onsdag 4 juni 2008

Sjukförsäkringsförslaget



Idag debatteras den nya sjukförsäkringen i riksdagen som föregåtts av en debatt i högt tonläge. Igår samlades oppositionen till demontrationer och LO har skickat brev till mina grannar. Att sjukförsäkringen under den socialdemokratiska regeringstiden innebar en direkt väg in i förtidspension för 140 personer varje dag och en ersättning om 64 procent verkar ingen minnas. Att frånvaron av resurser till rehabilitering och en väg tillbaka från sjukdom till arbete varit för svag, vägrar de konsekvent att erkänna. Jag har en helt annan bild och menar tvärtom att den nya sjukförsäkringen innebär flera förbättringar för den som är sjukskriven. Låt mig redogöra för vad den innebär:

Regeringens föreslagna rehabiliteringskedja i den nya sjukförsäkringen ger den sjukskrivne möjligheten att få hjälp av arbetsförmedlingen redan efter tre månaders sjukskrivning. Anledningen till att regeringen ger denna möjlighet efter tre månaders sjukskrivning är att vi vet att möjligheterna att återgå i arbete sjunker dramatiskt efter tre månaders sjukskrivning.

Hittar den enskilde ett nytt arbete som hon eller han vill pröva ges nu möjlighet att vara tjänstledig från sitt egna jobb för att just pröva på detta nya arbete. Med andra ord en förstärkning av arbetsrätten för den som är sjukskriven.

Fram till månad sex i sjukskrivningen har den sjukskrivne skyddad tid hos sin arbetsgivare. Det är först i månad sex som arbetsförmågan, om det är uteslutet att hon eller han kan återgå i arbete hos sin arbetsgivare, prövas mot hela arbetsmarknaden. I den tidigare sjustegsmodellen kunde bedömning göras mot hela arbetsmarknaden redan efter tre veckors sjukskrivning.

Det finns vidare undantag från att prövas mot hela arbetsmarknaden vid sex månader, till exempel för en person som kommit tillbaka i arbete på deltid och förväntas återkomma på heltid eller om rehabilitering pågår. I dessa fall kan sjukpenning fortsätta att betalas ut.

Den nya sjukförsäkringen innebär inte något försämrat rehabiliteringsansvar för arbetsgivaren. Arbetsgivaren har fortsatt kvar sitt ansvar för arbetsmiljön. Kraven på arbetsgivaren blir om möjligt ännu tydligare tack vare de fasta tidsgränser för åtgärder som regeringen inför i rehabiliteringskedjan. Arbetsgivaren blir också skyldig att bevilja tjänstledighet om en sjukskriven anställd vill pröva på ett annat arbete.

Om Försäkringskassan begär det ska den sjukskrivne lämna ett utlåtande av sin arbetsgivare. I det utlåtandet ska arbetsgivaren ange vilka möjligheter som prövats för att ta tillvara personens arbetsförmåga genom omplacering eller rehabilitering. På så sätt får Försäkringskassan in de uppgifter som behövs.

Idag är det obligatoriskt att pröva rätten till förtidspension efter 12 månaders sjukpenning. Då får personen endast 64 procent i ersättning istället för 80 procent. Vi menar att människor ska inte fastna i sjukskrivning och därför är det viktigt att pröva om hon eller han kan hjälpas tillbaka till arbete och därmed sätta stopp för slentrianmässig överföring av människor i förtidspension.

Regeringen inför nu därför möjligheten att ansöka om förlängd sjukpenning efter ett års sjuskrivning. Den motsvarar 75 procent av den tidigare inkomsten och kan betalas ut under maximalt 18 månader. Under tiden med förlängd sjukpenning kan personen hjälpas tillbaka till arbete.

Sammanlagt tillförs ytterligare 3,4 miljarder för att ge bättre stöd och rehabilitering till sjukskrivna. Denna reform tror jag kommer betyda mycket för enskilda och jag skulle inte bli alltför förvånad om oppositionen redan i nästa val står bakom huvuddelarna av den lagstiftning som snart blir verklighet.

1 kommentar:

Anonym sa...

Kan du inte förklara FRA-förslaget också är du snäll? Och hur du ser på det?