fredag 9 april 2010

Schyman och Schlyter drömmer vidare

Idag på SvD Brännpunkt svarar Gudrun Schyman (F!) och Carl Schlyter (MP) mig om arbetstidsförkortinng. De hamnar snabbt i ett rundresonemang där de å ena sidan vill öka produktionen genom att sänka arbetstiden samtidigt som de vill att produktionen ska minska.

De missar att en aktiv och bra arbetsmarknads- och näringspolitik inte handlar om hur vi ska fördela ett visst antal jobb. Utmaning är hur vi ska skapa nya jobb i nya sektorer. Regeringen har under mandatperioden gjort det billigare att anställa, lättare och mer lönsamt att driva företag samtidigt som vi har mött finanskrisen på ett ansvarsfullt sätt. Det har fått effekten att Sverige har en av Europas starkaste statsfinanser. Allt detta riskeras om Miljöpartiet och de övriga vänsterpartierna skulle vinna regeringsmakten. Då skulle en arbetslinje ersättas av en bidragslinje som kryddas med att vi få dela på de jobb som blir kvar.

1 kommentar:

Carl Schlyter sa...

Vård och omsorg är inte så fysiskt resurskrävande, om en ökad andel av arbetet sker där så kan man minska utsläpp/arbetstimme.

M vill sänka skatten för alla, då tenderar en relativt stor andel gå till materiell konsumtion som ökar utsläppen. Visserligen är en del av de hushållsnära tjänsterna inte resurskrävande. Jag tror mp och moderaterna kunde komma överens om att skatt på arbete skall minska, men utan höjda skatter på naturresursanvändning kommer m skapa en ohållbar och överhettad ekonomi.

Jag tycker det är konstigt att sänka skatten för att städa hem snarare än sjukhus och skolor.

Du svarar inte på problemet med hållbar ekonomi, här har jag haft mycket bättre diskussioner med Tory-folk i EP, Cameron kommer vinna val mot en impopulår Brown. M kommer förlora mot Mona, även om hon inte skulle vara i form i valrörelsen, just för att ni inte klarar av att hantera miljöfrågor.