tisdag 24 augusti 2010

Demonstration för RUT-avdraget


Igår besökte jag Linköping och träffade entreprenörerna Ulrik Hollman och Christoffer Sjögren på RUT-företaget Städarna samt Carina Eldåker på Livskomfort.

De berättade om att många av deras medarbetare kom direkt från arbetslöshet när de anställdes. Ulrik Hollman berättade att en av deras mest betydelsefulla medarbetare hade varit arbetslös i hela 10 år och för honom är det en gåta att ingen anställt henne tidigare. Hos Livskomfort är det så många som drygt hälften av de anställda som rekryterats sedan alliansen införde RUT-avdraget.

Inget av företagen har förberett några varsellistor, som många andra RUT-företag, men berättade samtidigt att det finns en stor oro både hos dem och i övriga branschen. Avskaffas RUT-avdraget så kommer uppdragen att minska och därmed antalet jobb. De har svårt att förstå varför en reform som ger vita jobb, och som långsiktigt är självfinansierande för staten, skulle kunna tas bort.

Carina Eldåker tycker att RUT-frågan är så pass viktig att hon och andra företag i branschen i lördags arrangerade en demonstration till försvar för RUT. Många medarbetare deltog och gjorde sina röster hörda för att deras jobb ska få vara kvar. Carina hoppas nu att kampanjen sprids över hela landet för att väljare ska veta vad som står på spel.

I valet den 19 september står nya jobb mot en ökad arbetslöshet. Det borde vara ett enkelt val.

Inga kommentarer: