lördag 31 januari 2009

ABBA


Kommer jag någonsin att tröttna? Nope.

Integration?

fredag 30 januari 2009

Start av politikerutbildning

Idag har jag gjort en intervju med Gefle Dagblad om Moderaterna i Gävles framtid utifrån min roll som ordförande. Intervjun har sin bakgrund i att föreningen i nästa vecka inleder ett stor rekryteringskampanj efter nya politiker som vi kommer att utbilda under detta år för att de ska vara redo att stå med på våra listor inför valet 2010.

I intervjun redogör jag för att vi tyvärr, trots en bra val 2010, är långt ifrån en maktövertagnde i Gävle kommun. Att det kräver förändring och att det i sig kan vara smärtsamt för ett parti. Vad är det då för förändning som jag avser? Jo, att vi behöver fler nya politiker på våra listor inför nästa val och att vi måste formulera ett tydligt framtidsalternativ som ska ge oss väljarnas förtroende.

Min målbild är att sikta på 40 procent nya namn på nästa valsedel. En fråga som återkom under intervjun var givetvis om jag menar att vissa politiker borde sluta. Det är inte min ambition men jag är tydlig om att vi måste ge mer plats till nya politiker om vi långsiktigt ska bli framgångsrika. Med fler förtroendevalda med olika bakgrund kommer vi att nå in i nya nätverk vilket kommer att kunna bredda vårt stöd.

Politiskt pekade jag på att utveckla vår politik så att väljarna ska ge oss stöd för fler jobb och bättre företagsklimat, bättre skola och kvalitet i äldreomsorgen. Ett framtidsalternativ för Gävle kommun.

Är du intresserad av att delta i utbildningen? Besök denna länk

torsdag 29 januari 2009

Dåligt av SVT

I gårdagens Aktuellt gav SVT på bästa sändningstid författaren Mohamed Omar möjlighet att i en debatt totalt strunta i det viktiga ämne som skulle diskuteras för att istället spy ut sin avky mot omvärlden. Det var så osmakligt och pinsamt. Han är en känd supporter av Hamas och tillhör utan tvekan extremvänstern. Hur SVT kan acceptera att han går till attack mot min riksdagskollega Fredrick Federley när han inte ens var i studion och kunde de inte hitta någon annan mer relevant debattör till en diskussion om Rosengård?

Öl-reklam



Är det bara jag som tycker att öl-reklamen blitvit klart bättre med åren? Ofta härlig humor och mindre av örnar som flyger över vatten.

onsdag 28 januari 2009

Departement(s)kritik?

I två omgångar har nu Politikerbloggen/TV4 "avslöjat" omfattande kritik från medarbetare på både försvarsdepartementet och utrikesdepartementet. Jag har inte tagit del av rapporterna så jag har givetvis inte den ínsyn som krävs för att göra en rättvis analys. Men vem blir förvånad? Socialdemokratin har abonnerat på makten under väldigt lång tid i Sverige och det är knappast någon hemlighet att detta också genomsyrar hela statsförvaltningen. Jag är beredd att sätta hur myket som helst på att de mest eleka anonyma kommentarerna kommer från sossar som är missnöjda med den nya politiska inriktningen på departementet sedan maktskiftet.

måndag 26 januari 2009

Larsson i Gävle


Efter en intressant dag i Söderhamn med olika besök så lyssnar jag nu på folkhälsominister Maria Larsson i Gävle. 200 företagare är samlade och efter talet väntar hockeymatch mellan Brynäs-Modo.

lördag 24 januari 2009

På Newsmill

Idag skriver jag på Newsmill om arbetsmarknadspolitiken och bemöter kritik om a-kassan.

fredag 23 januari 2009

Kall protest



På bild ovan Jonas Nordgren som under fyra veckor (tre veckor har gått nu) protesterar utanför riksdagen mot signalspaningslagen (FRA). Jag får medge att det imponerar att både ta ledigt från sitt jobb för detta och att göra det i ur och skur. Talade med honom nu på morgen och tog även emot hans material. Jag delar inte hans slutsats men han verkar vara en av de mer nyanserade FRA-motståndarna åtminstone.

torsdag 22 januari 2009

Kommuner bromsar Lärarlyftet



Tempot i riksdagen är verkligen högt just nu. Det märks på alla riksdagskollegor som på kvällen ställer sig frågan om de ätit lunch och är osäker. Själv har dagen gått till inläsning av ett antal samepolitiska dokument, utskott, förhandling och möten.

Jag hann även med att presentera en ny kartläggning från Riksdagens utredningstjänst som tyvärr visar att Ockelbo kommun inte använder de resurser som regeringen har aviserat för det så kallade Lärarlyftet. Faktum är att flera kommuner i Gävleborg inte deltar fullt ut. Lärarlyyftet är den största satsningen på fortbildning av lärare någonsin men den kommer ju inte att fungera om kommunerna bromsar. I Gävleborg utnyttjar till exempel inte Gävle, Söderhamn och Sandviken resurserna fullt ut men sifforna för Ockelbo var mest upprörande. Inte en enda krona i fortbildning för lärarna och kommunen har därmed gått miste om mer än 300 miljoner kronor.
.

onsdag 21 januari 2009

200 företagare och en ambassadör

Deltog igår på ett heldagsmöte med hela 200 företagare i Järvsö. Det var en mycket givande dag och även om många möter problem på grund av lågkonjunkturen så finns det också en optimism. Bilresan mot Stockholm efter mötet blev dock halkig så jag var inte nere förrän 01.30.

I morse möte jag upp Ingrid Iremark som är Sveriges ambassadör i Kanada. En väldigt trevlig person som faktiskt bor i Gävle normalt. Hon gav information om de politiska händelserna i Kanada som faktiskt varit rätt dramatiska. Eller vad sägs om att premiärminstern stängde parlamentet när det stod klart att han inte längre hade majoritet? Inte direkt svensk tradition.

tisdag 20 januari 2009

Bodström förnekar

Min begäran om granskning till KU igår av Göran Persson och Thomas Bodström fick en stor uppmärksamhet. Bodström har nu också kommenterat det och han verkar stå fast vid sina tidigare utfästelser, dvs skulden läggs på före detta utrikesminister Anna Lindh. Min förhoppning är att KU nu granskar detta ordentligt och att mer information kan presenteras som råder klarhet i ansvarsfrågan. Det är viktigt för Sverige att kunna sätta en rättvis punkt för en redan stor rättsskandal. För egen del går jag nu igenom och läser allt material från KU. Återkommer.

måndag 19 januari 2009

Vargdebatt i Ljusdal


Jag är nu på rovdjursdebatt i Ljusdal som samlat hela 500 personer. Rovdjursfrågan engagerar och det är viktigt att en ny politisk inriktning kommer på plats nu.

KU-anmälan

Idag har jag lämnar in en begäran om granskning av f d statsminister Göran Perssons och f d justitieminister Thomas Bodströms ansvar avseende avvisningarna av Ahmed Agiza och Mohamed El Zari.

Konstitutionsutskottet har tidigare granskat ovan angivna avvisningar men mot bakgrund av att nya uppgifter presenterats behöver en ny granskning göras. Före detta utrikesminister Anna Lindhs pressekreterare Eva Franchell hävdar i en nyutkommen bok att det stora ansvar för avvisningarna som lagts på Anna Lindh egentligen borde tillskrivas fler. Enligt uppgift ska Göran Persson ha givit en direkt order om att avvisningarna skulle ske och Thomas Bodström ska även ha godkänt hur avvisningarna genomfördes. Vid utfrågningar i konstitutionsutskottet har både Göran Persson och Thomas Bodström bland annat hävdat att de inte kände till att avvisningarna genomfördes av CIA-agenter vilket står i direkt kontrast till de nya uppgifterna.

Det är mycket allvarliga uppgifter som Eva Franchell presenterar och, om de är korrekta, så ger det en delvis ny bild av denna historiska rättsskandal för Sverige. Med anledning av detta så begär jag att konstitutionsutskottet granskar de nya uppgifterna och särskilt klargör vad före detta statsminister Göran Persson och justitieminister Thomas Bodström kände till och vilket ansvar de hade för avvisningarna.

söndag 18 januari 2009

Israel och Obama-installationen

Idag har det kommit glädjande uppgifter om att Israel gradvis börjar dra sig tillbaka från Gaza. Det behövs ett eldupphör för att konstruktiva samtal ska kunna inledas. Om detta har något att göra med att Obama idag installerar sig i Vita huset vet jag inte men det är nog inte omöjligt. Få presidenter har varit så starka vid sitt tillträde som Obama och vi får hoppas att han använder det rätt.

Bye the way så är kanal 8 en så himla bra tv-kanal för hos politik-junkies! Kollar på installationen nu.

lördag 17 januari 2009

Mystiskt julkort



Idag har jag städat ut julen och även slängt alla julkort (förlåt till alla som tror jag spar dem). Ett julkort har jag dock inte listat ut från vem eller vad det kommer än, se ovan. Kom i ett kuvert från Hong Kong men utan avsändare. Årets snyggaste julkort och det kommer inte från någon jag känner. Med andra är det troligtvis från ett företag eller organisation men då brukar alltid ett käckt budskap också kompletteras till julhälsningen. Någon annan ledamot som fått samma julkort?

fredag 16 januari 2009

Littorin och Astudillo

Idag skulle jag har gått och lyssnat på interpellationsdebatten mellan arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin och socialdemokraten Luciano Astudillo. Tyvärr hann jag inte och det var nog lika bra. Luciano har en under lång tid visat ett rätt omoget beteende. Hans utspel spretar, han drar sig inte för att ljuga i talarstolen och han går allt oftare till låga personangrepp. I synnerhet mot arbetsmarknadsministern. Idag rann det tydligen över för Totto som lämnade kammaren under en stund efter ytterligare ett personligt påhopp. Trist.

Kd och Lennart



Idag har Kristdemokraterna spikat sin valsedel till europaparlementet. Den har föregåtts av en intensiv debatt sedan riksdagsledamoten Lennart Sacrédeus togs bort från valsedeln av nomineringskommittén. Fler tunga kd-distrikt och ledarsidor har dragit lans för Sacrédeus men det räckte inte. Sacrédeus är en väldigt kontroversiell politiker och han har en värderingsgrund som mer påminner om kyrkhögern i USA än om landet lagom (Sverige). Själv står jag långt ifrån Lennart i många frågor men får tillstå att han är en trevlig riksdagskollega. Jag tycker att agerandet med att ta bort honom från valsedeln är rätt sunkigt och visar igen att kristdemokraterna ogillar personval. Ni minns väl att Alf Svensson satte sig själv som 1:a på alla Kd:s valsedlar förr i tiden? Men att ledarsidorna försvarade Sacrédeus var i alla fall rätt intressant. Iofs tror jag att de hade kritiserat Kd-ledningen även de från start hade satt honom högt upp på valsedeln. Då hade kritiken handlat om att kristdemokraterna inte tar ansvar för varumärket och släpper fram extrema politiker eller nåt. Det enda positiva med allt detta är väl att den stora vinnaren, deras toppnamn Ella Bohlin, nu får ökade chanser att ta plats i europaparlamentet. Jag känner henne från tiden då hon var ordförande för KDU och hon är definitivt ett framtidsnamn för Kd. Enda hotet är väl att partistyrelsens inkuppning av Alf Svensson skulle kunna ställa till det eller att de inte ens får ett mandat.

Vänsterns Israel-hat

Situationen i Gaza ser ut att förvärras för varje dag och en fred känns tyvärr allt längre bort. Det är fruktansvärda bilder som kommer från Gaza och det är främst civilbefolkningen lider. Det som dock förvånar mig är hur enkelspårig den svenska vänstern är. De vill rikta alla blickar mot Israel och verkar inte se något som helst problem med att Hamas under flera år skjutit och skjuter raketer in i Israel. Ohly gick så långt i partiledardebatten att han krävde att Sverige skulle arrestera israeliska regeringsmedlemmar om de vistades i Sverige. Är det en sådan Israel-fientlig politik som är att vänta från den nya vänsterkoalitionen i svensk politik?

Själv förordar jag en tvåstatslösning och ställer mitt hopp till att goda krafter från EU, som vår utrikesminister Carl Bildt, och den nya Obama-administrationen kan väcka en sådan process till liv igen.

torsdag 15 januari 2009

Bättre glesbygdspolitik får man leta efter!

Äntligen! Nu är det klart att regerigen vill införa ett differentierat strandskydd som förstärks i områden med högt exploateringstryck men som framför allt gör det lättare att få bygga hus vid stränder i landsbygdsområden med god tillgång till stränder. I Gävleborg finns det cirka 39 000 kilomter strand varav knappt 30 procent har bebyggelse inom 100 meter. Med det nya reglerna får kommunerna ökad möjlighet att planera sin egen utveckling och fler människor kommer att kunna förverkliga drömmar om ett strandnära boende. Det är lysande och bättre glesbygdspolitik får man leta efter.

Valsedeln till europaparlamentsvalet

Idag har förslaget till m-valsedel till europaparlamentsvalet presenterats och personligen så välkomnar jag den. Särskilt kul att både Gunnar Hörmark toppar och att Christofer Fjellner får en hög placering som trea. Gävleborgaren Jonas Holm har placerats på 28:e plats vilket innebär att han gick upp några placeringar utifrån provvalsresultatet. Förslaget till valsedel fastställs av partirådet den 13 februari.

TOPPEN PÅ VALSEDELN:
1. Gunnar Hökmark
2. Anna Ibrisagic
3. Christofer Fjellner
4. Susanna Haby
5. Hans Wallmark
6. Christoffer Järkeborn
7. Inger René
8. Anna Maria Corazza Bildt
9. Pia Kinhult
10. Helena Bouveng

Lösning på landstingskris?

Idag har alliansen bjudit in samtliga partier för samtal angående situationen i Landstinget Gävleborg. Sedan oppositionens budget (m, c, fp, kd och sp) vann gehör i landstingsfullmäktige så är läget oklart om vem som ska styra landstinget fram till och med valet 2010. Håll tummarna för att samtliga partier kan lägga prestigen åt sidan idag och fokusera på innehållet i politiken. Gävleborgarna förtjänar en bättre tillgänglighet till vården.

Ny rovdjurspolitik

Idag skriver jag i bland annat hälsingetidningarna om regeringens nya inriktning för rovdjurspolitiken som utan tvekan är en framgång för ett rovdjurstätt län som Gävleborg.

Möten bakom ryggen på Ohly



Gårdagens partiledardebatt innehöll inga nyheter men det blev tydligt hur jobbigt den nya vänsterkartellen i svensk politik kommer ha det fram till valdagen. Tidigare har ju borgerlig splittring och regeringsdugligheten varit socialdemokraternas ess men den tiden är definitivt över. Alliansen styr redan landet och det blir svårt för oppositionen att hävda att det råder splittring och att vi skulle ha svårt att komma överens. Vänsterkartellen har så många svåra frågor att ta sig förbi och särskilt med Lars Ohly med på båten. Jag gissar att det inte är ovanligt att Sahlin och Eriksson har möten bakom ryggen på Ohly för att slå fast en gemensam strategi. Hur ska de övertyga honom om att ett borttagande av jobbskatteavdraget är en dålig idé? Hur ska de övertyga honom om att frångå sin extrema hållning i utrikes- och säkerhetspolitiken? Hur ska de övertyga honom om att privata alternativ inom välfärden inte alltid är en dålig idé? Hur ska de övertyga honom om att åtminstone hålla sig inom ramen för socialdemokratins spenderande av statskassan? Lycka till.

Drevet mot Marklund



Debatten, eller snarare drevet, mot Liza Marklund och boken "Gömda" har nu rullat i flera veckor. Själv har jag haft svårt att förstå det upphetsade tonläget i debatten. Marklund har uppenbarligen begått ett fel med att annonsera "En sann historia" under boktiteln. Det hade varit bättre om det stått "Bygger på en sann historia". Marklund medger detta och därmed borde ju debatten dö ut. Med sker detta? Nej, debatten ökar i intensitet och kväll ska det även debatteras i SVT Debatt. Det skulle inte förvåna mig om det snart dyker upp "fler avslöjanden" om författare som anses begått fel och att vi snart får en debatt om att författares verk borde kontrollgranskas av staten innan utgivning. Suck.

onsdag 14 januari 2009

Ett modernt försvar

Idag skriver jag i Arbetarbladet om att Sverige behöver ett modernt försvar. Jag ställer även frågan om vad det gemensamma beskedet om försvaret från den nybildade vänsterkartellen är.

Möte med företagare



På bild ovan jag och riksdagskollegan Margareta B Kjellin på väg med tåg från Gävle till Stockholm. Vi har precis deltagit på en utfrågning av företagare som Svenskt Näringsliv anordnade. De hade flera bra medskick men även en dos kritik mot att vi inte förändrar arbetsmarknadslagstiftningen.

måndag 12 januari 2009

Svar på tal

Idag svarar tre miljöpartister på min ledarkolumn i Västerviks-Tidningen. Föga förvånande vill de använda finanskrisen som en ursäkt för att motverka en politik för tillväxt.

fredag 9 januari 2009

Kd och äktenskapet

Debatten om homosexuella ska få gifta sig eller inte rullar vidare. Sällan har nog en fråga haft så många olika perioder, vinklar och avsändare. Nu är det dags för mina lokala kristdemokrater, anförda av partisekreterare Lennart Sjögren (!), som öppet går ut och kräver röstdeklarationer av oss borgerliga riksdagsledamöter i länet. De vet mycket väl att frågan är avgjord men vill väl på detta sätt försöka vinna de väljare som är skeptiska till könsneutrala äktenskap i våra partier. Jag tror att deras analys är väldigt svag. De eventuella väljare som inte delar vår åsikt byter inte parti på denna fråga och framför allt inte när det gäller 2010. Jag tror faktiskt att själva bildsättningen av Kd är ett större problem och att de avgränsar sig mot potentiella nya väljare. Idag svarar vi i alla fall på deras debattartikel i GD.

torsdag 8 januari 2009

Dags att återvända till verkligheten

Jag har inte bloggat på över en vecka och det har varit så skönt. Egentligen är inte bloggen så krävande men det visar att jag verkligen försökt vara ledig. Jag har hunnit med att umgås med min familj och vänner. Gått på stan utan att ha en färdig lista med allt som måste bli klart innan det stänger. Fixat med lägenheten och äntligen köpt gardiner vilket varit ett dåligt samvete i cirka två år...

När jag till slut kom ned i tempo så innebar det givetivs att jag blev sjuk. Har nu spenderat tre dagar utan kontakt med omvärlden men jag har faktiskt fått en hel del gjort. Alla mail är besvarade, min ring-lista är klar, möten för januari och februari är inbokade osv. Hann även med att producerade tre debattartiklar igår som bara inväntar publicering. Kanske är jag lite konstig men jag mår alltid bra när jag vet att debattartiklar är på gång. Ungefär som att de ligger och puttrar...att de snart är klara...

Idag ska jag även debattera samhällsklyftor med vänsterpartiets Kalle Larsson i Studio 1 så för tillfället dricker jag rejält med te för att min röst skall bära. Med andra ord har jag sakta men säkert börjat återvända till verkligheten och det känns helt ok.