onsdag 30 september 2009

Trött...mot Bryssel



Sitter just nu på Bromma flygplats och inväntar flyget till Bryssel. Jag har ett möte där imorgon för att förhandla om en text kring den ekonomiska politiken inom ramen för en EPP-arbetsgrupp (högerpartier i EU). Får erkänna att jag är sjukt trött vilket framgår av bilden. Även fast det bara är onsdag så känns det som om det borde vara fredag. Möten från morgon till kväll samt motionsskrivade. Längar till jul eller åtminstone en ledig helg.

måndag 28 september 2009

Turnén avklarad

I fredags var det Söderhamn och idag Ockelbo. Min turné genom länet för att samtala med företagare är därmed avklarad för denna gång. Sammantaget har jag fått med mig massor av goda idéer och synpunkter för hur företagares villkor kan förbättras. Nu återstår att få med det in i den moderata politikutvecklingen.

onsdag 23 september 2009

Sandviken och Söderhamn



Idag har jag tillsammans med allianskollegor gjort två nedslag i länet. Vi började i Sandviken med att samtala på torget med förbipasserande samt att ställa en öppen fråga till Socialdemokraterna om ungdomsarbetslöshet per mail och via media. Vi ställer oss frågande till hur en fördubblad arbetsgivaravgift för ungdomar (som de föreslår) är en bra politik för att minska den redan höga ungdomsarbetslösheten?
Sedan fortsatte vi till Söderhamn där vi fick information om vindkraftsutvecklingen i kommunen. En presskonferens genomfördes där grunden för en gemensam motion presenterades där vår ambition är att Söderhamn ska bli ett centra för vindkraft och annan förnyelsebar energi.

tisdag 22 september 2009

Vallöfte infrias om 20 000 poliser

Idag skriver jag i GD om alliansregeringen satsning på rättsväsendet som innebär att vi håller vallöftet om 20 000 poliser. En konkret fråga ställs även till socialdemokraternas Raimo Pärssinen om vad det rödgröna alternativet kommer att innebära.

Gamla synder...eller?

Noterade en artikel om Teknikparken i Gävle som berör min korta karriär i kommunpolitiken. Den handlar om kommunens satsning på Teknikparken i Gävle där det framkommer att jag (som ensam moderat) tillsammans med Folkpartiet reserverade mig mot beslutet. Jag var och är skeptisk till en för stor sammanblandning av skattebetalares pengar och näringslivets kapital.

Två bra dagar



De senaste två dagarna har varit intensiva. Gårdagen gick till att presentera budgeten på presskonferenser i Gävle och Hudiksväll samt ett kvällsmöte med unga riksdagskollegor med flera. Idag har jag arrangerat ett lunchmöte samt en hearing i riksdagen med Hollands tidigare premiärminister Wim Kok angående ungdomsarbetslöshet. Ikväll har jag talat i Gävle på MUF:s talarkväll och är nu på väg tillbaka på tåget mot Stockholm. Imorgon bitti är jag tillbaka på tåget mot Gävle för att ha möte med riksdagskollegor inför verksamhetsbesök i länet.

söndag 20 september 2009

Struligt att rösta i kyrkovalet

Det blev struligt idag när jag skulle ta med släkten för att rösta i kyrkovalet. Stängt för röstning mellan kl. 10.45-15.30 (!) och dessutom endast möjligt att rösta i egen vallokal. Ökat valdeltagande? Glöm det. Vi lyckades iaf lösa det mesta, bland annat genom bud-röstning med underskrifter, så jag behöver inte ha dåligt samvete.

Crazy Anna Anka

Anna Anka har blivit ett samtalsämne i de flesta miljöer. Inom politikens värld har hon redan hunnit med en debattartikel på Newsmill och att flörta med Kd. Bjuder här på "Best of Anna Anka". Inga komentarer.

Allianskampanj i Gävle

Igår genomförde Allians för Gävle en kampanj som nådde 2 000 Gävlebor! Känns fantastiskt bra att alliansens samarbete är så starkt i Gävle jämfört med andra kommunder i länet där Centerpartiet ofta väljer samarbete med Socialdemokraterna.

torsdag 17 september 2009

Mer infrastruktursatsningar till Gävleborg

Regeringen presenterade idag att ytterligare 1,6 miljarder kronor tillförs infrastrukturen under åren 2009-2011. Detta för att snabba på redan beslutade objekt. För Gävleborg innebär det en satsning på bland dubbelspåret mellan Skutskär och Furuvik, kapacitetshöjande åtgärder på ostkustbanan norr om Gävle till Sundsvall och en ny sträckning av E4 mellan Enånger och Hudiksvall. Strålande!

onsdag 16 september 2009

Historisk uppgörelse om samer

Idag presenterar alliansen en historisk uppgörelse på DN Debatt om same- och rennäringspoltik. Jag ingår i den arbetsgrupp som förberett förslagen som nu skickas ut på remiss.

Vilka är det stora nyheterna?
- Samebyn öppnas upp för även icke renskötande samer att kunna bli medlemmar
- Näringsförbudet (att endast kunna bedriva rennäring) över samebyarna avskaffas
- Nya sameby-medlemmar får ingen automatisk jakt- och fiskerättighet (dvs ingen förändring utifrån vad som gäller idag)
- En ny konsulationsordning införs som innebär att regeringen ska samråda med Sametinget vid frågor av särskilt vikt för samer som folk
- En ömsesidig hänsynsregel införs i renskötselområdet (kommer att fungera ungefär som jordabalken)

Det bör noteras att Socialdemokraterna inte lyckades med att nå en enda väsentlig överenskommelse på detta område under sitt regeringsinnehav. Vi har även inom alliansen olika ingångsvärden i dessa frågor men har för avsikt att under hösten återkomma med fler uppgörelser.

tisdag 15 september 2009

Riksdagens öppnande



Idag öppnande riksdagsåret formellt med pompa och ståt i kammaren. Kungafamiljen skänkte som vanligt extra vagans och Fredrik lämnade regeringsförklaring. Mina bänkgrannar (sossar) muttrade under hela tillställningen men i övrigt var de flesta på bra humör.

söndag 13 september 2009

Var är S-jobbpolitik?

Socialdemokraterna har lanserat sin "nya jobbpolitik" inför S-kongressen i höst. Jag har inte läst igenom samtliga förslag än men av presentationen att döma känns det verkligen svagt. Det talas om att det är viktigt med entreprenörskap och företagande men det läggs inga centrala konkreta förslag för att göra det enklare eller mer lönsamt att driva just företag. Det talas vidare om att det är viktigt med stöd för arbetslösa men istället för komplettera Arbetsförmedlingen med fler aktörer så skall Arbetsförmedlingen istället byta namn till Kompetensförmedlingen. Vidare är det fokus på höjda skatter för att finansiera högre bidragsutbetalningar. Vem tror på allvar att detta är ett bra recept för att Sverige ska återhämta sig snabbt när konjunkturen vänder? På vilket sätt förhindrar detta att arbetslösheten inte biter sig fast? Det ser ut som att arbetslinjen står mot bidragslinjen även i nästa val.

Stieg Larsson är het i Spanien

Sverige är verkligen hett i Spanien just nu. Zlatan talar många om men ett fenomen är överlägset: Stieg Larsson och Milleniumtriologin. Över allt syns Stig Larsson och hans böcker. Beundran är på gränsen till fanatisk och spanjorer berättar om att det finns speciella klubbar där hans böcker diskuteras. Flera berättar att de nu måste åka til Stockholm för att se de platser som finns med i böckerna. Kanske en bra affärsidé att erbjuda en guidad tur om det inte redan finns?

Ska för övrigt resa hem idag och det ska bli skönt. Stannade kvar två extra dagar privat i Bilbao men ser fram emot riksdagens öppnande i veckan.

fredag 11 september 2009

Guggenheim


Efter dagens möten och innan middagen hann jag besöka Guggenheim-muséet. Trevligt med lite kultur för en gångs skull!

I Bilbao


Är i Bilbao med arbetsmarknadsutskottet och besöker Europeiska Arbetsmiljöbyrån. På bild den trevliga ordf. för Centerkvinnorna Annika Qarlsson.

onsdag 9 september 2009

Accepterar S hela jobbskatteavdraget nu?

DN Debatt idag meddelar Sahlin att skatterna ska höjas. Det är i sig ingen överraskning men inriktningen väcker frågor. Av artikeln framgår att det endast är de riktigt förmögna som skall betala men det faller på sin egen orimlighet om S skall klara av att finansiera bland annat en 80-procentig A-kassa samt kraftigt sänka skatter för pensionärer. Eller ser vi redan nu en reträtt från socialdemokratin på skatteområdet och därmed sänkta ambitioner på utgiftsökningar? I artikeln framgår endast att framtida inkomstskattesänkningar avvisas, innebär det att S nu accepterar steg 3 i jobbskatteavdraget? Med tanke på att de varit emot varje steg hittills, men sedan ändrat sig, så följer de ändå någon form av logik.

tisdag 8 september 2009

Kul dag!



Tisdagen blev en kul och intensiv dag. Lunch med medlemmar i Sandviken, kommentar för P3 om ungdomars möjlighet till starta-eget-bidrag samt debatt med Berit Högman i Studio 1 om Hoforsungdomars attityd till arbete.

måndag 7 september 2009

Hoforsföretagare



Idag deltog jag på ett möte med företagare i Hofors. Kändes bra och fick flera bra medskick. Imorgon är det dags för Sandviken.

fredag 4 september 2009

Mot Hassela


Kände ett jag ville ha lite hits på vägen mot Hassela och köpte "Absolute Music 61". Aningen pinsamt, eller?

torsdag 3 september 2009

Rättvis vård

Idag skriver jag tillsammans med min riksdagskollega och vårt oppositionsråd i landstinget om en rättvis vård i hälsingetidningarna. Vid den moderata partistämman beslutades om en ökad nationell reglering för att uppnå en mer jämlik vård över landet. Det ska bli intressant att se hur övriga allianspartier och socialdemokrater ställer sig till detta.

I övrigt fortsatte jag idag min "hälsinge-resa" och hade lunchmöte i Bollnäs. Bra uppslutning och återigen kloka synpunkter att ta med in i politikproduktionen.

onsdag 2 september 2009

Bra diskussioner i Alfta



Mitt lunchmöte i Alfta idag blev väldigt bra! Många medlemmar och företagare kom och ville diskutera det mesta. Flera viktiga synpunkter och idéer kom upp i allt från skatter, sjukvård till flyktingpolitik.

tisdag 1 september 2009

På väg genom Hälsingland


Åker genom vackra Hälsingland och är på väg till Ljusdal. Denna vecka ska jag faktiskt hinna med företagsluncher varje idag och imorgon blir det Edsbyn.