onsdag 16 september 2009

Historisk uppgörelse om samer

Idag presenterar alliansen en historisk uppgörelse på DN Debatt om same- och rennäringspoltik. Jag ingår i den arbetsgrupp som förberett förslagen som nu skickas ut på remiss.

Vilka är det stora nyheterna?
- Samebyn öppnas upp för även icke renskötande samer att kunna bli medlemmar
- Näringsförbudet (att endast kunna bedriva rennäring) över samebyarna avskaffas
- Nya sameby-medlemmar får ingen automatisk jakt- och fiskerättighet (dvs ingen förändring utifrån vad som gäller idag)
- En ny konsulationsordning införs som innebär att regeringen ska samråda med Sametinget vid frågor av särskilt vikt för samer som folk
- En ömsesidig hänsynsregel införs i renskötselområdet (kommer att fungera ungefär som jordabalken)

Det bör noteras att Socialdemokraterna inte lyckades med att nå en enda väsentlig överenskommelse på detta område under sitt regeringsinnehav. Vi har även inom alliansen olika ingångsvärden i dessa frågor men har för avsikt att under hösten återkomma med fler uppgörelser.

14 kommentarer:

Anna sa...

Finns det någon möjlighet att få läsa förslagen i sin helhet om man inte tillhör någon remissgrupp? Var får man tag i dem i så fall?

O-T Utsi sa...

Hej Tomas.
Bra att ni tar initiativ en denna svårknäckta nöt.
En del tankar på vägen bara.
Samebyn öppnas för alla som tillskriver sig som same och kan knyta an till ett område, menar ni. Samebyn är med nuvarande lagstiftning(rennäringslagen) en ekonomiskförening för rennäringen. Utgifterna som samebyn har bekostas av renarna. Dvs vi betalar en viss avgift per ren för att bekosta driften av samebyns aktivitet. Där en stor del av avktiviteterna idag har blivit att handlägga medlemsansökningar och andra ställningstaganden i frågor som rör medlemmer.
Allt detta merarbete som nu kommer att åläggs samebyn kan EJ bekostas av renarna. Samebyns arbete är idag redan omfattade och styrelsearbete kostar redan för mycket för samebyn. Dessutom ska vi betala för samråd med skogsbolagen, gruvnäring och andra intressenter som vill bedriva en näring i anslutning till de områden där vi har näringsrätt grundad på urminneshävd.
Det kommer ej att gå att detta merarbete(som är nödvändigt) bekostas av samebyns budget, där intäkten till stor del grundas på en avgift/ren. Vi måste på någotvis särskilja verksamheten renskötsel och annan medlemsverksamhet. Som det är nu är allting ett och samma och allting bekostas av renarna och renägarna.
Jag har varit styrelseledamot och är verksam inom renskötsel i Sveriges största sameby, Sirges. Vi är redan alltför många renägare och medlemmar som gör att driften försvåras och fördyras. Vi behöver en ny rennäringslag som gör det möjligt för oss renskötare att begränsa antalet renskötselenheter/sameby och en möjlighet att inom samebyn begärnsa renantalen. Kika på norges renskötselförordning, som har gett en visserrligen hårt styrd renskötsel men en väl fungerande och livskraftig renskötsel. Renskötsel bygger på naturtillgångar som är begränsade och behöver därför styras så vi brukar dessa naturtillgångar på ett långsiktigt hållbart och effektivt sätt.
Det blir spännande att få se vad ert arbete leder till.
Olof Thomas Utsi, 27år. Jokkmokk och Sirges sameby.ot@utsi.se

Galaxa sa...

Socialdemokraterna har en viktig anledning att aldrig röra vid bl.a. just dessa orättvisor som drabbat det samiska folket. I Norrbotten har de nämligen ett av sina starkaste fästen. Där finner man också de värsta samemotståndarna.

Erik-Oscar Oscarsson Sametingsledamot Landspartiet Svenska Samer sa...

Än en gång som befarat. De som utreder ser bara till den lagstiftning som finns och lutar sig mot den redan existerande samebyn som om samebyn skulle vara liktydigt med det samiska folket. ( se DN och SVD idag den 16 september 2009).
Det går inte att tala om att det som nu lagts fram gagnar det samiska folket då den bara ser till de som nu finns i samebyn med tillägg de som har ursprung i samebyn.
Flertalet samer har ingen anknytning till någon sameby då systemet med samebyar är en sen tillblivelse med ständiga ändringar som inneburit att de samiska rättigheterna har tillförts de få som tillhört renskötseln.
En politik som fortsättningsvis delar upp oss samer i olika grupper, där vi som stått utanför samebysystemet även i fortsättningen skall stå utan samiska rättigheter som tillhör oss som ett urfolk.
Det som denna arbetsgrupp nu presenterar ser inte till hela det samiska folket utan låter sig luta mot ett rådande orättvist system där de samiska rättigheterna skall särskiljas mellan vilken same man nu råkar vara. Kommer man från de utanförstående som inte har eller haft renskötselrätt så skall man också tillsvidare stå utanför de samiska rättigheterna.
När du Tobias Tobé talar om icke renskötande samer så finns det enligt ert förslag en begränsning som just lutar sig mot den gamla föreställningen att man är same först när man tillhör eller har sitt ursprung i en sameby.
Som samiskt folk är vi mycket större och många fler än så. De samiska rättigheterna skall tillföras oss som ett folk utan åtskillnad.
Positivt i sammanhanget är att man tänker införa ny konsulationsordning som innebär att regeringen ska samråda med Sametinget vid frågor som berör oss samer som ett folk.
Äntligen får man väl säga att regeringen ser sametinget som det folkvalda parlament vi är och jag ser fram emot med spänning de överläggningar som är framför oss där vi sätter oss ned vi förhandlingsbordet som jämbördiga parter.
Än så länge kan du inte käre riksdagsman dra några politiska poänger av ert handhavde så långt. Låt oss återkomma när vi samtalat och förhoppningsvis vi samer erkänns som ett urfolk med de rättigheter som oss tillhör utan åtskillnad.
Se också denna hemsida; http://sametinget.se

Tomas Tobé sa...

Hej Anna! Maila mig på tomas.tobe@riksdagen.se så ska jag se till att du får läsa den.

I övrigt ser jag nu fram emot att ta emot synpunkter på dessa förslag.

Anonym sa...

Att slå sig för bröstet för denna "historiska uppgörelse" där inga samer funnits med i arbetet, slår tillbaka på de riksdagsledamöter som försöker inbilla sig själva och andra att samer skulle bli glada över detta förslag. Skulle ni istället föreslagit att FN:s Urfolksdeklaration och ILO:s konvention 169 för urfolk och stamfolk, skulle implementeras och ratificeras, då skulle det vara historiskt: Detta lär inte hända under överskådlig tid, varken under Fredrik Reinfeldt eller någon annan statsminister. Inte så länge som man inte är beredd att låta samerna få konsultativ status med möjlighet att påverka beslut och inte bara rådfrågas, eller att samerna får del av de inkomster som idag utvinns på traditionella markerna. Var ärlig, det handlar om resurser, som i vilken annan postkolonial stat som helst! Att de samer som står utanför samebyn idag, skulle bli belåtna-trodde ni verkligen det? Hur naivt kan det bli? Och hur cyniskt? Vilket parti, vilka partipolitiker har ryggrad att stå upp för en sann demokratisk ordning för ALLA Sveriges medborgare? Även för samerna. Lösningen på dilemmat som Sverige en gång skapade kvarstår. Detta är bara ett spel för gallerierna. Tyvärr så saknas även modet hos våra folkvalda samiska politiker, liksom förmågan, och man inte ser längre än till sin egen grupp.
Same i stan

Biret Máret sa...

Bures !
Vad betyder detta:
"Näringsförbudet (att endast kunna bedriva rennäring) över samebyarna avskaffas." ???

Biret Máret sa...

Bures !
Varför har Ni inte tagit upp ILO 169 ?

Biret Máret sa...

Bures !
Varför har samiska representanter inte fått vara med vid utformningen av propositionen? Detta strider ju mot FN:s urfolksdeklaration.

Tomas Tobé sa...

Hej Biret! ILO 169 kommer att behandlas av arbetsgruppen under hösten. Detta är en första uppgörelse inom alliansen som dessutom bygger på flera utredningar och remissvar.

Galaxa sa...

Ja, det är faktikst ganska pinsamt att Sverige ännu inte undertecknat ILO 169. Vad är det som Norge och Finland respekterar, men som svenska staten har så svårt för? Jag har aldrig försått vilken formulering som gör att statsstaten Sverige är så orolig för ILO 169?

Ytterligare en fråga: I vilken utsträckning har Sametinget varit inblandat i den "historiska uppgörelsen"? Om ingen närvaro av samerna själva funnits med, så är uppgörelsen historisk endast i det avseende att historien upprepar sig. Till synes välvilligt, men mästrande och von oben, gör sig svenska staten ånyo till tolk för samerna. Men rätta mig om jag drar fel slutsats!

Lina sa...

Vilka är remissinstanserna?

Tomas Tobé sa...

Arbetsgruppen har gått igenom förslag från de utredningar som gjort de senaste åren. Samer och andra som berörs har varit remissinstanser vid dessa utredningar och framfört synpunkter. Vidare har vi inför denna uppgörelse träffat väldigt många, både samer och den övriga lokalbefolkningen.

Anonym sa...

"Historisk uppgörelse om samer" skriver du.... Ja, det klart om man är 31 år och suttit i riksdagen sen 2006 så kanske det känns historiskt att komma med förslag om samerna....

I och för sig är förslagen ganska viktiga och överlag bra:
Öppen sameby för alla, bra eftersom samerna kan enas bättre.
Bort med näringsförbudet, bra eftersom det öppnar upp bättre för andra verksamheter. Dock är det inte något större hinder att starta bolag för samma sak.
Konsultationsordning där samerna kan komma med synpunkter i ett tidigare skede, bra det också men samtidigt säger man att målet är att komma överens med Sametinget men om man inte gör det så kommer regeringen att lägga sitt förslag och redovisa Sametingets inställning. Regeringens budskap är alltså att tyck som vi eller tyck som ni vill men vi gör som vi vill.

Att du skriver "uppgörelse OM samer" är också talande. Det är alltså riksdagspartierna som kommit överens OM samerna medan man inte kommit överens MED samerna. Men det är inte så noga vad samerna tycker utan dom får nöja sig med att riksdagspartierna kommit överens OM samenar. Jättefin grund för dom framtida konsultationerna med samerna....

Nä, om det varit en historisk uppgörelse så hade man tagit utgångspunkt på vad som hänt genom historien och beklagat oförätterna och kommit med förslag hur allt detta ska kompenseras och att man återlämnat en stor del av marken till samerna, åtminstone den idag så kallade statliga marken. Det hade varit en historisk uppgörelse. Det du kallar historisk uppgörelse är bara ännu en i raden av fernissalager på en rutten och fallfärdig svensk samepolitik vars utgångspunkt är det rasistiska 1800-talet.

Tyvärr är den här uppgörelsen bara ytterligare en fjuttig liten parantes i sveriges solkiga samepolitiska historia......:-(