torsdag 29 maj 2008

Mutad?



Under lunchen med vår motsvarighet till arbetsmarknadsutskottet igår sträckte plötsligt det slovenska pensionärspartiets ledamot över ett kuvert med pengar i och stoppar i sitt visitkort. Jag tackar bestämt nej till denna underliga gåva (läs: min fördom om korruption växte) men så började han skratta och förklarade att pengarna är värdelösa. Det var nämligen sedlar från tiden innan euro...

Jag kunde så småningom pusta ut och ta emot kuvertet med sedlarna som en sovenir hem till Sverige för delegationens räkning.

onsdag 28 maj 2008

Kammaren


Deras kammare är från tiden med kommunism, med andra ord grått, kallt och elitistisk. Inte så trevlig. På bilden talar socialdemokraternas ledare som är i opposition.

Arbetsmarknadsutskottet


Idag är vi på parlamentet och har precis träffat vår motsvariga utskott. Våra problem är mer snarlika än vad jag föreställt mig, framför allt gällande den demografiska utmaningen och arbetsmarknadens funktionssätt.

tisdag 27 maj 2008

Farligt socker


På bilden det socker som serverades till kaffet. "Nicorette-socker" känns inte helt klockrent...

Öl


Fick faktiskt lite över och då blev det en slovensk öl. Namnet "Unionen" på ölen gläder nog säskilt de fackligt engagerade socialdemokraterna i utskottet eller kanske det nya arbetarpartiet som en viss ledamot påminde om...:-)

Fack och departement


Idag har vi fortsatt med att träffa fack och sedan vår motsvarighet till arbetsmarknadsdepartement. Frågor på agendan är Laval, strejker, arbetsdirektiv, utanförskap och ordförandeskapet i EU. Utbytet gav mycket åt båda håll.

Ambassadören


Igår kväll åt vi middag med den svenska ambassadören. Den blev ovanligt informell med riktigt spännande diskussioner om bl a Slovenien och politikerförakt. Hans tredje sekreterare kom från länet, Delsbo, vilket var kul.

måndag 26 maj 2008

Slovenien


Har nu kommit till Ljubljana i Slovenien tillsammans med arbetsmarknadsutskottet. Kommer under tre dagar att ha möten med fokus på deras ordförandeskap i EU inför det svenska ordförandeskapet nästa år. På bild miljöpartiets Ulf Holm och utskottsordförande Hillevi Engström.

fredag 23 maj 2008


Kommit till sommarstugan. Det är dags att köpa en ny gräsklippare tror jag...

torsdag 22 maj 2008

Diskriminering



Idag har arbetsmarknadsutskottet debatterat i kammaren om den nya diskrimineringslagstiftningen i hela sju timmar. Pust! Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni deltog också och höll en mycket bra anförande. Förutom att jag deltog i debatten har jag idag också en debattartikel i Dagens Industri som rikat sig till Svenskt Näringsliv. De menar att diskriminering inte förekommer på svensk arbetsmarknad och jag menar att det är dags för dem att ta upp huvudet ur sanden. Ska bli spännande att se om det kommer ett svar.

Sälja delar av Svenska Spel

Idag tog regeringen äntligen beslut om något det viskats om länge korridorerna, nämligen tilläggsdirektiv till spelutredning. Det ska givetvis ses mot bakgrund av den kraftiga kritik som regeringen fått om spelpolitiken inom borgerligheten och visst är det ett steg åt rätt håll. Men inriktningen med att dela upp det i "farliga" och "ofarliga" spelformer tror jag långsiktigt kommer att vara en omöjlig väg att vandra. Hur EG-domstolen dessutom kommer reagera på detta med exakt följer just de spelformer som är extra lönsam för staten återstår att se...

Signalen om att börja sälja delar av Svenska Spel tillhör dock ett riktigt positivt besked som jag applåderar eftersom det följer min motion som den moderata partistämman biföll i höstas.

onsdag 21 maj 2008

Sänkt avgift till arbetslöshetsförsäkringen



Idag debatterade vi propositionen "En effektivare arbetslöshetsförsäkring" där jag var ansvarig från alliansen. I propositionen föreslås att den förhöjda finansieringsavgiften som arbetslöshetskassorna betalar till staten ersätts med en arbetslöshetsavgift. Förslaget innebär bland annat en ökad differentiering i avgift mellan a-kassorna där arbetslösheten i den enskilda a-kassan får ett ökat genomslag.

Enligt prognosen innebär detta att 90 procent av alla medlemmar får sänkt avgift för sin arbetslöshetsförsäkring och att vi går från en snitt på 319 kr per månad till ett genomsnitt om 250 kr per månad. Det är resultatet av att fler får arbete och att sambandet mellan arbetslöshet och a-kassa förstärks.

tisdag 20 maj 2008

Gårdagen

Gårdagen innebar arbetsplatsbesök i Hudiksvall på Hiab och Fiber Optic Valley. Besöket hos Hiab var även välbesökt av media eftersom ett varsel om 75 anställda nyligen lagts. Det bekräftar återigen behovet av att Gävleborg behöver fler små och mindre företag i en tid där de större företagen och industrierna omvandlas.

Åkte sedan ned till Gävle där jag hann med att tala inför fullmäktigegruppen och sedan MUF. Lite drygt var att tåget var kraftigt försenat sedan mot Stockholm och det innebar buss. Rullade in i Stockholm kl. 01.00 *gäsp*

lördag 17 maj 2008

MUF-hjältar


Två riktigt bra och lovande muf:are, Elin och Claes. Claes har sedan han blev medlem för sju månader sedan värvat upp mot 120 nya medlemmar! Så kul att MUF växer igen.

Hemresa


Anna och Niklas. Två trötta politiska sekreterare på riksdagen efter Järvsö-besöket.


Idag fortsatte vi planeringen och satte upp samtliga aktiviteter efter en tidslinje tom nästa val 2010.


Igår kväll inledde vi en större planeringskonferens samtidigt som förbundsstyrelsen sammanträdde till sen kväll...

Järvsö


Igår gjorde jag arbetsplatsbesök i Järvsö, bland annat hos Mekanotjänst och Nästan Äkta.

onsdag 14 maj 2008

Möten

Idag har det blivit en mötesintensiv dag igen. Känns ibland jobbigt att inte få tillräckligt med tid på kontoret men samtidigt är det ofta på möten som jag har möjlighet att föra ärenden framåt både utifrån min roll i arbetsmarknadsutskottet och inom till exempel samepolitiken.

tisdag 13 maj 2008

Bra besked från miljöministern



Idag fick jag tydliga besked från miljöminster Andreas Carlgren om den framtida rovdjurspolitken i en interpellationsdebatt under kvällen. De tidigiare oklara kommentarer han givit i media förbyttes till ett tydligt stöd för regional rovdjursförvaltning. Klart överraskande att han valde att lansera en så tydlig ståndpunkt i en interpellationsdebatt men likväl välkommen. Det känns onekligen bra att vi har en minister som inser de problem som dagens rovdjurspolitik för med sig för de som bor i områden med högt rovdjursförtryck, till exempel i Gävleborg.

Debatt om Lavaldomen



Både igår och idag har det varit debatt om Lavaldomen. Oppositionen har försökt göra gällande att den svenska modellen på svensk arbetsmarknad är hotad och även passat på att inom sig söka olika positioner. Personligen deltog jag i debatten idag där tonläget stundtals var väldigt högt. Givetvis handlar det till stor del om mobilisering inför europaparlamentsvalet för både socialdemokratin och vänsterpartiet men jag tycker att deras försök faller platt. Regeringen hanterar frågan, har tillsatt utredning för att se över eventuella konsekvenser för svensk lagstiftning och för dessutom djupgående samtal med arbetsmarknadens parter.

Jag försökte i debatten att få svar från socialdemokraterna om vilken linje som gäller utan framgång. En falang kräver att utstationeringsdirektivet omförhandlas. En annan att en extra klausul skrivs in i Lissabonfördraget medan andra helt sonika säger nej till fördraget som följd av domen. Vänsterpartiet säger nej till fördraget och tillstyrker dessutom att oenigheten inom arbetarrörelsen hotar ett eventuellt regeringssamarbete för vänsterkartellen i svensk politik.

Argast i debatten var iaf min lokala socialdemokratiska riksdagsledamot Raimo Pärssinen. Han höll ett anförande riktat mot mig som handlade om att jag egentligen är emot kollektivavtal och ljög dessutom om att jag krävt ett lokalt kommunalråds avgång av samma anledning. Pärssinen är utan tvekan den mest arga socialdemokrat jag stött på sedan jag blev invald i riksdagen men vad det beror på vet jag inte...

Räddas macken i Hassela?



Jag har sedan tid varit engagerad och följt frågan om hur hur det skall gå för den nedläggningshotade Uno-X-macken i Hassela. Nu har fått mackägaren Siv fått ett erbjudande från Norsk Hydro som innebär att hon för ta över pumpar samt får en summa om 200 000 kronor vid ett övertagande av saneringsskyldigheten. Det är utan tvekan en framgång för alla oss som varit engagerad för mackens fortlevnad och min förhoppning är att Siv nu kan acceptera detta erbjudande.

måndag 12 maj 2008

Rinkeby



I fredags besökte jag och Li Jansson, handläggare för arbetsmarknadsfrågor, Rinkeby. Personligen har jag aldrig besökt Rinkeby tidigare trots att det så länge förekommit frekvent på gott och ont i debatten. Besöket med företagarföreningen och Folkets hus gick över förväntan och flera av de förslag som vi arbetar med inom integrationsgruppen kunde stämmas av.

På fredag kväll blev det sedan firande av Fredrick Federley och lördag kväll av Anna König Jerlmyr som både fyllde 30 år.

torsdag 8 maj 2008

Morbror!

Idag har jag haft en intensiv dag igen men den kändes lätt att ta sig igenom. Varför? Jo, för i morse blev jag morbror! En fantastsikt liten tjej har kommit in i familjen och vi är alla så lättade att allt gick bra.

onsdag 7 maj 2008

Dagen

Idag har det varit fortsatta möten med m-ledamöterna i arbetsmarknadsutskottet, på departmentet med Totto och sedan Svenskt Näringsliv. Sedan tog jag tåget till Gävle för att tala inför Företagarna i Gävle på deras pubkväll om regeringens företagarpolitik. Tillbaka i Stockholm nu och känner att denna vecka är mycket mer rimlig än den förra. Hinner med det jag måste och känner att jag fått energin tillbaka. Imorgon väntar möte med arbetsgruppen för en ny same- och rennäringspolitik.

Vänsterkrok på (s)

Igår blev det en mötesintensiv dag med arbetsmarknadsutskottet, Stockholms integrationsborgaråd Joakim Larsson och med Prevent som är parternas samarbete för att en bättre arbetsmiljö. Hann även med att gå en kortare retorikutbildning under dagen som väckte en del tankar. Behöver träna upp några saker hos mig själv för att nå fram bättre, bland annat genom att ibland stanna upp och använda "tystnaden". Ska pröva det i nästa kammar- eller TV-debatt.

Den mest politiskt intressanta händelsen under dagen var vänsterpartiets attack på socialdemokraterna. Lavaldomen är givetvis en svårhanterlig politisk materia men särskilt för socialdemokratin. Den väcker EU-kritiska domedagsprofeter både inom den egna rörelsen och deras mest trogna samarbetsparti. För egen del behöver s-ledningen dessutom hålla en hög svansföring gentemot regeringen för att kunna mobilisera de egna inför europaparlamentsvalet. Tricky.

Personligen känner jag mig trygg i den utredning som arbetsmarknadsministern tillsatt för att se över de eventuella konsekvenserna av domen. Den svenska modellen är inte hotad och svenska kollektivavtal kommer även fortsättningsvis att vara norm i Sverige. Visste ni att det förresten i dagsläget handlar om två byggföretag av cirka 230 stycken som inte har svenska kollektivavtal?

måndag 5 maj 2008

Kulturen 3.0

Min partivänner i kulturutskottet presenterar idag ett nytt moderat kulturprogram kallat "Kulturen 3.0". Det innehåller flera intressanta förslag och tar dessutom upp frågan om att sälja Svenska Spel. Visserligen vill de göra en ekonomisk koppling mellan spel och kultur vilket jag inte anser är önskvärt men likväl är det intressant. Läs delar av det på DN Debatt.

lördag 3 maj 2008

Sommarstugan


Så underbart att vara här igen. Sol, natur och tystnad.

fredag 2 maj 2008

Debatt i Ljusdal

Debatten med Per Svedberg (s) i Ljusdal blev bra även om vi båda drog över på tiden rejält i våra inlägg. Diskussionen fokuserade på arbetsmarknadspolitik och det är utan tvekan ett av alliansregeringens starkaste kort. 164 000 personer gick från utanförskap till arbete under vårt första år och våra reformer kommer långsiktigt att öka sysselsättningen med 190 000 under mandatperioden. Mot detta står en socialdemokrati som fortfarande drömmer om gammal ams-politik som den allena lösningen.

Tidigt flyg


Blev tvungen att ta tidigt flyg och gick upp 05.00 *gäsp*. Debatten igår var rörig men jag fick iaf möjlighet att påminna om att jobbpolitiken är viktig för pensionerna. Förra året gav det 4000 kr, i år 5000 kr och nästa år 5800 kr i ökade pensioner. Men för de med endast garantipension behövs förbättringar och det återkommer vi om redan i höst.

torsdag 1 maj 2008

SVT Debatt

Ikväll medverkar jag i SVT Debatt kl. 22.00-23.00. Ska möta upprörda pensionärer och Ulf Nilsson, f.d. chefredaktör Expressen, för att diskutera pensioner och jobbavdrag. På väg med tåget till Göteborg just nu.

1 maj



Idag har jag första gången deltagit på 1 maj. Alliansen i Gävle hade manifestation för att protestera mot vänstermajoritetens neddragningar inom missbrukarvården i Gävle. Många var på plats och alliansballonger i hundratals prydde Rådhustorget. Vi värvade även ett antal nya medlemmar vilket var över förväntan! En bra dag, kanske ska fira 1 maj fler gånger?:-)