onsdag 26 augusti 2009

Utveckla vår politik för unga

Idag berättar Svd att moderaterna ska utveckla vår politik för unga som i EU-valet gav oss ett lågt stöd. Jag kommer att leda området arbetsmarknad och företagande och ser verkligen fram emot det. Med en av Europas högsta ungdomsarbetslöshet behöver vi finna fler svar för hur vi ska sänka trösklarna in på arbetsmarknaden och hur entreprenörskap kan stärkas.

3 kommentarer:

EKOMAT OCH EKOTIPS sa...

Hej!

Det är helt rätt att utveckla Er politik för unga. Vi måste inse att denna grupp inte är så liten och obetydlig längre. Tittar vi på födelsesiffrorna så talar de för sig själva. Alltfler födda barn under finanskrisen enligt sjukhusen, vilket talar om att vi även i framtiden kommer att ha mycket stora skaror av unga människor.

Detta betyder att många kommer att kräva att bli rättvist behandlade, vilket de inte blir idag.

Alltfler unga upplever skyddslöshet och rättslöshet.

Många drabbades tex mycket hårt av det borttagna studerandevillkoret, och särskilt hårt drabbades de som tog examen inom någon av de samhällsvetenskapliga disciplinerna vid våra universitet och högskolor. Detta berodde delvis på samhälls- och strukturförändringar...då efterfrågan på deras kompetenser i princip försvann inte bara i Sverige utan i stora delar av Europa. Detta samtidigt som det finns fler utexaminerade än vad det finns efterfrågan. Det betyder att många nu hamnar hos socialen direkt efter examen och all framtid slås i spillror. Allra värst drabbas de som har känt sig tvingade att ta studielån därför att studiemedlen är för låga och borde ha höjts mer redan för 10-15 år sedan. Det gör att de blir sittande med studieskulder därför att de söker jobb men inga jobb får oavsätt hur hårt de anstränger sig. Jag vet...jag har egen erfarenhet av det här då jag har min examen i statsvetenskap...men inte har det hjälpt mig det minsta.

De blir nu ruinerade eftersom de inte får jobb och CSN driver in hela studieskulden på en gång. Det säger sig självt att en utexaminerad akademiker som inte får jobb INTE kan betala 300.000 kronor på en och samma gång.

Många ser därför helt naturligt som enda utväg att ta SMS-LÅN för att inte CSN skall driva en till Kronofogden och sedan driva en i personlig konkurs.

Sedan måste regeringen byt fot i integritetsfrågan och inte kriminalisera en hel ungdomsgeneration. För Generation WE så är det helt naturligt att dela allt ...med sina vänner inklusive musik. Skit i att jaga fildelare.

Jaga Moderata Skattesmitare och TV-Licensskolkare istället. Där finns alla bovarna. De som fuskar och begår oegentligheter finns mest ute i Näringslivet och bland partitopparna.

Regeringen måste ge ungdomarna en chans här i livet istället för som nu bekämpa studenter och ungdomar.

Det finns pengar till att höja studiemedlen tex. Det kan göras genom att sälja Regeringsplanen. Vi kan också sänka Riksdagsledamöternas löner med 65% direkt så får vi in pengar till staten.

Dessa pengar kan sedan flyttas över till de som bäst behöver pengarna nämligen de utexaminerade arbetslösa akademikerna som söker jobb men inga jobb får. Vi behöver också höja lönerna för sjuksköterskor och undersköterskor och lärare.

De som utexamineras från våra universitet och högskolor, men som inte får jobb oavsätt hur hårt de anstränger sig bör få hjälp av Regeringen genom riktade stöd för att ta steget bort från Sverige och bort från Europa...därför att jobben för dem finns i Amerika och Kanada där de har Entry Level Jobs - No Experience needed. Många kör också med "We train"...vilket gör att de får alla möjligheter att göra en bra karriär.

Dessa möjligheter finns inte för unga utexaminerade i Sverige eller Europa därför att forskningen visar på att det råder OVEREDUCATION i hela Europa.

Sedan bör man hjälpa utexaminerade arbetslösa akademiker som föredrar att få professionella coacher från Amerika och Kanada, därför att dessa har lång erfarenhet av att hjälpa just de arbetslösa samhällsvetarna. I Amerika och Kanada har man lyckats lösa problemet, genom samverkan mellan den högre utbildningen och de federala och nationella myndigheterna. Ett lysande exempel är Federal Student Workers Experience Program. Ett annat lysande exempel är The Canada School of Public Service.

Mvh

Mikael Drakenberg
Fil.kand

Nisse sa...

Skrota turordningslagen för uppsägning så får ni pluspoäng jämfört med socialdemokraterna.

Ifall ett fullständigt slopande är alltför svårsmält så kan ett alternativ vara att lagen slopas men att fack och arbetsgivare ges möjlighet att själva sluta avtal med samma verkan.

Tomas Tobé sa...

Hej Nisse! Redan idag är det möjligt att i kollektivavtalen göra undantag från turordningen vilket dessutom ofta sker.