Alliansen förslag till fortsatt regelförenkling
Idag presenterar vi från alliansgruppen för entreprenörskap och hållbar tillväxt hur regelförenklingsarbetet ska fortsätta under nästa mandatperiod. Nedan artikeln som är publicerad i Dagens Industri.
"Så ska regelförenklingsarbetet fortsätta"
Abetet med att förenkla vardagen för entreprenörer är en viktig del av regeringens jobbpolitik. Efter decennier av ökat krångel ser vi nu ett historiskt trendbrott – regelbördan minskar. Får Alliansen förnyat förtroende kommer vi att fortsätta att sänka företagens regelkostnader.
Mycket talar för att Sverige relativt sett går stärkt ur krisen, men det förutsätter att vi fortsätter på den inslagna vägen med att förbättra företagsklimatet och inte minst minska regelbördan för företagen.
En ständigt ökad regelbörda har under decennier tyckts vara en ofrånkomlig del av företagens vardag. Snart sagt varje politisk ambition har haft en avigsida i form av mer krångel och större administrativa kostnader för företagen. Det vittnar om en outtalad acceptans från en rad socialdemokratiska regeringar för att öka regelbördan, bara de haft en riktad insats eller tillfälligt stöd att peka på som kompensation.
De byggde upp en ohanterlig regelmängd som i princip varje mindre företagare har upplevt problemen med. Tidigare genomförda insatser, till exempel den Simplexgrupp som Mona Sahlin tillsatte 1998, har varit uddlösa. Det har saknats en tydlig strategi och målbild, men framför allt – verktygen har inte fungerat.
Alliansen har gjort upp med gångna regeringars attityder och misslyckanden. Vi formulerade 2006 en tydlig målbild och gick in i regeringsarbetet med övertygelsen att regelförenklingsarbetet behövde reformeras i grunden. Det heltäckande och strukturerade arbete som har genomförts har lagt en stabil grund för ett fortsatt framgångsrikt och långsiktigt regelförenklingsarbete.
Vi har ägnat mycket tid åt att bygga upp en infrastruktur för arbetet, bland annat genom att inrätta ett regelråd och genomföra fullständiga mätningar av företagens administrativa kostnader.
Stora framsteg har gjorts, vilket OECD konstaterar i sin senaste granskning av Sverige. Fjolårets mätning visade på ett historiskt trendbrott där företagens administrativa kostnader för första gången minskar i Sverige. Därför känns det bra att i dag kunna visa att denna positiva trend har förstärkts under det senaste året.
Räknat från 2006 har företagens administrativa kostnader för 2010 sammantaget minskat med 7,3 procent. Det motsvarar drygt 7 miljarder kronor i minskade årliga kostnader för företagen. Tittar man bara på de regelförenklingsåtgärder som har genomförts, har bördan minskat med 11 procent. Men vissa nya regler har tillkommit som gör att nettot blir något lägre.
Det är resultatet av ett omfattande arbete som i nära samverkan med näringslivet pågått i tolv departement och på 53 myndigheter. Fram till i dag har regeringen presenterat 1 150 förenklingsåtgärder, varav 590 redan är genomförda, och av de återstående 560 genomförs ett stort antal i år och i början av 2011.
En avgörande drivkraft har varit Alliansens mål att uppnå en minskad regelbörda med 25 procent till 2010. Vi har ännu inte nått ända fram, men det finns goda möjligheter att i närtid nå 25-procentsmålet om arbetet fortsätter oförtrutet.
Alliansens arbetsgrupp för entreprenörskap och hållbar tillväxt föreslår för 2011–2014 ett breddat, utvecklat och fördjupat förenklingsarbete med fokus på följande områden.
- Förenklingsprogram för lokal och regional nivå. Regeringen uppdrog i går, 27 maj, till Länsstyrelsen i Kronobergs län att senast i december 2010 utarbeta ett förslag till hur länsstyrelsernas förenklingsarbete kan utformas.
- Nya mål och indikatorer för större skillnad i företagens vardag. Arbetet med att förenkla vardagen för företagen är inte begränsat till att minska företagens mätbara administrativa kostnader. Det är viktigt att ta fram nya mål och indikatorer för att kunna avläsa och följa utvecklingen av den upplevda vardagen för företagen. Det är viktigt för att kunna förenkla de regelverk som företagen upplever som särskilt irriterande.
- 25-procentsmålet förlängs till 2012. Trots det omfattande arbete som lagts ned, behövs mer tid för att nå 25-procentsmålet. För att kunna ta del av de förenklingar som har beslutas på EU-nivå vill alliansregeringen förlänga tiden för att uppnå målet om att minska företagens administrativa kostnader med 25 procent till 2012, samma måldatum som satts av EU.
- Regelrådets mandat förlängs till 2014. Regelrådet fyller en viktig funktion i arbetet med att bedöma om nya eller ändrade regler har utformats så att de når sitt syfte på ett enkelt sätt och det har redan bidragit till en kvalitetshöjning.
För oss handlar det om att skapa ett företagsklimat i världsklass. Vi har redan sänkt trösklarna för att fler ska starta företag som kan växa i Sverige. Det arbetet kommer att fortsätta med oförminskad kraft. En enklare vardag för Sveriges företagare vinner alla på.
Alliansarbetsgruppen för entreprenörskap och hållbar tillväxt
Jöran Hägglund (C)
Tomas Tobé (M)
Karin Pilsäter (FP)
Mikael Oscarsson (KD)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar