måndag 30 mars 2009

Samepolitik

Idag har det blivit same- och rennäringspolitik för hela slanten. Inläsning av nya dokument och göra ställningstaganden. Hade även ett givande möte med kulturministern som är en klok person.

söndag 29 mars 2009

Paris


Avnjutit en underbar weekend i Paris. Behövde verkligen ta igen mig. Måndagen kommer dock alltid för fort...

torsdag 26 mars 2009

Bonusar

Debatten om bounusar har varit intensiv den senaste månaden. I grunden är det bra att det diskuteras ordentligt. Jag har personligen svårt att se logiken i att ett negativt resultat för ett bolag ändå ska generera bonusar i miljonklassen. Vidare har jag ännu svårare för människor som säger en sak och gör en annan (läs: LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin).

måndag 23 mars 2009

Japansk TV



Började månagen med att bli intervjuad av Japansk TV om den finansiella oron och om vad Sverige vidtar för åtgärder. Det blev en lång intervju på över en timme och journalisten var imponerande väl påläst om Saab, ungdomsarbetslöshet och pensionsutveckling. Den stora skillnaden från intervjuer i svensk TV var inte bara språket utan att de var hela sju personer från TV-teamet. I Sverige är det max en kameraman och en journalist.



lördag 21 mars 2009

Tillbaka till Gimo


Jag har nu spenderat två dagar på Gimo Herrgård med Gävlemoderaternas styrelse. Planeringen för året är nu klar och är väldigt ambitiös. Gimo Herrgård var tidigare vad Bommersvik är för sossarna. Nu ägs det dock inte längre av oss men det var kul att komma tillbaka.

fredag 20 mars 2009

S-förnyelse i återvändsgränd

Idag har jag en ny kolumn i Västerviks-Tidningen om "S-förnyelse i återvändsgränd". Läs här

torsdag 19 mars 2009

Paus


Äntligen lite glamour i vardagen. Är på Måns Zelmerlöws releasefest och har det toppen.

onsdag 18 mars 2009

Votering


Förhandlade om samefrågor så jag knappt hann till dagens votering. Det blev en härlig spring-marsch från jordbruksdepartementet till riksdagen:-)

EU-nämnd


På möte med EU-nämnden. Samråd med statsministern, utrikesministern, finansministern och EU-ministern inför toppmötet 19-20 mars.

S spelar rysk roulett med svenska modellen

Idag går remisstiden för Lavalutredningen ut. Jag skriver på Newsmill om att Socialdemokraterna spelar rysk roulett med svenska modellen.

måndag 16 mars 2009

Ljusdal


Idag har jag talat på Ljusdalmoderaternas årsmöte. På bild ovan ordförande Lasse Molin som gick igenom strategin för att vinna folks förtroende i kommunen.

lördag 14 mars 2009

MUF


Talat på välbesökt muf-stämma i Söderhamn.

onsdag 11 mars 2009

Huvudavtalsförhandlingarna

Idag meddelades att huvudavtalsförhandlingarna mellan arbetsmarknadens parter brytit samman. Det beklagar jag verkligen. Sverige behöver ett nytt huvudavtal som ger en bra omställningsgaranti för arbetstagarna och som sätter stopp för osunt fackligt agerande som exempelvis mot salladsbaren i Göteborg. Det återstår nu att se om det kan finnas någon öppning för nya förhandlingar eller om alla dörrar verkligen är stängda.

tisdag 10 mars 2009

Arbetskraftsinvandring ger nyckelkompetens

Idag skriver jag och migrationsministern i hälsingetidningarna om arbetskraftsinvandring.

Bla bla bla bla....

Igår inledningstalade jag på moderaterna i Gävles nya "Politikerutbildning" vilket bland Gefle Dagblad berättade om. Sedan åkte jag och talade på Hoforsmoderaternas årsmöte. Även om jag är politiker, och därmed gillar att tala, så börjar jag bli trött på min egen röst. Längtar efter period med mer inläsning av handlingar och politikproduktion...

lördag 7 mars 2009

Stoppa matchen? Glöm det.

Följer den tragiska mediarapporteringen om vad som sker utanför tennismatchen i Malmö mellan Sverige och Israel. Givetvis har de s k fredliga demonstrationerna urartat, svensk vänster har aldrig dragit sig för att bli våldsam. Den växande anti-semitismen som just nu breder ut sig i Sverige är mycket oroväckane och jag undrar om alla som är kritiska till Israel verkligen inser vad de bidrar till.

torsdag 5 mars 2009

Sysselsättningsutskottet



Idag träffade jag och ett antal riksdagskollegor sysselsättningsutskottet från europaparlamentet. Intressanta diskussioner om laval, ökad arbetslöshet och arbetstidsdirektivet.

onsdag 4 mars 2009

Sahlin och svenska modellen

De senaste dagarna har IF Metalls uppgörelse om en möjlighet till en temporär arbetstidsförkortning med arbetsgivarna varit i fokus. I Sverige föreligger en arbetsmarknadsmodell där parterna på arbetsmarkanden ges och tar ett stort ansvar. Det innebär att politiker inte ska påverka frågor om exempelvis lönebildning men Sahlin kritiserar idag öppet IF Metall för uppgörelsen.

Sahlin väljer därmed att inte respektera partsautonomin. Det är anmärkningsvärt att hon öppet lägger sig i parternas överenskommelser på svensk arbetsmarknad. Sahlin borde hålla sig till de delar av arbetsmarknadspolitiken som är politikens ansvar. Vidare kan jag konstatera att hon med detta även kritiserar sin egen ledamot i Socialdemokraternas verkställande utskott, Stefan Lövdén.

Det är inte heller första gången som Sahlin ger sig in i det ansvar som delegerats till parterna. När hon var arbetsmarknadsminister 1990 föreslog hon både strejk- och lönestopp. Hon verkar fortsätta i samma anda när hon blivit partiledare.

P1 Morgon

Började dagen med att debattera med Luciano Astudillo i P1 Morgon. Det kändes bra. Argumentet "regeringen gör ingenting" håller inte när verkligheten är en annan:

- Europaas mest expansiva budget för 2009 (32 miljarder)
- Stabilitetsplan för finansiella marknaderna
- Jobb- och omställningspaket (23 miljarder över tre år)
- Förstärka krediter för Sveriges exportföretag
- Stärkta insatser för fordonsindustrin (28 miljarder)
- Tillfälligt skatteuppskov för företag
- Statligt kapitaltillskottprogram

Debatten kan ni lyssna på här.

tisdag 3 mars 2009

TCO


Deltar idag på en konferens om jobben och krisen som TCO arrangerar. Intressanta tal blandas med politiska attackar.

måndag 2 mars 2009

Debatt om bensinmackar

Idag har jag presenterat ett underlag från Länsstyrelsen i Gävleborg som visar att nära en tredjedel av bensinmackarna i Gävleborgs glesbygd hotas att läggas ned. Utanför tätorterna är det 35 orter som endast har en anläggning kvar och av dessa är 10 mackar nedläggningshotade.

Regeringen har i dagarna aviserat om stöd 30 miljoner, utöver stödet till kommersiell service, för att öka tillgängligheten av bensinmackar i gles- och landsbygd. För Gävleborgs del innebär det 1 359 000 kronor och det kommer bland annat att administreras av länsstyrelsen.

Underlaget har jag idag debatterat i SR Gävleborg med miljöpartiets Bodil Ceballos. Inslaget börjar cirka kl. 15.40.