fredag 28 november 2008

Stöd för ny migrations- och integrationspolitik

Idag presenterade vi förslágen från arbetsgruppen ”Mot utanförskap och segregation” på moderaternas framtidskonvent. Glädjande kunde vi konstatera att ombuden gav sitt bifall och att moderaterna därmed verkar mogna att forma en ny politik på migrations-och integrationsområdet.

Förslagen från arbetsgruppen handlade bland annat om:

- Startkontrakt för nyanlända
- Ökade incitament för nyanlända att bosätta sig i områden med god arbetsmarknad
- Gemensam asylpolitik i EU
- Lägga ned SFI till förmån för Startsvenska
- Satsning på utanförskapsområden
- Stärka det civila samhällets roll i integrationsarbetet

torsdag 27 november 2008


Tog taxi till lägenheten. Helt slut men klockan är bara 21.45. Skulle nog behöva vila i helgen men imorgon startar moderaternas Framtidskonvent. Ska iaf bli kul att diskutera våra förslag på integrationsområdet. Förhoppningsvis får vi ombudens stöd.

Alliansens Vänner

Nedan gör jag lite reklam för ett välkommet initiativ som jag fick på mailen i veckan:

Sympatiserar du också med Allians för Sverige? Vill du att regeringen ska få förnyat förtroende i valet 2010? Gå in på www.alliansensvanner.se och läs om ett nytt nätverk skapat av människor utanför den aktiva politiken. Webbsidan har några snälla alliansvänner snickrat ihop nattetid liksom vi andra jobbat/jobbar ideellt med att skapa Alliansens Vänner eftersom vårt mål är att Alliansen ska få förnyat förtroende 2010. Det är viktigt – för Sverige. Vår tro och förhoppning är att vi ska få in pengar som kan bidra till att skapa en positiv opinion kring Alliansens arbete, bland annat genom att utveckla webbsidan till en effektiv kanal för samtal och opinionsbildning som når ut till hela Sverige.

Vad kan DU göra för att Alliansens ska vara kvar?
Miniminivå: Gå in på www.alliansensvanner.se och registrera dig som alliansvän och visa ditt stöd.

Nivå 2: Sprid detta budskap och se till att så många alliansvänner som möjligt registrerar sig.

Nivå 3: Skänk en slant för att vi ska kunna utöka opinionsbildningen – sätt in den på bankgiro 350-1798 eller gå in och läs mer på webbsidan.

Nivå 4: Skriv en kort text om varför du gillar Alliansen eller vilken förändring/vallöfte som Alliansregeringen gjort som du gillar. Skriv namn, eventuellt yrke, vilken stad du bor i och bifoga ett foto och maila till: kontakt@alliansensvanner.se så lägger vi ut den på vår webbsida så småningom

Nivå 5: Kontakta nätverket och tala om att du vill engagera dig ännu mera genom att maila: kontakt@alliansensvanner.se

Nivå 6: Skänk en stor slant – sätt in den på bankgiro 350-1798 eller skänk produkter och gå så fall in och läs mer på webbsidan.

Nivå 7: Allt ovan!

Ett jättestort TACK för att DU hjälper till att stärka Allians för Sverige och att DU hjälper till att se till att de vinner 2010!

Du kan också läsa om Alliansens Vänner på SvD idag http://blogg.svd.se/pj?id=10521

onsdag 26 november 2008

Kvällspasset P3



Medverkade ikväll som onsdagsgäst i "Kvällspasset" i P3. Min politiska sekreterare Cherine och jag kom i god tid till studion. Vi var båda rätt trötta efter en intensiv dag och det gjorde oss lite extra spexiga. Cherine testade att vara hiphop-programledare medan jag testade hennes grymma vintermössa:-) Ämnet var däremot seriösare och handlade om de förslag som vi presenterat om ny integrationspolitik för moderaterna. Fokus låg på förslaget om "Startkontrakt" som ni kan läsa mer om på denna länk.



Hearing om spelpolitik

Idag arrangerade jag och Christofer Fjellner, europaparlamentariker (m), en öppen hearing om "Framtidens spelmarknad" inför att spelutredning presenteras den 15 december.

Den svenska spelmarknaden måste reformeras i grunden och vi förväntar oss att spelutredningen blir startskottet för regerings nya spelpolitik. Förslagen från utredningen borde landa i att Sverige följer EG-rätten och lämnar den monopolanarki som råder idag. Det är dags att sluta upp med politiska halvmesyrer och misslyckade försök att rädda monopolet. Denna politik har allt för länge stått i vägen för ett regelverk som öppnar upp för konkurrens och tar socialt ansvar.

Möte på Riksbanken


På förmiddagen träffade arbetsmarknadsutskottet Riksbanken. Funderade på att gå dit i t-shirt med budskapet "Sänk styrräntan" men valde att avstå;-)

tisdag 25 november 2008

Riksdagsgrupp


På dagens riksdagsgrupp presenterade försvarsministern inriktningen för det framtida Försvaret. Kändes mycket lovande. Återkommer om det.

måndag 24 november 2008

Besök Sandvik

Idag mellan kl. 13.00-15.00 besöker jag och Hans Backman (fp), båda från arbetsmarknadsutskottet, Sandvik för samtala med företagsledning och fackförbund med anledning av förra veckans varselbesked. Denna vecka får landshövdingen även ett utökat uppdrag av regeringen för att kraftsamla regionalt och lokalt för att få rätt insatser på plats.

Satsning på utanförskapsområden

Idag skriver jag och riksdagskoillegan Elisabeth Svantesson på DN Debatt om en särskild satsning för att bryta utvecklingen i utanförskapsområden. Förslagen ska diskureras nu i helgen på moderaternas framtidskonvent. Det är ett långt arbete som ligger bakom dessa förslag och vi har lagt mycket tid på samtala med boende och andra berörda i aktuella områden. Ska bli intressant att ta del áv hur förslagen tas emot.

söndag 23 november 2008

Snö!


I Gävle har det kommit rejält med snö. Det gör allt lite mindre mörkt men det innebär också att det nu är kallt. Riktigt kallt.

fredag 21 november 2008

Tågolycka

Sitter just nu på tåget som stannat utanför Tierp. Tyvärr har det skett en olycka och stämningen är väldigt dyster i hela tåget. Räddningstjänst är kallade till platsen och tågpersonalen ska bytas ut. Strömmen har också gått på tåget så alla resenärer sitter i mörker. Mina tankar går nu till den person som skadats och till tågpersonalen som givetvis inte mår bra. Ingen trevlig avslutning på fredagen.

MUF-stämma


Öppnade kl. 09 Moderata Ungdomsförbundets förbundsstämma i Göteborg. Nivå på medlemsavgift och förbundsstyrelsens rösträtt debatterades i tre timmar. Kul att hälsa på en snabbis men nu är jag på väg till Gävle. I helgen samlar vi medlemmarna till förbundsråd.

torsdag 20 november 2008

Ja till Lissabonfördraget


Kl. 23.20 röstade kammaren ja till Lissabonfördraget. Dags att sova nu.

Sd i kylan



Idag hade Sverigedemokraterna demonstration utanför riksdagen. Det var inte många deltagare och samtliga var män. Det var riktigt kallt där ute i kylan och jag hoppas att de får stanna där även efter nästa val.

Sen votering

Klockan är 21.45 och debatten om Lissabonfördraget är fortfarande het i kammaren. Voteringen kommer nog cirka kl. 23. Skulle egentligen varit i Göteborg redan men får resa ner imorgon bitti med 07-flyget istället för att vara stämmoordförande på Moderata Ungdomsförbundets förbundsstämma.

Sandvik varslar 1000 personer i Sandviken

Idag meddelade Sandvik att de är tvungna att varsla över 1000 anställda där merparten, närmare 900 personer, är anställda i Sandviken. Sandvik meddelar att varslen beror på en vikande efterfrågan och om en kapacitetsanpassning.

Detta är naturligtvis ett dråpslag för Sandviken och Gävleborg. Visserligen var detta inte helt oväntat men att det skulle röra sig om 900 anställda hade nog ingen räknat med.

Regeringen har lagt en stark budget för att möta de ökade varslen runt om i landet. Men lokalt måste vi nu samla ihop oss för att säkerställa att resurserna används rätt för att på så vis garantera att de varslade i så liten utsträckning som möjligt blir arbetslösa.

Jag har idag både varit på arbetsmarknadsdepartentet samt talat med landshövdingen om varselbeskedet. I nästa vecka ges landshövdingen ett utökat uppdrag för att kraftsamla i hela länet och det tror jag är rätt.

onsdag 19 november 2008

Mobil

Riksdagen har bytt leverantör för mobilabonnemanget. För att uttrycka det milt har jag haft en hel del bekymmer:-( Avstängd. Problem med ny kod. Osv. Allt beror dock inte bara på den nya leverantörer utan också på mitt eget kunnande om teknik.

Idag har större delen av dagen gått till att visa riksdagen för 26 stycken moderata medlemmar från länet. Jättekul att träffa så många nya ansikten! Tyvärr lyckas jag ej lägga upp bilden av gänget från mobilkameran:-( Trodde aldrig jag skulle förorda Telia framför Telenor...

måndag 17 november 2008

Inläsning och SVT

Idag har jag passat på att läsa olika ekonomiska rapporter om svensk arbetsmarknad. Den internationella finansoron och konjunkturnedgången slår allt hårdare mot Sverige och framför allt mot arbetsmarknaden. I dagens regionala SVT medverkade jag idag för att kommentera läget.

fredag 14 november 2008

Republikanerna behöver en Reinfeldt

Jag har blivit ledarkolumnist på Västerviks-Tidningen och ska skriva där cirka en gång i månaden. Idag publiceras min första kolumn som handlar om att "Republikanerna behöver en Reinfeldt".

torsdag 13 november 2008

Överger (s) den svenska modellen?

Den svenska modellen innebär att det är arbetsmarknadens parter och inte staten som reglerar löner och villkor på arbetsmarknaden. Mona Sahlin har dock vid flera tillfällen meddelat att hon vill lagstifta om rätt till heltid, och därmed förändra balansen mellan parterna, trots att det inte kommer att öka antalet heltidsanställningar. Idag skriver jag och riksdagskollegan Hillevi Engström i LO-tidningen om detta. Vi kräver besked från den nya arbetsmarknadspolitiska talespersonen Berit Högman (s) om vad egentligen som gäller.

Hon borde bekänna färg och försvara den svenska modellen. Klargöra att Mona Sahlins lagstiftningskrav om rätt till heltid inte gäller och dessutom ta avstånd från socialdemokraternas agerande i Europaparlamentet. I Europaparlamentet har socialdemokraterna givit stöd till förslag om att EU exempelvis ska detaljreglera svenska arbetstider.

Jag menar att en utveckling där EU, och inte svenska fack och arbetsgivare, bestämmer över löner och arbetstider på vår arbetsmarknad, är ett tydligt avsteg från den svenska modellen. Det bör noteras att LO anser att frågan om heltid i första hand bör hanteras av parterna i kommande avtalsrörelser. Ska bli intressant att ta del av socialdemokraternas svar.

onsdag 12 november 2008

Debatt om varsel


Idag var det särskild debatt i kammaren om varslen. (S) krävde fler arbetsmarknadspolitiska åtgärder, dvs mer av samma politik som de förlorade valet på. Att resurser finns för att möta varslen med arbetsförmedling, omställningsavtal och jobbskapande reformer vill de inte lyssna på. Hur höjda arbetsgivaravgifter för ungdomar och en skattechock för vanliga löntagare kan vara rätt politik nu vill de inte svara på.

söndag 9 november 2008

Svedala och svar från ABF



Så här glad blir man ibland av att få komma hem till Svedala. Längtar efter att sätta igång på riktigt igen och hann faktiskt jobba med en debattartikel på flyget. Tyvärr är den dock på över 9000 tecken så jag får korta den imorgon. Apropå debattartikel så har jag och riksdagskollegan Elisabeth Svantesson idag fått svar på Brännpunkt angående vårt förslag om Startsvenska från ABF. I sak välkomnar jag det ABF beskriver om sin SFI-verksamhet och de skulle ha en roll i vår modell också. Det viktigaste är att vi får in fler aktörer och att de arbetar med språkundervisning utifrån arbetsmarknadsetablering för nyanlända.

lördag 8 november 2008

Hemresa


Ska resa hem till Sverige nu och det ska bli skönt. Alltid svårt att sköta den löpande hanteringen på resande fot men har iofs betat av 430 mail idag. Ytterligare 200 får jag ta på flyget. Gick ut på promenad tidigare på South Beach och möttes då av en man med orm! Only in america:-)

onsdag 5 november 2008

Könsneutrala äktenskap

Idag har regeringen meddelat att en uppgörelse kring formen för frågan om könsneutrala äktenskap uppnåtts. Den innebär att regeringen lägger fram en proposition på ett antal lagstiftningsförändringar men utan förslag i sak om könsneutrala äktenskap. Propostionen kan nu följas upp av motioner i riksdagen om att införa könsneutrala äktenskap.

Nu inleds med andra ord arbetet med att samla den överväldigande majoriteten i riksdagen bakom en följdmotion om könsneutrala äktenskap. Det bästa vore att utgå från det förslag som förberetts på justitiedepartementet och att vi kommer överens om ett ikraftträdande redan den 1 maj 2009. Jag välkomnar att detta blir verklighet och att vi samtidigt visar respekt för de som är av annan åsikt.

Obamas segertal


Barack Obamas tal var starkt. Förändring och ett ledarskap utifrån folket var bärande tema.

McCain höll värdigt tal


McCain talade precis och han höll ett värdigt tal. Han lyfte upp att detta är en särskilt speciell och historisk kväll för afro-amerikaner. Att USA är ett land som ger möjligheter till alla. Vidare uppmanade han sina väljare att inte bara gratulera Obama utan också att sluta upp bakom honom.

Obama ny president!


Kalifornien klart för Obama och därmed blir han ny president. Hundratusentals jublar på Obamas gigantiska valvaka i Chicago där jag vet att flera riksdagskollegor deltar. Antar att de får en kul natt och nu är det dags för McCain att ringa samtalet för att gratulera den 44:e presidenten Barack Obama.

Storseger?


Uppgifter om både Virginia och Florida kommer nu in om att Obama vinner dem. Det betyder i sådana fall en storseger för Obama. Kommentatorerna talar om att det är ett protestval mot Bush men att McCain trots allt var republikanernas bästa chans. Finansoro och ekonomi nämns också som viktiga förklaringar. Personligen skulle jag nog komplettera med Obamas imponerande kampanjmobilisering bland unga och andra grupper som normalt ej röstar i hög utsträckning som viktiga.

Obama tog Ohio


Fick precis rapport om att Obama vann Ohio. Det betyder att segern troligtvis är klar.

tisdag 4 november 2008

In action


Delar ut flygblad i South Palm Beach. En del av West Palm Beach där McCain är stark varvid vi fokuserade på mobilisering av väljare.

Telefonkampanj


På republikanernas kontor i West Palm Beach rings det till väljare med uppmaning att "Vote for McCain". Vår närvaro på kontoret höjde verkligen stämningen.

Sista kampanjdagen


Idag är det dags. McCain eller Obama. Är nu på väg till en kampanj för McCain i anslutning till en vallokal.

måndag 3 november 2008

Obamas tal - McCain får mitt stöd



Barack Obama höll ett mycket presidentlikt tal och det var retoriskt bländande. Han är en speciell politiker och har verkligen en förmåga att ingjuta hopp. Men om man granskar det politiska innehållet så finns det flera orostecken. Han vill riva upp frihandelsavtal för att se till att produktion sker inom USA:s gränser och i skattefrågan är han klassisk demokrat. Efter att ha vägt fördelar respektive nackdelar så får John McCain mitt stöd. Jag har givetvis synpunkter på ett antal ståndpunkter, som både hans parti och särskilt vice presidentkandidat Sarah Palin gärna demonstrerar, men fördelarna med McCain överväger. Han står upp för frihandel, låga skatter och har historiskt visat sig vara en ledare som kan arbeta med både republikaner och demokrater.


Liten protestaktion utanför mot abort. Första gången jag stött på frågan sedan jag kom över.

Obama rally Jacksonville


Anlänt till Obamas möte efter sju timmars bilkörning. Inleddes med böner, nationalsång och att visa trohet inför "The flag".

McCains tal


John McCain med familj anlände kvart i ett och salen exploderade. Ett kort kärnfullt tal levererades och han gav ett starkare intryck än jag förväntat mig. Han såg faktiskt ut som en vinnare trots opinionsläget.

Frihandel


Skyltar med budskapet "Country First" och klistermärken med "Joe" har delats ut till i princip alla. Nyss talade en lokal senatspolitiker och han fokuserade mycket på frihandelsfrågan. Att det behövs en president som tror på handel med latinoländerna och lade till att "Obama has never been south of Miami".

I väntan på McCain


Klockan börjar närma sig midnatt och skanderande som "John McCain" och "USA" blir allt intensivare. I huvudsak är det spansktalande och exil-kubaner på detta möte som dansat salsa i flera timmar.

söndag 2 november 2008

Mediegranskning på riktigt

En reflektion är att media här är klart bättre på mediegranskning. Det går inte att komma undan med att glida på sanningen. I Sverige förmedlas politik genom att en politiker uttalar sig och sedan söker journalisten upp en politiker av motsatt åsikt som får uttala sig. Mycket sällan granskar journalisten vad som de facto sägs och ställer frågor utifrån det. Här pågår en konstant mediegranskning av precis allt som kandidaterna gör och säger.

McCain för sen?

De allra flesta verkar övertygade om att Obama tar hem valet och att McCains kampanj misslyckats med att formulera ett effektfullt budskap. Eller åtminstone att hans budskap kommit för sent. Att beskriva Obama som "liberal" (på amerikanska "sosse" och det är negativt) och att McCain står för låga skatter hade nog kunnat fungera men de allra flesta är redan Obama-frälsta. Det talas om dessutom att så mycket som en tredjedel av väljarna redan förhandsröstat vilket borde gynna Obama.

Tillgängliga kandidater

Det finns givetvis mycket som är annorlunda med USA, inte minst deras valrörelser. Personligen tror jag vi har mycket är lära här ifrån. Nej, jag talar inte om att det behövs TV-reklam eller mer pengar i svenska valrörelser men till exempel om hur tillgängliga kandidaterna är för väljare. Det arrangeras öppna möten dygnet runt och nätet ger dig en omedelbar uppdatering om kandidaternas program samt senaste kommentarer. Jag har nu kommit till West Palm Beach men ska ta mig ned till Miami för att lysnna på John McCain vid midnatt. Direkt efter det kör vi till Jacksonville och lyssnar på Obama.