torsdag 13 november 2008

Överger (s) den svenska modellen?

Den svenska modellen innebär att det är arbetsmarknadens parter och inte staten som reglerar löner och villkor på arbetsmarknaden. Mona Sahlin har dock vid flera tillfällen meddelat att hon vill lagstifta om rätt till heltid, och därmed förändra balansen mellan parterna, trots att det inte kommer att öka antalet heltidsanställningar. Idag skriver jag och riksdagskollegan Hillevi Engström i LO-tidningen om detta. Vi kräver besked från den nya arbetsmarknadspolitiska talespersonen Berit Högman (s) om vad egentligen som gäller.

Hon borde bekänna färg och försvara den svenska modellen. Klargöra att Mona Sahlins lagstiftningskrav om rätt till heltid inte gäller och dessutom ta avstånd från socialdemokraternas agerande i Europaparlamentet. I Europaparlamentet har socialdemokraterna givit stöd till förslag om att EU exempelvis ska detaljreglera svenska arbetstider.

Jag menar att en utveckling där EU, och inte svenska fack och arbetsgivare, bestämmer över löner och arbetstider på vår arbetsmarknad, är ett tydligt avsteg från den svenska modellen. Det bör noteras att LO anser att frågan om heltid i första hand bör hanteras av parterna i kommande avtalsrörelser. Ska bli intressant att ta del av socialdemokraternas svar.

Inga kommentarer: