onsdag 4 mars 2009

Sahlin och svenska modellen

De senaste dagarna har IF Metalls uppgörelse om en möjlighet till en temporär arbetstidsförkortning med arbetsgivarna varit i fokus. I Sverige föreligger en arbetsmarknadsmodell där parterna på arbetsmarkanden ges och tar ett stort ansvar. Det innebär att politiker inte ska påverka frågor om exempelvis lönebildning men Sahlin kritiserar idag öppet IF Metall för uppgörelsen.

Sahlin väljer därmed att inte respektera partsautonomin. Det är anmärkningsvärt att hon öppet lägger sig i parternas överenskommelser på svensk arbetsmarknad. Sahlin borde hålla sig till de delar av arbetsmarknadspolitiken som är politikens ansvar. Vidare kan jag konstatera att hon med detta även kritiserar sin egen ledamot i Socialdemokraternas verkställande utskott, Stefan Lövdén.

Det är inte heller första gången som Sahlin ger sig in i det ansvar som delegerats till parterna. När hon var arbetsmarknadsminister 1990 föreslog hon både strejk- och lönestopp. Hon verkar fortsätta i samma anda när hon blivit partiledare.

Inga kommentarer: