidigt finns det också en besvikelse över frågan hamnar i långbänk och att tre så gott som eniga riksdagsgrupppers stöd för en mer omfattande omreglering inte syns tydligare i inriktningen för utredningen.

Blir det lugnt nu? Nej, redan nästa vecka är dags att följa vad som händer i EU om den svenska spelmarknaden.

onsdag 20 juni 2007

Media i spelfrågan

Under dagen har jag främst kommenterat regeringens besked i spelfrågan för TT och Ekot.

Ulvskog och A-lotterierna

Idag går partisekreterare och slugger Marita Ulvskog (s) till attack mot att enskilda partimedlemmar ger små gåvor till moderaterna på DN Debatt. Att Bergstrand tagit in den övergår mitt förstånd men jag är kanske inte trovärdig som kritiker. Men om Ulvskog vore allvarligt oroad om hemvisten för partiernas medel så borde hon börja med sitt eget hus. Varifrån kommer numera hälften av rörelsens intäkter ifrån? Jo, spelmonopolet och det skyddade A-lotterierna. Snacka om att kasta sten i glashus.

Delseger?

Idag fattade regeringen beslut om att en ny utredning tillsätts för att se över den svenska spelmarknaden. Inriktningen i utredningen är en delseger för oss som vill se en omreglering av spelmarknaden men det finns också farhågor. Att behålla ett monopol på majoriteten av spelformerna är inte bra och dessutom kan det bryta mot EG-rätten.

Regeringen meddelar vidare att Svenska Spels aggressiva marknadsföring ska styras upp och det välkomnar jag givetvis men det kommer inte räcka för att motivera deras monopolställning. Inte för mig iaf:-)

Stödet för spelmonopolet minskar för varje dag i Riksdagen och utredningen ger oss nu tid att vinna stöd för en spelmodell som uppfyller kraven från EU-kommissionen och som tar större social skyddshänsyn. Om två år är vi där.

tisdag 19 juni 2007

Besked om spelfrågan imorgon?

Imorgon läser jag att regeringen ska diskutera "En stärkt och moderniserad spelreglering". Låter spännande:-) Inriktningsbesked med andra ord.

måndag 18 juni 2007

Ny skandal om Jack Vegas



Svenska Spel meddelade idag att de inför en obligatorisk ålderskontroll på sina Jack Vegas-automater. Det välkomnar jag. Beslutat ska ses mot bakgrund av den debatt som pågått om automaterna och att Lotteriinspektionen nu genomfört en kartläggning som visar att det brister i kontrollen hos hälften (!) av Svenska Spels ombud. Att Lotterinspektionens granskning presenteras tillsammans med Svenska Spels motåtgärd understryker väl bara att det finns ett gäng som gör allt för att hålla spelmonopolet flytande. Tyvärr finns de inte bara på Svenska Spel och Lotteriinspektion utan också på finansdepartementet. Min förhoppning är att den nya politiska ledning på finansen snart sätter stopp för dem. Det skulle ha många vinnare och få förlorare.

Ingen toppendag i Bollnäs



Idag tog jag tåget till Bollnäs och inledde med X2000:s frukost som faktiskt är sann livskvalitet:-) Sedan blev det möte på Skatteverket där jag fick information om den planerade omorganiseringen tillsammans med andra borgerliga lokala politiker. Bollnäs är inte en vinnare i den plan som nu presenterats och tyvärr har beslutet fattats utan dialog med kommunerna. Gävleborg är som län dock en vinnare med utökat antal tjänster i Gävle, Söderhamn och Hudiksvall.

Sedan bar det av till Torsbergsgymnasiet för debatt om medias påverkan på barn och ungdomar inför skolpolitiker och skolledare. Tyvärr blev inte debatten särskilt intressant trots att flera andra bra debattörer deltog, till exempel CUF-ordföranden Magnus Andersson och KDU-ordföranden Ella Bohlin.

söndag 17 juni 2007

(S)pelmonopol är en bra affär

Spelmonopolet blir allt viktigare för socialdemokraterna. Dagens Industri avslöjar idag att närmare 40 procent av partiets intäkter kommer från det egna spelbolaget A-lotterierna. Förra året handlade det om 105 miljoner kronor som kunde pumpas in i rörelsen. Ofräscht.

lördag 16 juni 2007

Nya utspel och sjöfylleri

Igår beslutade den moderata partistyrelsen sig för att följa den linje som jag tillsammans med åtta andra m-riksdagsledamöter tidigare beskrivit på DN Debatt om könsneutral äktenskapslagstiftning. Mycket bra! Idag följer också oppositionen upp med ett utspel i frågan. Givetvis skapar detta friktion inom alliansen, eller rättare sagt med kristdemokraterna. Min inställning är att den moderata partistämman nu behöver samla sig till beslut och efter ett gehör driva igenom leverans ifrån regeringen. Men väljer Kd att fullständigt blockera frågan och sätta sig över det demokratiska stödet så landar frågan tillbaka i Riksdagen för avgörande.

Och apropå friktion med kristdemokrater så skriver jag, Helena Bouveng och Rune Wikström idag om vår syn på sjöfylleri. Den är ett inspel inför regeringens proposition som kommer till hösten. Läs den gärna i Arbetarbladet under "politik".

fredag 15 juni 2007

Hej då Österuropa!



Igår avslutade jag dagen med att gå på Erik Zsigas bokrelease "Hej då Östeuropa!". Erik har rest runt kors och tvärs genom de åtta tidigare kommunistländerna som idag är medlemmar i EU. Hans budskap är att det fortfarande finns problem så klart men framför allt att stora framsteg uppnåtts. Typ att marknadsekonomi fungerar:-)

Bokreleasen blev faktiskt också lite kul party och det var riktigt trevligt. Många gamla vänner från ungdomsförbundet och Timbro var där liksom andra politiker och tjänstemän från departementen.

torsdag 14 juni 2007

Regeringsunderlaget är testat

Idag röstade vi om det omstridda signalspaningsförslaget. Det var egentligen den första riktiga testen av det borgerliga regeringsunderlaget i kammaren. För egen del beslutade jag mig för att rösta ja efter att ett antal förbättringar kompletterats förslaget. För andra borgerliga politiker var det jobbigare idag, till exempel centerpartisten Fredrick Federley som röstade "avstå". Resultatet? Det borgerliga regeringsunderlaget höll men opposition använde den konstitionella rätten att skjuta upp förslaget i ett år.

tisdag 12 juni 2007

Förlust med 1-3



Opposition vann med 3-1. Vi skanderade "Ni har Bodström, vi har Rosenbad":-)





Fotbollsmatch


Alliansen-Oppositionen. Statsministern är lagkapten.

Löfte på väg att infrias

När vi borgerliga riksdagsledamöter från Gävleborg presenterade vårbudget utställde vi ett löfte om 5 000 nya jobb i länet under året. Idag presenteras nya siffror som visar att vi är på god väg.

Arbetslösheten minskar kraftigt och under det senaste året har sysselsättningen i Gävleborgs län ökat med cirka 4 000 personer. Arbetslösheten är visserligen tyvärr fortfarande hög jämfört med i andra län men den har aldrig varit så låg sedan 1991.

måndag 11 juni 2007

Villaägare, torv och kriminalvård

Idag har det blivit en effektiv dag med olika möten. Förmiddagen spenderades med Villägarna som främst ville diskutera energi, specifikt elpriser. Sedan åt jag lunch med partiombudsmän/kvinnor från de borgerliga partierna i länet. Eftermiddagen ägde rum i Valbo där jag tittade på den torvverksamhet som bedrivs där. Både ny kunskap och intressant! Avslutade dagen med att träffa Jan Hultkrantz, ordf. för moderaterna i Sandviken, och Ove Rosengren för att tala om kriminalvård. Ove har bl a arbetat sju år på Gävle-anstalten och skrivit en bok med kloka tankar som jag avser läsa till helgen.

Demoskop

Idag kom en ny Demoskap som onekligen kan bidra till att ge borgerligheten ökat självförtroende. Totalt har regeringspartierna 47,2 procent — och skillnaden mellan blocken har enligt mätningen krympt från 11,4 till 2,3 procentenheter. Givetvis stirrar vi oss inte blinda på opinionsmätningar men nog påverkar de humöret om vi är ärliga:-)

Media om utspel



Det mediala genomslaget av vårt utspel blev mycket bra och ovan syns min egen lokala tidning Arbetarbladet men även Gefle Dagblad valde att skriva om det. Kul! I övrigt har samtliga riksmedier rapporterat om utspelet och statsministern har meddelat att partistyrelsen ska samlas till beslut redan nu till helgen. På partistämman i oktober fattar partiet beslut och jag tror att vår linje får ett tydligt gehör med trygg majoritet.

söndag 10 juni 2007

På DN Debatt om modern familjelagstiftning



Idag skriver jag tillsammans med sju andra moderata riksdagsledamöter på DN Debatt om att moderaterna behöver sätta ned foten för en modern och inkluderande familjelagstiftning. Vi behöver gå från en separat lagstiftning för samkönade relationer till en gemensam könsneutral äktenskapsbalk. Ett stort antal medier har rapportat om vårt utspel under dagen och massor av glada mail har strömmat in i mailboxen! För egen del har jag främst givit vidare kommentarer till lokal media, på följande länk kan ni höra mig kommentera utspelet i SR Gävleborg.

fredag 8 juni 2007

Svar till Kärrbrink



Idag skriver jag och m-kollegorna Margareta Pålsson och Mats Gerdau på Aftonbladet Debatt. Det är vårt debattsvar på Jesper Kärrbrinks, VD Svenska Spel, debattartikel.

Lägsta arbetslösheten sedan 1991

I slutet av maj var 154 000 personer, 3,3 procent av arbetskraften, öppet arbetslösa, enligt AMS. Det är en minskning med drygt 33 000 personer jämfört med motsvarande månad i fjol och den lägsta arbetslösheten sedan 1991. Antalet lediga platser som anmälts till landets arbetsförmedlingar uppgick i maj till 81 000, vilket innebär att hela 471 000 nya jobb annmälts bara i år! Politiken fungerar och förstärker därmed högkonjunkturen. Det är bra för recept för att minsaka Sveriges utanförskap.

torsdag 7 juni 2007

Seminarium om ungdomsarbetslöshet


På seminarium om hur vi bättre ska erbjuda unga tillträde till arbetsmarknaden. På bilden syns representanter från Lunds universitet, McDonalds och SACOs studentråd.

Klipp från SVT GävleDala

På följande länk kan ni se sändning från SVT GävleDala där jag fick försvara regeringens flyktingpolitik.

tisdag 5 juni 2007

EG-domstolen ger Sverige bakläxa

Idag kom EG-domstolens beslut gällande det svenska förbundet för privatpersoner att importera alkoholdrycker. Utslaget är tydligt och ger Sverige en rejäl bakläxa. Förbudet bryter mot EU:s fria rörlighet av varor.

Beslutet är rätt överraskande men välkommet. Förhoppningsvis är signalen tillräckligt tydlig för att vi framöver ska bli mer proaktiva i lagstiftningsarbetet gällande monopol, till exempel om spelmonopolet.

måndag 4 juni 2007

SVT GävleDala

Imorgon tisdag medverkar jag i SVT GävleDalas 19.10-sändning. Jag ska från studion i Gävle kommentera regeringens flyktingmottagande som enligt ett kritiskt repotage är för fokuserat på att flyktingar ska arbeta.

söndag 3 juni 2007

Möten i Söderhamn



På bilden ovan syns min politiska sekreterare Cherine Khalil, partiombudsman Jörgen Engvall samt Söderhamnspolitikern Hans Sundgren när vi åker båt ut till Hasses sommarstuga i fredags för möte och middag med förbundsledningen. Vädret var fantastiskt och det var skönt att få lite natur och hav efter hektiska dagar i Stockholm. Under lördagen hade vi förbundsråd tillsammans med ett sextiotal politiker från länet och stämningen var mycket god. Att 390 000 jobb anmälts till Arbetsförmedlingarns bara under detta år gör att allt fler ser att regeringens reformer i arbetsmarknadspolitiken ger effekt.

fredag 1 juni 2007

Radikal debattartikel



Idag skriver ett antal f.d. politiker och nuvarande riksdagsledamöter på DN Debatt om att samkönande äktenskap är biologiskt fel. Jag beklagar att moderata namn finns med som undertecknare på denna artikel som är rätt radikal. De anser till exempel att äktenskapet är till för reproduktion av barn (sic!) och väljer sedan blanda ihop biologi med juridik. För egen del välkomnar jag att moderaterna i sitt nya handslingsprogram välkomnar att personer lever i relationer med varandra, oavsett sexuell läggning. Dagens artikel ska ses mot bakgrund av att de känner sig allt mer ensamma med åsikter som inte går i linje med samtiden eller de nya moderaterna.