torsdag 1 april 2010

Debatt i Studio 1

Idag debatterade jag den arbetsmarknadspolitiska åtgärden LYFT med miljöpartiets Ulf Holm. Lyssna på debatten här.

1 kommentar:

EKOMAT OCH EKOTIPS sa...

Hej!

LYFT är fel åtgärd just nu. Jag menar att det är mycket mer ekonomiskt att satsa på att ge riktade ekonomiska stöd för att
tex unga arbetslösa akademiker skall kunna marknadsföra sin kompetens och sina kunskaper ute i världen där det
finns intresse för deras kunskaper och kompetens. På så sätt kommer dessa snabbare i arbete.

Dessutom tror jag mycket mer på den modell med JobTraining som man använder sig av i Amerika, detta för att det visar sig vara den mest framgångsrika metoden att få människor in på arbetsmarknaden.

Tex så har organisationen JobTrain (www.jobtrainworks.org/) fantastiska resultat, då 99% av de som fått hjälp av JobTrain har kommit in på arbetsmarknaden i långsiktiga riktiga jobb. Fördelen med just JobTrain är att de under sin JobTraining för just de "New skills for New Jobs" som arbetsmarknaden efterfrågar och de blir mycket anställningsbara.

Man skulle kunna satsa på att etablera en samverkan med JobTrain för att hjälpa våra unga arbetslösa in på arbetsmarknaden, även om det är in på arbetsmarknaden i ett annat land, detta därför att svenskar har väldigt gott rykte i just Amerika som "teamplayers" och det är vad många företag i Amerika letar efter dagligen genom sina Entry Level Jobs.

Jag som tror på globaliseringens möjligheter menar att våra ungdomar och unga vuxna arbetslösa förtjänar den här chansen att komma vidare med sina liv. De förtjänar den professionella hjälp som de kan få av JobTrain och som inte finns att få i Sverige eller inom EU som helhet.

Mvh

Mikael