torsdag 5 augusti 2010

Fler får jobb!

Idag har SCB presenterat arbetskraftsundersökningen för juni 2010. Sveriges starka ekonomiska tillväxt börjar återspeglas också på arbetsmarknaden. Trenden håller i sig: sysselsättningen fortsätter att stiga gradvis, samtidigt som statistiken visar att arbetslösheten har slutat att öka. Arbetskraftsundersökningen visar att det relativa arbetslöshetstalet uppgår till 9,5 procent, antalet arbetslösa minskar.

De positiva signaler som vi har sett de senaste månaderna börjar nu ge avtryck i sysselsättningen. Fler kommer i arbete och det indikerar att Sverige ser ut att förhindra ”jobblös tillväxt”. Företagens återhämtning är glädjande men fortfarande råder stor osäkerhet eftersom stor del av vår industri är exportberoende.

Höstens val utgör ett viktigt vägskäl för hur snabbt Sverige och företagen återhämtar sig fullt ut efter krisen. Det är viktigt att de svenska företagen ges lugn och ro i sin återhämtning. De rödgrönas hot om återinförd förmögenhetsskatt, införande av kilometerskatt och höjda arbetsgivaravgifter vore en kalldusch för industrin. Alliansen ger företagen långsiktiga spelregler och är inte beredda att riskera återhämtningen med höjda företagsskatter.

Inga kommentarer: