torsdag 30 april 2009

Lech Walesa


Lech Walesa fick stående ovationer redan innan talet. Tidigare polsk president som startade som fackföreningsledare i strid med kommunisterna.

onsdag 29 april 2009

Angela Merkel


Förbundskansler Angela Merkel är den politiker med starkast stöd inom EPP. Hon höll ett viktigt tal om ett starkt Europa som ska tala med en röst.

Fredrik


Fredrik talar om att EPP ska vara ett tryggt alternativ i oroliga tider. Frihandel och klimatutmaningen fick även stor uppmärksamhet i talet.

Berlusconi


Den kontroversiella Silvio Berlusconi håller tal. En mix av populism, inrikespolitik och kärleksförklaring till EPP levererades med gott självförtroende. Mig övertygade han inte men han är onekligen en intressant person

Starkt


Andrey Dmitriev från United Civic Party höll ett engagerat introduktionstal som gör att han riskerar att bli fängslad vid hemkomst. Han påpekade att samtliga närvarande oppositionspolitiker spenderat tid i fängelse pga av deras regimkritik. Han fick varma applåder.

Ett odemokratiskt Vitryssland


Genom Jarl Hjalmarsson (närstående stiftelse till oss) startar nu ett seminarium om utvecklingen i Vitryssland. Diktatorn Lukashenko håller landet i ett hjärngrepp och demokrati, yttrandefrihet och mänskliga rättigheter är satta på undantag. Oppositionsföreträdare deltar på seminariet och säger att de behöver mer hjälp på plats i Vitryssland.

tisdag 28 april 2009

EPP-möte


Sitter just nu i kvällsmöte med EPP-kollegor och diskuterar den ekonomiska krisen. Samarbetsviljan är ovanligt stor och flera viktiga inriktningsförslag växer fram. Jag betonar särskilt att skapa stabilitet på finansmarknaden och inte falla för protektionism. Fri handel är avgörande för Europas framtida tillväxt och välstånd.

Min vän


På bild en vän som hänger med mig ofta. Nu drar vi till Polen för möten med EPP (Europa-högern).

fredag 24 april 2009

Kommunal rikskonferens


1700 moderater har samlats till kommunal rikskonferens i Örebro.

onsdag 22 april 2009

Bra dag med Hasse i släptåg



Tisdagen blev en bra dag. Var på gott humör och har hunnit med mycket. Förresten så följer Hasse Persson från SR Gävleborg med mig under två dagar för ett specialrepotage. Tanken är att skilda mitt uppdrag som politiker och givetvis en del av mig som privatperson. Jag siktar på att presentera mer av politikern men vi får se hur det går. Idag hann vi förutom en del prat också ha möten med kommittén i arbetsmarknadsutskottet, Svenskt Näringsliv, Jägarförbundet och Arbetsförmedlingen.

tisdag 21 april 2009

Stopp för nya möten


Jag har haft två dagar helt fulla av möten igen. Har nu landat på riksdagsgrupp och känner att jag måste lära mig planera in mer luft i kalendern. Det blir för lite tid till inläsning och politikproduktion. Från och med är det stopp för mötesinbokning under minst en vecka!

lördag 18 april 2009

Länsförbundsstämma


Dags för länsförbundsstämma i Bollnäs.

fredag 17 april 2009

En bra handelsminister



Handelsminister Ewa Björling gör en strålande insats. En frihandelsvän utan reservationer. Idag uppmärksammas hon av bland annat SvD för att hon träffat Maltas premiäminister och tagit strid för att kondomer är viktigt för hiv-bekämpning i Afrika.

Sverige är hyfsat borgerligt

Borgerliga ledarsidor och Maud Olofsson hävdar ofta att det behövs ett värderingsskifte i Sverige. Frågan är dock om det inte redan skett? Om det skriver jag i dagens ledarkolumn i Västerviks-Tidningen.

torsdag 16 april 2009

Tramsigt utspel om regeringsombildning

C-kollegan Fredrick Federley skriver idag på sin blogg om att han önskar en regeringsombildning. Tillåt mig utdela en stor suck. Det var så klart givet att det skulle komma kommentarer och utspel av detta slag med tanke på moderaternas frammarsch i opinionen men att det skulle komma från en ung centerledamot känns så trist. Det finns inte en dag då vi, moderaterna, väljer att prioritera alliansen före vårt eget parti. Vi är fullt medvetna om att det kräver både fingertoppskänsla och ödmjukhet. Att moderaterna har fler poster i regeringen är en direkt återspegling av valresultatet och allt annat vore orimligt. Att vara vice statsminister och näringsminister eller för den delen miljöminister (klimatdebatten) är inga svaga poster även om Federley verkar anse det. Personligen är jag dessutom övertygad om att övriga borgerliga partier efter valrörelsen kommer att landa på ett klart bättre valresultat, än vad som nu anges i olika opinionsmätningar, på bekosnad av både oss och socialdemokraterna.

Jag har iofs, medan jag skriver detta inlägg, nu tagit del av ett nytt blogginlägg från Federley som avslöjar att allt egentligen var ett experiment för att bevisa sociala mediers genomslag. Tillåt mig då utdela en dubbel suck. Hur svårt är det att skapa medialt intresse på att spela upp en "allianskonflikt"? Då spelar det ingen roll om det är ett pressmeddelande, blogg eller Twitter. Det säljer.

onsdag 15 april 2009

Viktig budget för Gävleborg

I vårbudgeten var dagens stora nyhet att regeringen tillför 10 miljarder kronor till aktiva arbetsmarknadsåtgärder och arbetslöshetsförsäkringen. Den stigande arbetslösheten medför att den viktigaste prioritering i vårpropositionen blir att dämpa nedgången och att motverka att sysselsättningen faller. Detta blir med andra ord en viktig budget för Gävleborg som redan har landets högsta arbetslöshet.

tisdag 14 april 2009

Klok analys

Klok analys om svenska spelmonopolet av SvD:s ledarsida: läs

Pär Nuders farväl rätt trist



Under påskledigheten passade jag på att läsa Pär Nuders farväl till politiken, boken "Stolt men inte nöjd". Tyvärr var den mer trist än jag hade hoppats. Kanske på grund av att Nuder egentligen bara lagt sig i vassen för att studera Sahlins misslyckande och för att sedan göra rejäl come back. Fokus låg iaf mest på att beskriva sig själv som en internationell statsman och att ge sin sida av händelseförloppet när Sahlin avrättade honom medialt. Hans politiska analys gällande socialdemokratins framtid var dock intressant och framför allt om det strategiska misstaget att bilda allians med vänsterpartiet.

fredag 10 april 2009

Spelmonopolet

Ladbrokes försöker på Newsmill att väcka den avsomnade spelmonopolsdebatten. Ett gammalt inlägg från undertecknad har därför blivit uppdaterat.

Nyligen skrev E24 om läget efter spelutredningen. Det ska bli intressant att se var vi landar. S lyser med sin frånvaro i dikussionen.

onsdag 8 april 2009

Regeringens tillskott till välfärden

Sammanlagt hela 506,7 miljoner kronor till Gävleborgs kommuner och landsting aviserades igår av regeringen. Jag hoppas verkligen att lokalpolitikerna nu använder dem till att värna kärnan i den svenska välfärden och inte till storslagna politikermonument.

Gävleborgs landsting får cirka 62,5 miljoner kronor för år 2010, 44,7 kronor för år 2011 och 44,7 miljoner kronor för år 2012. Sammanlagt får landstinget 152 miljoner kronor över en treårsperiod.

Gävleborgs kommuner får cirka 146 miljoner kronor för år 2010, 104 miljoner kronor för år 2011 och 104 miljoner kronor för år 2012. Sammanlagt får Gävleborgs kommuner 354 miljoner kronor över en treårsperiod. Nedbrytning kommunvis nedan:

Bollnäs 13 863 579 kr
Gävle 49 500 532 kr
Hofors 5 238 611 kr
Hudiksvall 19 536 271 kr
Ljusdal 10 128 369 kr
Nordanstig 5 153 912 kr
Ockelbo 3 190 492 kr
Ovanåker 6 165 532 kr
Sandviken 19 522 507 kr
Söderhamn 13 756 647 kr

måndag 6 april 2009

Belägrad LO-borg



På väg till lägenheten i Stockholm passerade jag den belägrade LO-borgen. TV- och radiobilarna står uppradade utanför men alla journalister är inne på den pågående presskonferensen. Imponerande att samtliga LO-förbund verkar sluta upp bakom Wanja Lundby-Wedin. Deras förtroende för henne verkar vara högre än vad svenska folkets är för närvarande.

Kriser

Det är ett väldigt mycket fokus på kri(s)en just nu. Givetvis har jag inget problem med att det socialdemokratiska partiet fullständigt håller på att säcka ihop men klart intressantare och viktigare är den riktiga krisen. Om det ska jag tala idag i Hudiksvall för företagare. Då kommer jag bland annat att påminna om att 4400 miljarder av skattebetalarnas pengar redan är ute i olika krispaket i Sverige och i lån till andra länder.

lördag 4 april 2009

Underbara lördag!


Klarblå himmel. Solen skiner. Demoskop visar alliansövertag och ger M 35 %. På landet och krattar löv. En underbar dag helt enkelt!

onsdag 1 april 2009

Jag får gifta mig



Då var beslutet fattat med en överväldigande majoritet. Jag och många med mig får äntligen möjligheten att, precis som alla andra, kunna gifta sig. Det känns stort och jag är stolt över att ha bidragit till Sverige fått en modern och inkluderande lagstiftning.

Radio


Dags för radiointervju efter debatten. Nöjd med mitt anförande men trött.

Oväntad lyckoönskan


Kd-politikern Lennart Sacrédeus gratulerade i sitt tal mig och några kollegor till för politisk framgång och lyckoönskade även om han inte håller med. Annorlunda men kul.

Könsneutral äktenskapslagstiftning


Idag debatteras förslaget om könsneutral äktenskapslagstiftning. Beslutet fattas kl. 16.00 idag och har stöd av alla partier utom Kristdemokraterna. En bra dag med andra ord!