måndag 30 november 2009

Radiostudion i Rd



Så här ser Sveriges Radios studio på riksdagen ut. Nu utrustad med nya mikrofoner efter att de fungerat dåligt ett tag. Idag deltog jag i ett samtal i Studio 1 om ungdomsarbetslöshet som ni kan lyssna på här.

lördag 28 november 2009

Höga skatter stoppar nya företag

Idag presenterar jag tre tydliga utmaningar för nästa steg i en jobbskapande arbetslinje på Brännpunkt. Det handlar om ett globaliserat näringsliv, generationsskiftet och framtidens arbetsmarknad. I Moderaternas fortsatta utvecklingsarbete är det nödvändigt att företagandets villkor står i centrum för att det ska bli lönsamt att starta och driva företag.

fredag 27 november 2009

Kolumn om Vellinge

I dagens Västerviks-Tidning skriver jag idag en kolumn om att Vellinge är symptom på en misslyckad integrationspolitik.

I SVT GävleDala

Igår fick jag svara på den kritik som framförts i SVT GävleDala när det gäller den möjlighet som skapas för sjuka att gå individuellt arbetslivsinriktad rehabilitering efter årskiftet. Klippet visas i här.

Det råder en hel missuppfatningar och låt mig kort klargöra följande:
- Ingen blir "utförsäkrad", alla blir omförsäkrade
- Den nya ersättningen blir aktivitetsstöd eller a-kassa
- Prövningen sker efter 2,5 år
- De som visar sig vara sjuka kan återkvalificera sig i sjukföräkringen
- De som inte bedöms ha någon arbetsförmåga är fortsatt sjukskrivna

Sammanfattningsvis handlar denna reform om att bryta passiva långa sjukskrivningsperioder. Att hjälpa människor tillbaka till arbetsmarknaden istället för att de blir förtidspensionerade med låg ersättning resten av livet.

torsdag 26 november 2009

Kul och viktigt


Sitter på tåget från Gävle mot Stockholm. Denna vecka har det blivit kvällsjobb till kl. 23 varje dag pga att dagarna inte räcker till. Allt är som ett enda stort "race" till jul. Skönt iaf att jag har kul och att det mesta känns viktigt. Myser med lite tidningar på tåget som framgår av bilden och tidningen Fokus gillar jag mer och mer.

onsdag 25 november 2009

Mauds klockrena citat


Med anledning av att Koenigsegg valt att inte gå vidare med köpet av Saab råder stor förvirring. Det är beklagligt, främst för de anställda som riskerar att drabbas av arbetslöshet vid en eventuell konkurs.

Oppositionen gör sitt bästa för att försöka beskylla regeringen för situationen men än så länge har de ett dåligt "track record" i frågan. Sahlins önskan om att staten skulle ta över Saab saknar helt stöd hos svenska folket och idag bjöd näringsminister Maud Olofsson på lite humor i ämnet med följande citat till TT:

"Oppositionen har anlagat mig för att sköta det här så illa, så det är roligt att de har sådant förtroende för min förmåga att driva bilfabriker"

Två debattartiklar

Idag har jag två debattartiklar i lokaltidningarna, en om strandskyddet och en om försörjningskrav vid anhöriginvandring.

måndag 23 november 2009

Härliga måndag...eller?

Måndagen har gått till sameförhandlingar och rapportskrivande. Klockan börjar närma sig 23 och jag hänger fortfarande på riksdagen. Jag har iaf ätit så jag har energi för lite mer jobb. Rätt mysigt att här iaf med kaffekoppar i överflöd och pappaer över hela golvet...Budget-betänkandet för arbetsmarknad spar jag iaf till imorgon bitti. Ingen ti9d kvar för att läsa det ikväll.

Konferenskryssning



I helgen var jag på konferenskryssning tillsammaans med Moderaternas politikerskola från Gävle. Det var verkligen givande och jag ser fram emot att återse många av dem på förtroendeuppdrag efter valet. Jag är dock inte helt säker på att vår kommunikationsavdelning skulle vara så förtjusta över hur vår logotyp visades på båten...

onsdag 18 november 2009

Moderata entreprenörer

Ett nytt nätverk har skapats för moderata entreprenörer på initiativ av Johnny Munkhammar och Gabriel Sundqvist. Johhny är riksdagskandidat för moderaterna och en känd debattör. Gabriel är min gamla kollega från tiden när jag var ägare till kommunikationsbyrån Pronto. Detta är mycket bra initiativ och jag hoppas att det kan bidra till samhällsdebatten för att tydliggöra företagandets villkor. Ni kan läsa mer om det här.

tisdag 17 november 2009

Malmström ny kommissionär

Idag har regeringen beslutat att nominera Cecilia Malmström till ny EU-kommissionär efter Margot Wallström. Hon har sedan länge visat att hon är en duktig politiker med ett starkt europaengagemang. Den stora överraskningen var givetvis att det inte var en moderat som blev nominerad och därmed blir dagens besked en styrka för alliansen.

Jobb före bidrag

Idag skriver jag och Fp-kollegan Hans Backman i hälsingetidningarna att alliansen väljer jobb före bidrag.

måndag 16 november 2009

Vellingemoderaterna

Idag skriver min partikolega Hanif Bali en träffsäker debattartikel i Aftonbladet om den senaste tidens diskussion om Vellingemoderaterna.

lördag 14 november 2009

Tack för förtroendet!


Riksdagskollegan Margareta B Kjellin och jag är glada efter att nomineringsstämman fastställt riksdagslistan. Jag fick förtroendet som toppnamn och Maggan som värdig 2:a.

torsdag 12 november 2009

Skrivstuga


Så här ser det ut när jag har kreativ skrivstuga med mig själv:-)

tisdag 10 november 2009

Skillnad på jobbpolitik

Före valet i juni 2006 befann sig hela 1 693 000 personer i utanförskap. Utåt sett såg arbetslöshetsstatistiken bra ut, men i verkligheten var många arbetslösa fast i ett evigt kretslopp av arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Den dåvarande regeringen satsade bland annat på friåret med grundidén att dela på befintliga jobb – inte skapa fler jobb.

Mot detta har sedan maktskiftet alliansen stått enad. Under de senaste tre åren har vi bland annat sänkt arbetsgivaravgifterna, förtydligat a-kassans roll som omställningsförsäkring och sänkt skatterna för låg- och medelinkomsttagarna.

På grund av den rådande finanskrisen är arbetslösheten hög men trots allt var utanförskapet lägre i september i år jämfört med september 2006. Det beror inte minst på att 100 000 personer har gått från sjukskrivning och förtidspension till arbete. Vi är på rätt väg. Men vilken väg väljer de rödgröna i sina alternativa budgetförslag? Ja, de ligger i samma gamla vänsterfil som tidigare. De vill höja a-kassan för dem som tjänar mest och säger nej till skattesänkningar för dem som tjänar minst. Det gör det mindre lönsamt att arbeta, vilket bidrar till att arbetslösheten biter sig fast när krisen bedarrar.

Socialdemokraterna säger vidare nej till regeringens sänkning av arbetsgivaravgifterna för unga. Detta innebär i praktiken, om Socialdemokraterna kommer till makten, att en ungdomsskatt införs på 10 miljarder kronor, vilket kraftigt minskar ungdomarnas möjlighet att få ett jobb.

Från Miljöpartiets sida dammar man i sitt budgetalternativ av det gamla friårsförslaget, nu omförpackat till företagsvikariat. Grunden är densamma som förut; de anser att det finns ett visst antal jobb och dem ska vi dela på. Följden blir att antalet arbetade timmar minskar och därmed skatteintäkterna.

Vänsterpartiet vill att en extra straffbeskattning på arbetsgivaravgifter införs om det är visstidsanställningar. Ett förslag som skulle slå hårt mot särskilt ungdomar eftersom visstidsanställningar ofta brukar fungera som det första jobbet in på arbetsmarknaden.

Avslutningsvis har finansdepartementet nyligen beräknat att oppositionens politik skulle medföra både högre arbetslöshet och lägre skatteintäkter, och därmed varit ett hot mot välfärden. Det kan handla om så mycket som 100 000 färre jobb på lång sikt. Så blir det om man inte kan lyfta sig ur sina gamla trötta hjulspår.

måndag 9 november 2009

lördag 7 november 2009

Uselt bloggande och Axess TV

Jag är nu i Örebro och ska ikväll träffa sambons släktingar. Denna vecka har det verkligen blivit uselt med bloggandet men tiden har bara flygit fram. Jag har främst arbetat med skriva en hel del kring arbetsmarknadspolitiken och även alliansförhandlingar om samepolitiken har krävt sin tid. Utöver detta så har man i vanlig ordning bokat in för många möten.

Ett roligt inslag i veckan var en debatt med Berit Högman (S) i Axess TV. Vi fick i 13 minuter på oss att debattera jobb utan programledare! Vi klarade oss hyfsat bra båda två och talade faktiskt inte i munnen på varandra. Sänds kl. 22 imorgon för er som har kanalen.

tisdag 3 november 2009

Så där ja, Klaus!

Den tjeckiske presidenten Vaclav Klaus har undertecknat Lissabonfördraget. Detta innebär att fördraget äntligen kan träda i kraft, tidigast dock den 1 december. Ytterligare en framgång kan nu tillskrivas det svenska ordförandeskapet men framför allt kan vi nu gå vidare mot ett mer effektivt EU-samarbete. En bra dag.

Företagarrapport för Gävleborg

Igår presenterade en moderat arbetsgrupp en rapport för företagande och jobb i Gävleborg. Rapporten innehåller flera intressanta förslag. Ni kan ta del av mediarapporteringen här: Gefle Dagblad, Arbetarbladet, SR Gävleborg och HT.